Stále však platí, že jeden druhého milujete, ať už jste čerství milenci, anebo letití přátelé sdílející společnou domácnost a vychovávající své ratolesti.

Valentýnské dilema

Rádi byste svou drahou polovičku potěšili něčím milým a zároveň originálním? Nabízejí se květiny, čokoláda, sexy spodní prádlo, lahev sektu s jahodami… anebo cenné chvíle strávené společně. Pro zralé páry je možná právě chvíle strávená bez dětí a povinností důvodem k oslavě. A nemusí být ani svátek svatého Valentýna… Anebo si lze dopřát vše najednou. Jen každý má rád jiné jahody…

Vzrušení a obavy

Když darujeme něco, co se očekává, udělá to radost. Můžeme si udělat pomyslnou fajfku, máme splněno. Ale měli jste někdy skutečně tajné intimní přání? A pokud jste si vůbec dovolili na své tajné přání pomyslet, našli jste odvahu ho vyslovit nahlas před svým partnerem? Anebo vzrušující myšlenka ztroskotala na obavách z nepochopení, nepřijetí a možná odsouzení?

Upřímnost pro každý level vztahu

To, co mají všechny úrovně zralosti (od těch několikadenních až po mnohaleté) vztahu společného, je skutečnost, že když jsou založeny na oboustranném přijetí naprosté autenticity, tedy necenzurované verze, obou partnerů, skýtají obrovský potenciál zrát a získávat na kvalitě. Vztah založený na upřímnosti a přijetí druhého včetně jeho odchylek od dokonalosti a temných stínů vám zaručí:

  1. Stále nové výzvy – pokaždé když se setkáte s výrazným autentickým rysem svého protějšku, který je odlišný od vaší autentičnosti, vytváří se vám cenný prostor pro sebereflexi, stanovování si hranic a zvědomení své vlastní hodnoty. Učíte se komunikovat v upřímnosti se sebou sama a zároveň se svým partnerem. Nahlížíte na své vlastní hranice laskavosti, bezpečí a komfortu, a pokud se rozhodnete je vědomě překročit, máte tu možnost. Máte vždy možnost říct: ano/ne.
  2. Prostor pro osobní růst – pokaždé když vás partner svou „nedokonalostí“ rozčílí či jinak vyvede z klidu, můžete hloubat nad tím, co se skrývá za vašimi vlastními pocity nepřijetí, odsouzení, kritiky. Zcela určitě odhalíte i část své vlastní nevyřešené kapitoly, kterou máte možnost „dočíst“ a zpracovat.
  3. Absenci nudy a stereotypu – v autentickém vztahu není prostor pro nudu. Každý se vyvíjíme ve svém vlastním tempu a individuálním směrem. Člověk, kterého jsme si před lety vzali, už není tím, který stojí před námi teď. Změnil se on i my. Nepatrné změny tvoří vývoj a vývoj nedá šanci stereotypu.

Vytvořte svému vztahu takové podmínky, aby mohl zrát jako víno v barikových sudech. Takové podmínky, aby oba partneři dostali šanci projevit svou opravdovost a svými dary přispěli do cenné synergie vztahu.

V určité fázi našeho manželství (žijeme společně jako partneři již patnáct let) jsme si uvědomili, že pod vlivem touhy uspokojit toho druhého a zároveň pod tíhou strachu z odmítnutí svého skutečného já jsme se ve vztahu soustředili především na uspokojení toho druhého. Začali jsme hrát role, kde každý ztrácel kus sebe. Nejde to donekonečna. Přišla krize. Po prvotní myšlence ukončit vztah jsme o něj začali pečovat. Vylezli jsme ze svých ulit a přišla bouře. Rozhodli jsme se pro absolutní autenticitu. Sdílíme spolu své sny, tužby, dáváme si prostor a svobodu. Cesta k autenticitě v manželství je dosti trnitá, protože každý máme své staré bolesti a zranění. Chce to odvahu, víru v sebe sama a lásku.

Ráda se s vámi podělím o tip, který může otevřít vrátka upřímnosti a autenticity vašemu vztahu.

Tip na valentýnský dárek: Vzájemné plnění tajných přání

Svátek svatého Valentýna je ideální příležitostí k prohlubování vztahu. Naplánujte si čas jen pro sebe tak, aby vás nikdo nerušil. Domluvte se, že každý z vás napíše na zdobený papír své přání – to, co pro něj partner může na svatého Valentýna osobně vykonat, a s láskou mu radost, slast a vášeň dopřát. Lístečky si předejte a bez hodnocení si je přečtěte. Mějte na zřeteli, že odhalit své autentické přání vyžaduje velkou dávku odvahy. S úctou a respektem přistupujte sami k sobě i k realizaci přání partnera. Respektujte své hranice bezpečí a na sílu se do ničeho nenuťte. Možné varianty a přístupné modifikace realizace přání s partnerem otevřeně proberte, tak, abyste byli oba spokojení. Hovořte o svých pocitech, ale neodsuzujte partnera za cokoli, co je jeho přáním. Dovolte si být každý sám sebou!

Nápady, co si přát?

Lahví sektu a jahodami můžete začít, pak se zakousnout do čokoládového bonbonu a okvětními lístky pugetu třeba posypat postel… Každý máme svá přání, ale kdybyste potřebovali pošťouchnout, co třeba takhle: společná bylinná koupel, vzájemná masáž, erotická masáž, striptýz partnera/partnerky, společná tantrická masáž či ještě něco divočejšího?

Přeji vám, ať si vaše oslava intimity vztahu najde pravidelné místo ve vašem přeplněném diáři. Pěstování vztahu je totiž priorita… a také zábava.