PRO 4 OSOBY:

300 g ve slupce vařených vychladlých brambor
120 g jáhel (cca 300 g vařených studených)
150–200 g pohankové mouky
2 lžíce rozemletého lněného zlatého semínka (nebo 1 vejce)
1 lžička soli

Tofu náplň:
3 lžíce olivového oleje
3 cibule nakrájené najemno
300 g uzeného tofu (nebo uzeného tempehu)
2–3 lžíce sójové omáčky shoyu
koření adžika (nebo grilovací koření)

Salát z řepy:
200 g červené řepy
200 g jablek
2–3 lžíce strouhaného křenu
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce rýžového sirupu
1 lžička lněného oleje
sůl

POSTUP:


Jáhly spařte vroucí vodou a propláchněte. Dejte vařit s vodou v poměru 1:2. Uvařené jáhly za tepla rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout. Uvařené, vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte rozmixované jáhly, čerstvě rozmixované lněné semínko (nebo vejce) a sůl. Poté postupně přidávejte mouku a rukama propracujte v těsto. Množství mouky se liší v závislosti na tom, jak moc uvaříte jáhly. Z těsta vyválejte váleček, odkrajujte a tvarujte placky, které naplníte směsí z tofu. Knedlíky vařte v osolené mírně vroucí vodě 6–8 minut. Hotové knedlíky vyplavou na povrch.

Tofu náplň:
Na olivovém oleji orestujte cibuli. Tofu rozmačkejte vidličkou a přidejte k cibuli. Ješte chvilku opékejte. Dochuťte sójovou omáčkou shoyu a bylinkami.

Salát z červené řepy s křenem:
červenou řepu, jablka a křen oloupejte. Řepu a jablka nastrouhejte nahrubo, křen najemno. Vše smíchejte a zalijte zálivkou z jablečného octa, rýžového sirupu a oleje. Osolte.