Pravidlo číslo jedna? Dejte si na čas, nehledejte vztah hned, jakmile jeden skončí – neměl by moc šanci na úspěch. Nemusí být těžké někoho najít, ale nejspíš to bude jen takzvaný převozník na krátkou dobu.
Dá se poznat, zda už je člověk připravený na další vážný vztah nebo ne. Zvládne ho ten, kdo už se nezaobírá minulostí, ale naopak má plány do budoucna. Kdo o všem, co dělá, ať už se to týká jeho osobního nebo pracovního života, dokáže přemýšlet pozitivně.
Pomýšlet na další rande má smysl, jakmile vás tahle myšlenka neděsí, ale naopak vás láká, protože se vám vrací zdravé sebevědomí.


Tady máte čtrnáctero, které vám může pomoci. Mějte tyhle věci na paměti, jakmile bude na obzoru váš první vztah po rozvodu.

1. Nové vztahy po rozvodu obvykle nevydrží

Nečekejte zázraky, statistiky mluví jasně, i vážné vztahy po rozvodu se přes všechnu snahu většinou rozpadnou – odborné studie hovoří o šedesáti až sedmdesát procentech. Na druhou stranu, plus minus třetina jich vydrží. Jak přispět k tomu, abyste patřili právě do téhle skupiny? Poučte se z chyb, na které dojel váš předchozí vztah.

2. Děti jsou důležitější, než nový partner

Můžete doufat, že váš partner pochopí, že vaše děti jsou pro vás důležitější než nový vztah. Protože tak by to rozhodně mělo být. Pokud váš nový vztah kvůli dětem skřípe už od začátku, nejspíše se to nezlepší.

3. Nejdřív se hlavně bavte a vzájemně poznávejte

I když hledáte vážný vztah, nesnažte se hned do detailu plánovat budoucnost, stěhovat se dohromady, seznamovat navzájem široké příbuzenstvo a řešit společně finance. Užívejte se, poznávejte se, choďte spolu.

4. Načasování je zásadní

Nespěchejte s věcmi, které chtějí svůj čas – zatímco první společnou noc nemusíte zase tak odkládat, seznámení s dětmi mí určitě čas do doby, kdy si budete jisti, že s tímhle člověkem vážně chcete být.

5. Buďte upřímní

Tak, jako čekáte, že vůči vám bude nový protějšek upřímný, platí to i naopak. Nemusíte na něj vychrlit všechno, co se vám honí hlavou, ale pokud už něco říkáte, nelžete například. Chcete mít časem ještě další dítě nebo děti? Nevyhlašujte to na první schůzce, ale pokud tahle otázka padne, netajte své myšlenky. Jen to nemusíte stavět jako kategorický požadavek.

6. Nový vztah je jiný

Nový vztah bude odlišný od toho, který po mnoha letech skončil. Nejspíše se v něm časem také objeví nějaké zádrhele – nic fatálního, ale něco co budete muset pořešit, které budou úplně jiné než ty, s nimiž jste se úspěšně vypořádávali dříve Všechno je o to komplikovanější, pokud například máte děti nebo stárnoucí a stále potřebnější rodiče. Zároveň se nebojte být otevření novým věcem.

7. Váš partner bude očekávat sex a to je v pořádku

Pro část lidí je těžké po rozvodu nebo rozchodu mít zase sex. Pokud novému partnerovi důvěřujete, můžete se mu se svými obavami svěřit. Pokud na vás příliš tlačí, nemusí to být ten, koho hledáte. Na druhou stranu, sexualita je přirozenou součástí lidského života a je pochopitelné, že nový partner s milováním výhledově počítá.

8. Připravte se na nové komunikační vzorce

Vztahy často krachnou ne nedostatku vzájemné komunikace. Tady se může ukázat, že už jste přece jen něco zažili, lidé v nových vztazích umějí většinou lépe dávat najevo své potřeby a názory, zároveň je však dobré naslouchat a porozumět i svému partnerovi.

9. A co peníze?

S penězi to bývá podobné jako s komunikací, nebudete chtít opakovat minulé chyby. Až vaše soužití pokročí a dojde na řešení finančních otázek, zkuste najít nějaký společný plán, zvláště pokud spolu budete bydlet. Vůbec to přitom neznamená, že musíte mít jeden společný účet.

10. Potřebujete prostor a čas sami pro sebe

Spousta lidí není ve vztazích spokojená proto, že jim chybí osobní prostor a čas, který by měli jen sami pro sebe. Pokud se to týkalo vašeho manželství, pokuste se tomu v novém vztahu vyhnout a včas si tenhle prostor vymezit, i když ze začátku můžete mít pocit, že ho nepotřebujete

11. Nemusíte si sednout s příbuznými

Neděste se předem, ale radši si to ani nemalujte moc narůžovo. Příbuzní vašeho nového partnera vás nemusí přijmout nadšeně, zvláště pokud se taky rozvedl a oni měli dobrý vztah s jeho předchozí ženou. Zkuste si to nebrat osobně.

12. Bez hádek to nepůjde, ale budou jiné

Nevěříme, že hádky jsou nezbytným kořením vztahu, ale bohužel, úplně vyhnout se jim asi nedá. Lidé, kteří prošli rozvody, umí často hádky zvládat chytře, nechodí do zbytečných konfliktů, případně jim umí včas zabránit. To je docela uklidňující.

13. Romantika? Vlastně ani ne

Rozvod z lidí dělá realisty. V pětadvaceti by vás možná utáhl na básničky, květnatá vyjádření a pugéty květin, ale teď? Už víte, že projevy opravdové lásky vypadají většinou úplně jinak.

14. Očekávání mohou vysoká

Ačkoli ve svém novém vztahu budete realista, nevylučujte se to s tím, že na nového Artura budete mít vysoké nároky. Možná vás až zaskočí, jak nároční jste. Je to v pořádku. Už se přece nechcete znovu spálit.