Těhotenská masáž se zaměřuje na místa, která kvůli rostoucímu břichu trpí nejvíce – tedy záda, šíje a nohy. Právě na otoky nohou, častý problém těhotných, jsou relaxační masáže dobrým receptem. „Bříško se nemasíruje, ale v případě zájmu klientky se může v propojení s celou masáží jemně hladit. Důležité je, aby se nevyvíjel tlak na bederní oblast,“ popisuje masérka Klára Ondrušková. Ona sama proceduru doplňuje ještě masáží hlavy a obličeje.

Po prvním trimestru bez obav

Samozřejmě, že těhotenské masáže mají i svá omezení, ženy by na ně neměly chodit v prvním trimestru, později – pokud tedy nemají rizikové těhotenství – mohou bez obav. „Pokud je těhotenství bezproblémové, je možné absolvovat masáž klidně i pár dnů před porodem,“ dodává masérka. Pokud váháte, poraďte se vždy s lékařem.

Obecně by se masážím měly vyhnout těhotné s cukrovkou, průjmy a nejasnými bolestmi břicha. Nejsou vhodné ani pro ženy, které těhotenství mimořádně špatně snáší: zvrací, jdou na ně mdloby a mají příliš vysoký nebo nízký tlak.

Hledejte osvědčení

Určitě se svěřte jen do rukou odborníka či odbornice, to znamená, že byste na stěně masérského studia měla najít osvědčení o absolvování kurzů masáží pro těhotné.