První věc, která muže na ženě zaujme, je bezpochyby její vzhled. „Žena se muži musí líbit, aby měl vůbec zájem se s ní dál sbližovat,“ říká psycholožka Alexandra Hrouzková. Na druhou stranu představa, že existuje něco jako univerzální ideál krásy, je mýtus. Tam, kde jsou ženy v Evropě na mužích ještě stále závislé, například v Řecku nebo Portugalsku, je postava ve tvaru přesýpacích hodin stále ještě preferována. Podobně jako v rozvojových zemích. Jiné už je to ale ve státech, kde ženy dosáhly ekonomické nezávislosti. Ukazuje se, že čím více prostředků je žena schopná nashromáždit, tím méně muži záleží na tom, kolik centimetrů v pase nebo kolem boků má.

Jste hodná? Tak jste atraktivní

Psycholog Viren Swami z Westminsterské univerzity v Londýně provedl v rámci svého výzkumu zajímavý experiment. A ukázalo se, že samotný vzhled je bohudíky důležitý jen do určitého momentu – než promluvíte. Rozdal mužům fotografie různých žen. Štíhlých, plnoštíhlých, krásných i průměrných. Muži seřadili fotografie podle preferencí. Nejatraktivnější ženy skončily samozřejmě na prvních místech. To se však dramaticky změnilo, když vědec dodal k fotografiím krátké medailonky. Méně atraktivní ženy s dobrou povahou se najednou vyšvihly v pořadí před krasavice s negativními povahovými rysy. Co to znamená? „Fyzická přitažlivost má zásadní roli bez sociální interakce. Jakmile však interakce začne probíhat, klesá na významu,“ vysvětluje výsledky svého experimentu Viren Swami. Celková přitažlivost je tedy kombinací řady různých faktorů, jako jsou smysl pro humor, základní přesvědčení a osobnost člověka.

Také výzkum psychologa Paula Eastwicka z Texaské univerzity dokazuje, že pouze na základě vzájemné přitažlivosti nelze vůbec předvídat, zdali mezi jedinci skutečně přeskočí jiskra při osobním kontaktu. „Živá interakce s člověkem bourá představy lidí o ideálním partnerovi,“ potvrzuje Eastwick. Sami muži často nejsou schopni rozeznat, jakou ženu by doopravdy chtěli. Mohou mít zcela jednoznačnou představu o vzhledu své budoucí partnerky, nakonec si však vyberou ženu, která jí vůbec neodpovídá. Fyzická přitažlivost je nejdůležitější pro muže, kteří hledají flirt nebo sexuální povyražení. Pro budování vztahu je důležitá také povaha partnerky a její osobnost.

Zrzka nebo blondýna? I to je jedno

Vypadá to, že celková atraktivita je velmi rozmanitá a opravdu souvisí spíše s povahou nežli vzhledem. Výzkum psychologů Russela Clarka a Elaine Hatfieldové z Floridské univerzity totiž mimo jiné ukázal, že třetina mužů si dovedla představit sexuální styk s více než tisícem různých partnerek. Nelze tedy říct, zdali muži preferují zrzky, blondýnky či brunetky – každému se líbí něco jiného. Když už si ale tu svou vyberou, chce po ní většina mužů totéž: aby o sebe dál pečovala jako při seznámení. „Takovou si ji muž totiž vybral a na takovou se chce doma dívat,“ popisuje možná nejdůležitější mužskou preferenci Alexandra Hrouzková.

Myslí i srdcem

Za ,jednu z nejdůležitějších novinek této planety‘ pak psycholožka Elaine Hatfieldová na základě svého výzkumu považuje zjištění, že to, po čem touží většina mužů nejvíc, je hlavně silný citový vztah. To znamená, že sebekrásnější žena nemá šanci, pokud se s ní muž necítí od začátku příjemně. Muži chtějí s krásnou ženou sex, ale doma chtějí potkávat především chápavou a milující partnerku. „Vlastnosti, které bude muž u ženy hledat, jsou zpravidla tyto – milé chování, pozitivní a optimistická povaha, obdiv a chvála partnera,“ uvádí psycholožka Hrouzková.

Vědci z Kinseyho institutu navíc přišli na další zajímavost: spokojenost muže ve vztahu je mimo jiné závislá na frekvenci fyzické intimity. Nejedná se přitom o sex, ale o líbání, mazlení a obecně o blízkost partnerů. Šance, že je muž ve vztahu šťastný, se třikrát zvýšila, pokud měl možnost se ke své partnerce pravidelně přitulit.

Ve dvaceti predátor, ve čtyřiceti medvídek

Odkud tedy pramení představa mužů jako sexuálních predátorů bez jakýchkoli hlubších citů? „Lidé jsou ochotni přijímat řadu stereotypů, je to mnohem jednodušší. Takže to, k čemu inklinují muži ve dvaceti letech, pak přisuzují mimo jiné i všem ostatním,“ podotýká ředitelka Kinseyho institutu Julia Heimanová.

Nevyzrálí muži kolem dvaceti let hledají atraktivní partnerky navzdory tomu, jak se s nimi cítí; v tu chvíli je totiž pro ně mnohem důležitější vlastní sebevědomí. A to po boku krásné ženy naroste skoro samo. Čím jsou ale starší, tím odlišnější jsou jejich potřeby. Přesto se snaží zažité genderové představy o mužství naplňovat a svou mužnou sílu demonstrovat. Ze strachu, že ji v očích druhých ztratí. I přesto, že jdou proti vlastním pocitům. A tak mají třeba problém přiznat, že se jim čím dál víc líbí mazlení, líbání, nebo dokonce romantické filmy.

Pusťte si Lásku nebeskou

Už máme definitivně jasno. Výzkumy ukázaly, že muži mají romantické komedie v mnohem větší oblibě, než jsou obvykle ochotni přiznat. Hlavně na veřejnosti. Psycholog Richard Jackson z Kansaské státní univerzity zjistil, že ve skutečnosti by šli muži do kina na romantickou komedii mnohem raději, než si většina lidí troufá pomyslet. A co víc – když si měli účastníci výzkumu vybrat scény, které se jim líbily nejvíc a sami by je chtěli prožít, celých 40 % si vybralo líbání nebo mazlení bez sexuálního styku. Dalších 15 % by volilo intimní rozhovor a pouze pětina mužů zatoužila po sexuální scéně.

Sex a slzy

Čeho litují muži? 55 % si s odstupem času vyčítá, že nedokázali správně odhadnout, že jsou pro ženu přitažliví. 48 % mužů lituje, že se v mládí nepustili do více sexuálních dobrodružství. Čeho litují ženy? 43 % mrzí, že na „to“ šly příliš rychle. 41 % by vzalo zpět svoji první sexuální zkušenost, protože soudí, že o panenství přišly se špatným mužem. 63 % mužů by mělo problém vyspat se se ženou, aniž by ji předtím políbili. Stejnou věc by ale zvládlo pouze 14 % žen. Ženy při líbání zkoumají, jak partner chutná a voní, a na základě toho pak připustí, nebo zavrhnou další tělesné sblížení. Muži rutinně očekávají, že polibek povede k sexu a tíhnou k tomu označit za „pěkný polibek“ ten, ze kterého se sex vyklubal.