Milujete se s vaším partnerem tolik, že všechen volný čas trávíte výhradně spolu? Rezignovali jste na přátele a zbytek rodiny? Čas od času si někam vyjdete, ale když už, tak zase s partnerem? Možná vám vaše soužití připadá idylické, ale zaděláváte si na pěkný problém. Jeho příčinou je tzv. uzavřené manželství, které je specifické tím, že jeden či oba partneři jsou neustále spolu. Ponorka může někdy začít i při dlouhodobém nuceném pobytu v domácím prostředí, například v případě domácí karantény. Trpět jí ale mohou i maminky na mateřské dovolené, frustrované z celodenního nuceného pobytu doma s dětmi.

Příznaky ponorky rychle poznáte

Známe to snad každý. Partner, kterého jsme ještě nedávno bezmezně milovali, nám začne lézt na nervy. Vadí nám, jak se obléká, jak mluví, dokonce i to, jak dýchá. Někteří začnou být alergičtí na to, jak jejich drahá polovička voní nebo jak si hlasitě zpívá v koupelně při večerní očistě. Lidská fantazie ve výběru příznaků ponorkové nemoci nezná mezí. To vše je samozřejmě spojeno s častým kritizováním toho druhého, od něhož je pak už jen krůček k rozchodu. Po něm je ale pozdě přemýšlet nad tím, co vedlo k ponorce ve vztahu a zda jí nešlo zabránit. Doma na vás všechno padá? Vyrazte do přírody a zacvičte si. Jako inspirace vám poslouží naše videa.

Kdy se obávat vzájemné nesnášenlivosti?

Ponorková nemoc vás čeká spíše v menší skupině lidí a na velmi omezeném prostoru. Rodiny žijící pod jednou střechou například s prarodiči k ní mají paradoxně menší tendenci. Na druhou stranu ale právě ony řeší často mnohem závažnější problémy, s nimiž je už obvykle radno zajít za odborníkem. Ponorková nemoc naštěstí tak závažná není a lze jí velice efektivně předcházet, pokud ovšem víte jak na to.

Předcházejte vzájemné nesnášenlivosti včas

Počítáte-li při nuceném domácím pobytu s partnerem s tím, že vás ponorka může potkat, máte napůl vyhráno. Snadno totiž rozpoznáte její první příznaky a zatočíte s nimi dříve, než stačí váš vztah narušit. V první řadě by každý z partnerů měl mít něco, co bude jenom jeho – koníček, přátele, pracovnu, kam bude mít druhý přístup jen po zaklepání. Ideální je ale alespoň jednou týdně trávit večer odděleně a budovat si síť vlastních přátel. Podvečerní káva s kamarádkou či chlapské posezení na pivu vašemu vztahu rozhodně neublíží. Pokud to situace umožňuje, pozvěte si domů návštěvu anebo se nechte naopak vy k někomu pozvat. Klidně i s partnerem. Poznáte, jak to chodí v jiných rodinách, a v lecčems se můžete i nechat inspirovat. Aby váš vztah nevyhořel na ponorce, měli byste spolu mluvit. Jakmile jeden z partnerů pocítí, že mu na druhém začínají vadit věci, které předtím toleroval, měl by to říct nahlas. Jedině efektivní vzájemnou komunikací docílíte smysluplného řešení celé situace. Sáhněte si přitom do svědomí a posuďte, do jaké míry je vzniklá situace vaší vinou a jak moc se na ní podílí partner. Rozhodně nesvalujte vinu jen na toho druhého. I kdybyste měli stokrát pravdu. Řešení domácí ponorky spočívá v otevřeném oboustranném dialogu. Nalaďte se na spokojené partnerství. Inspirujte se návyky šťastných lidí.

Ponorka v domácí karanténě

Co když ale máte v běžném životě vyrovnané partnerství, v němž si oba pěstujete své koníčky a udržujete inspirativní přátelství, a najednou vás okolnosti zavřou doma na malém prostoru bez možnosti setkávání s jinými lidmi? Navažte komunikaci alespoň virtuálně. V době moderních technologií není karanténa důvodem pro odtržení od přátel. Domluvte si rozhovor po Skypu, rozešlete několik SMS zpráv s dotazem, jak se ostatním daří. Vaši přátelé ocení váš zájem a nakonec zjistíte, že jsme na tom vlastně všichni stejně.