Vydatná snídaně

Když se ráno probudíte, jistě se nechcete jen tak vypravit do té venkovní zimy. S tím však může pomoci vydatná snídaně, po které si udržíte hřejivý pocit během celé cesty do práce. Skvělou volbou je ovesná kaše. Díky poměrně vysokému glykemickému indexu udržuje dlouho pocit nasycení. Zároveň jde o zdroj sacharidů, což v průběhu dopoledne pomáhá s lepší efektivitou. Vydatnou snídaňovou kaši nemusíte připravovat pouze z ovesných vloček, ale existují také pohankové, ječné, amarantové nebo jáhlové vločky.

Tip: Pro vyvážený příjem živin si kaši ozdobte ořechy nebo sušeným ovocem. Skvělá je i rozehřátá kostička kvalitní čokolády.

Tepelně upravená zelenina

Pro vyřešení obědů a večeří přidávejte ideálně ke každému jídlu tepelně upravenou zeleninu. Dušená či vařená zelenina poslouží pro doplnění minerálů, vitaminů a vlákniny. Zároveň příjemně zahřeje a poslouží jako prevence před konzumací velkého množství tučných a nezdravých potravin. V podstatě jde o zimní náhradu za saláty.

Snažte se zapracovat na vyvážení každého jídla. Dbejte především na obsah proteinů a porci zeleniny. Chybět by ale nemělo ani menší množství tuku a příloha v podobě komplexních sacharidů. S výživným jídlem totiž získá organismus více energie pro výrobu tolik důležitého tepla.

Polévky na sto způsobů

Výborným způsobem, jak se v zimě zahřát a kvalitně se najíst, jsou polévky. Naprostou sázkou na jistotu z nutričního pohledu jsou kvalitní vývary s dostatkem zeleniny. Skvěle fungují také nejrůznější krémové polévky. Rozhodně vyzkoušejte dýňovou, brokolicovou či hrachovou polévku. Dobře připravený a ochucený recept nebude vyžadovat ani přidání kaloricky náročné smetany.

Koření pro zahřátí

Pro zvýšení hřejivého pocitu z jídla se hodí přidat konkrétní druhy koření. Typickou zimní surovinou se schopností zahřívat a zároveň podpořit imunitní systém je zázvor. Ten využijete do omáček i polévek. Zkuste si navíc pohrát s pálivostí a přidejte trochu chilli. Pro zimní zahřátí se skvěle hodí také kari, pepř a paprika.

Hubnutí v zimě může být komplikovanější

Tělo má během zimních měsíců přirozenou tendenci ukládat si tukové zásoby jako ochranu před chladem. Proto není nejvhodnější naplánovat si dietu zrovna na toto období. Přesto však nezapomínejte na pravidelný pohyb, který také zahřeje o poznání více než ležení u televize