Mohli bychom vám tu sepsat pár tradičních rad, co byste mohli změnit a k nim obecná doporučení, jak na to. Znáte to. Mohli byste skoncovat s cigaretami, pít méně vína a více cvičit, zhubnout, méně křičet na děti nebo tolik nepracovat do noci.

Jenže co když vás nic z toho netrápí, protože vaše resty jsou úplně jiné? Chcete například změnit práci, ukončit nefunkční vztah nebo se více věnovat stárnoucím rodičům. Tady musíte se změnami začít – musíte si uvědomit, co se zrovna vám osobně daří a co byste tím pádem chtěli změnit.

„Mně to docela trvalo, než mi došlo, co mě štve. Byla jsem celkově nespokojená, i když mi vlastně nic nechybělo – měla jsem docela dobrou práci, docela fajn vztah, docela fajn bydlení, Problém byl v tom „docela“ – bylo mi dvaatřicet, připadala jsem si mladá a že mám život před sebou, ale když jsem se konečně zastavila, došlo mi, že už ne tak docela. A že chci třeba daleko víc cestovat, než založím rodinu,“ líčí Klára, v jakém momentě se před několika lety ocitla.

Už mi skoro vyhovovalo nic neměnit

Dneska už má tříletá dvojčata, ale mezitím toho stihla docela hodně. Rozešla se tehdejším přítelem, začala skutečně hodně cestovat, změnila práci a v té nové potkala nynějšího manžela. A teď cestují i s dětmi. „Jsem moc ráda, že mi to došlo, ale musela jsem se tehdy skutečně zastavit a říct si, co mě štve a co chci změnit. Nebylo to úplně snadní, protože už jsem se dostávala do bodu, kdy pro mě začínalo být pohodlnější udržovat jakýsi status quo, než od základů překopat celý život.“

Podobnou rekapitulaci vlastního života si může udělat každý – začátek roku je k tomu docel příhodný, protože máme tendenci věřit, že přinejmenším v některých věcech bude lepší než ten minulý.

Pak by ale nutně měla zaznít otázka, co vy sami uděláte pro o, aby pro vás byl rok 2021 lepší. A sestavit si plán, jak toho dosáhnete. Možná vám to přijde poněkud úřednické, ale funguje to – však na to nemusíte používat excelové tabulky, ale nějaký pěkný notes.

Udělejte si svou vlastní rekapitulaci

Psychologové se shodují na tom, že jen malé množství lidí má ve svém životě jasné cíle nebo priority, natož aby si je třeba nějak zapisovali. Přitom když tak učiníme, většinou jsme v jejich plnění úspěšnější.

Tady máte jeden možný návod, jak si sepsat, co se vám daří a co ne. Nenechte se překvapit tím, že se zdánlivě neptá na váš osobní nebo profesní život, na vaše plány nebo touhy, na to, jak jste spokojeni sami se sebou. Otevřete svou mysl a nejspíše tohle všechno objevíte ve svých odpovědích.

Pozitivní věci

  • Co se mi na roce 2020 nejvíce líbilo?
  • Kdy jsem byl/a nejšťastnější?
  • Za co jsem vděčný/vděčná roku 2020?
  • Které tři okamžiky byly nejdůležitější?

Co se povedlo?

  • Kde jsem opravdu využila/a své silné stránky?
  • Jednal/a jsem v souladu se svými hodnotami?

A co se nepovedlo?

  • Co mi přináší nejvíce zklamání a frustrace?
  • Selhal/a jsem v něčem?
  • Kde jsem se nejvíce rozešel/rozešla se svými životními plány a představami?
  • Co mě stále rozčiluje? Přináší mi smutek, úzkost, obavy?

A tohle je zásadní

  • Na co jsem se v roce 2020 zaměřil/a a chci v tom pokračovat?

ROK 2021

  • Co rád dělám a chci se tomu více věnovat v roce 2021?
  • Jaké základní hodnoty jsou pro mě nejvíce inspirativní?
  • Na jaké nové priority se chci zaměřit v roce 2021?
  • Čeho bych chtěla/a v roce 2021 reálně dosáhnout?
  • Co je mým největším přáním nebo tajným snem?

Buďte k sobě upřímní, odpovídejte podle pravdy. Možná to nepůjde hned, bude to chtít čas a budete se k tomu muset opakovaně vracet. To je v pořádku, vždyť chcete možná zásadně změnit svůj život. Až si sepíšete odpovědi na všechny otázky, možná vás zaskočí, co všechno se vám poprvé povedlo konkrétně zformulovat, ačkoli někde uvnitř už o tom přemýšlíte dlouho.

Teď by měl následovat plán na další měsíce neb o třeba roky, podle nějž budete se svým životem nakládat dále. Hlavně neudělejte tu chybu, že se budete snažit všechno změnit rychle, to asi nepůjde. Ale jinak se velkých cílů nebojte.