Základy z doby kamenné

Už sám název napovídá, že se jedná o stravování inspirované paleolitem – tedy dobou kamennou. Základem této stravy jsou suroviny, které lze získat pouze lovem nebo sběrem – tedy maso, ryby, zelenina, ovoce. Paleo strava se snaží vyvarovat veškerých zemědělsky zpracovaných výrobků, jako jsou třeba luštěniny, obiloviny, mouka a mléčné výrobky.

Hubnutí s paleo

Vyřadit ze svého jídelníčku průmyslně zpracované potraviny zní jako super nápad. Potraviny, na kterých je paleo strava založena, obsahují vysoký podíl bílkovin, ale také cukrů i tuků, proto si raději ze začátku kontrolujte příjem kalorií, abyste se nedostali někam, kde by to k redukci váhy rozhodně nevedlo. Vyřazením obilovin a mléčných výrobků se může stát, že váš jídelníček začne být jednotvárný – zůstane v podstatě jen zelenina a kus flákoty. Na první pohled to tak vypadá, je ale potřeba vyvarovat se zvýšené konzumace uzenin a masa a zařazovat i jiné zdroje zdravých tuků – jako jsou např. oříšky a avokádo. Dejte si práci s vymýšlením a hledáním nových receptu – na internetu jich najdete spoustu. Poohlédněte se po surovinách, které jste doposud nebyli zvyklí nakupovat.

Pro a proti

Největší výhoda paleo stravování je tzv. nutriční restart nebo i eliminační dieta, kdy se na 30 dní postupně vyřazují určité skupiny potravin – a tím dojdete vlastně až k samému základu paleo stravy. Díky tomuto postupu můžeme odhalit potraviny, které nám způsobují nějaké trávicí potíže nebo atopický ekzém – těmi jsou lepek nebo laktóza. Zároveň ale vyloučením mléčných výrobků může naše tělo najednou postrádat vápník a vitamin D. I tento deficit lze ale dohnat třeba listovou zeleninou, brokolicí a oříšky.

Co na to odborníci?

Myslím, že jsem snad u žádné diety nenašla tolik protichůdných názorů odborníků. Co článek, to jiný názor. Většina expertů se ale shodne na tom, že žádný opravdu zdravý směr by neměl z jídelníčku vylučovat žádnou skupinu potravin. Cukry i tuky jsou součástí našeho života a nějak přispívají k funkci našeho organismu. Paleo strava zachránila několik dětí od ošklivého atopického ekzému, ale v případě dětí, těhotných žen nebo sportovců dbejte na zvýšený příjem cukrů v ovoci, aby nebyl narušen správný vývoj. Zároveň pokud se léčíte s vysokým cholesterolem, bůček k obědu vašemu zdravotnímu stavu asi zrovna neprospěje.

I když se zdá, že paleo strava není pro každého, pořád je to návrat k potravinám, které nejsou nijak průmyslově nebo zemědělsky zpracované – každý krok, který vede k zamyšlení, co si vlastně vkládáme do úst a co to našemu tělu přináší, je krok tím správným směrem. Nejedná se o dietu, ale udržitelný životní styl.