Borůvkový cheesecake

Nepečený borůvkový cheesecake se skvěle hodí do letních dní. Je lehký a nemusíte při přípravě zapínat troubu.
Je dost horko, na co tedy ještě zapínat troubu? Tento moučník vytvoříte i bez její pomoci. Je jednoduchý na přípravu, což kontrastuje s tím, jak rafinovaně vypadá. Kombinace smetanové a borůvkově fialové na talíři vypadá skvěle.  

Ingredience:

Na korpus:

1 balení máslových sušenek
50 g másla
případně hrst mandlí
Na náplň:

250 g plnotučného tvarohu
60 g sýru žervé (2 balení)
200 ml méně tučné smetany ke šlehání
250 g mascarpone
100 g krupicového cukru
1 balení vanilkového cukru
polovina vanilkového lusku

Na polevu:

250 g borůvek
citronová šťáva podle chuti borůvek
cukr podle chuti
malinový pudink

Příprava:

Tvaroh zabalte do čisté utěrky, zatižte a nechte v cedníku okapat asi dvacet minut.

Mezitím rozdrťte sušenky, pokud chcete mít luxusnější verzi koláče, přidejte také najemno nasekané mandle.

Máslo rozpusťte na mírném ohni, postupně přidávejte do sušenkových drobků, měla by vzniknout vláčná hmota. Tu pak přesypte na pečícím papírem vyloženou dortovou formu. Obrácenou velkou lžící hmotu rozetřete a pořádně umačkejte. Než připravite bílou náplň korpus dejte do chladničky.

Tvaroh, žervé, mascarpone, smetanu a cukr ušlehejte, vmíchejte také zrníčka vydlabaná z vanilkového lusku – cheesecake tím krásně navoníte. Hladkou směs vlijte na sušenkový korpus a dejte chladit. Dříve než za čtyři hodiny nebude mít moučník ideální konzistenci, nejlépe uděláte, když ho necháte ztuhnout přes noc.

Zhruba polovinu borůvek rozvařte spolu s citronovou šťávou a cukrem, přisypte špetku pudinkového prášku, abyste vytvořili konzistentní omáčku. Ale opravdu jen málo, ať nepřebijete chuť borůvek. Pokud vám vadí zrníčka, protlačte omáčku přes husté sítko.

Po vychlazení odepněte boční část dortové formy a nakrájejte cheesecake na klínky. Na talíři každý klínek přelijte borůvkovou omáčkou a ozdobte čerstvými borůvkami.

Jiná varianta:

Omáčku samozřejmě můžete vytvořit také z jahod či malin.

Tip pro vaše zdraví:

Pokud chcete méně tučnou variantu, nahraďte mascarpone polotučným tvarohem či lučinou.

Aktivujte si
14 dní zdarma
Stovky hodin cvičebních videí a meditací na jednom místě.
Přístup ke speciálům Kondice. Žádné závazky.
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.