Bramborové hranolky

První se podíváme na tradici a tedy hranolky z brambor. I takové obyčejné hranolky si můžete připravit ve zdravé verzi s téměř žádným tukem.

Přikládáme dvě varianty přípravy bramborových hranolek.

Varianta ve fritéze

Pokud máte doma horkovzdušnou fritézu, zkuste ji využít na hranolky.

Stačí nakrájet oloupané brambory na tvar hranolek, osolit a přidat lžičku olivového oleje (nemusí být), vše promíchat a hodit na patnáct minut do horkovzdušné fritézy. Za patnáct minut můžete servírovat hranolky, které budou křupavé, plné zdravých sacharidů bez přidaného tuku.

Můžete si tak připravit zdravou formu přílohy k masu.

Varianta v troubě

Rozumíme, že ne každý má doma horkovzdušnou fritézu, a proto dáváme také tip na hranolky v troubě.

Postup je stejný, jen si nejprve předehřejte troubu, vložte do ní na pečícím papíru hranolky, nechte dvacet až třicet minut péci a poté na posledních pár minut zapněte na troubě funkci grilu. Díky funkci grilování získáte hranolky více křupavé.

Hranolky z celeru

Hranolky nemusí být pouze z brambor. Co takové celerové hranolky?

Opět si stačí oloupat celer, nakrájet na tvary hranolek a dát do fritézy nebo trouby s trochou olivového oleje a solí.

Celer oproti bramborám neobsahuje téměř žádné kalorie, na 100 g syrového celeru spadá pouhých 19 kalorií. Jedná se také o téměř bezsacharidovou přílohu, kterou využijete především v dietě. Celerové hranolky můžete namixovat s hranolky z brambor a vytvořit také větší porci za méně kalorií.

Hranolky z petržele

Podobně jako celer je na tom také petržel.

Opět se jedná o nízkokalorickou zeleninu, kterou můžete využít na hranolky. Stačí opět upéci nebo hodit nakrájenou petržel do fritézy a do třiceti minut máte na stole přílohu, která neobsahuje téměř žádné kalorie.

Hranolky z dýně

Dýně je další skvělou variantou zeleniny na přípravu hranolek! Dýňové hranolky vás nadchnou svou chutí a opět jako u předchozí zeleniny vám sníží kalorickou hodnotu přílohy.

Dýni nejprve oloupejte, nakrájejte na tenké plátky nebo tvary hranolek a opět upečte nebo připravte ve fritéze. Dýňové hranolky můžete dochutit špetkou kari, které se skvěle hodí k dýni.