Ingredience:

3 hrnky celozrnné špaldové mouky
2,5 hrnku vlažné vody
1 čajová lžička soli
1 pytlík sušeného droždí
2 lžíce lněného semínka
1 lžíce dýňového semínka

Postup:

Mouku, vodu, sůl, droždí a semínka smíchejte ve větší míse dohromady. Poté nechte alespoň dvě hodiny na suchém, teplém místě vykynout.

Troubu předehřejte na 250 stupňů. Uzavíratelnou formu na chleba (nebo menší zapékací misku s víkem) dejte na 10 minut vyhřát do trouby. Poté opatrně s chňapkami vyndejte a chlebovou směs do ní přemístěte. Přiklopte a pečte 30 minut na uvedenou teplotu, poté odklopte horní víko, ztlumte na 200 stupňů a dopečte ještě dalších 15 minut.

Náš tip: Toto je základní recept. Chleba můžete ozvláštnit o sušená rajčata, olivy, kukuřici, nebo třeba brusinky. Inspiraci a experimentům se meze nekladou. Tak s chutí do toho!