Můj první muž byl skvělý, pokud šlo o vyjádření lásky. Nešetřil slovy „miluju tě“, neváhal projevovat své city i na veřejnosti, k vánocům i k narozeninám mi kupoval krásné šperky. Trochu hloupé bylo, že stejně štědrý, minimálně pokud šlo o city, byl i k jiným ženám, o kterých neváhal psát oslavné básně, které jsem pak porůznu nacházela doma.

Už je to docela dlouho, ale od těch dob mě na velké scény vyznání lásky neužije. Jsem v těchto ohledech přízemní až praktická a věřím, že takových nás není málo. My spíš vstaneme o hodinu dřív, abychom tomu druhému udělali dobrou snídani včetně čerstvého pečiva, a nadchne nás, když pro nás někdo udělá něco podobného. Nebo mu třeba jen tak koupíme lístky na koncert kapely, kterou miluje od dvaceti a o které si myslíme, že je stejně strašná jako tenkrát.

Je to vlastně svým způsobem těší než nějaké hlasité prvoplánové vyjádření lásky, které se ze sebe někdo snadno vysype jen tak mezi řečí, protože to znamená, že na svůj protějšek myslíte a skutečně o něm přemýšlíte.

Mluvte jazykem lásky

Jak taková vyznání lásky mohou vypadat? Tady máte pět způsobů, které by vás možná na první dobrou nenapadly. Vůbec nemusí padnout ona zprofanovaná slova, kterým se někteří lidé spíše vyhýbají, přesto se dá mluvit o jazycích lásky – alespoň tak ho nazývá zámořský terapeut Gary Chapman, který dlouhá léta působil jako manželský poradce. Podle něj lidé lásku dávají najevo nebo přijímají pěti různými způsoby: potvrzujícími slovy, činy, dary, kvalitním časem a fyzickými doteky.

1. Potvrzující slova

Nejde nutně o ona vášnivá vyznání, i když sem nejspíše také patří. Ale spíše každodenní vyjadřování náklonnosti pomocí zájmu o druhého a o to, jak se měl, pomocí komplimentů, povzbuzení a chvály. Naopak, kritika v partnerském vztahu působí často mnohem drsněji, než kdyby zazněla mezi přáteli.

2. Činy

Když se vám partner snaží v něčem ulevit, abyste toho neměli příliš, určitě to můžete považovat za projev lásky. Uklidí sám od sebe kuchyň po tom, co jste uvařili oběd pro celou rodinu? Určitě to nedělá proto, že by ho to hrozně bavilo. Ale pokud něco takové slíbí a opakovaně se na to vykašle, máte právo mu to vyčíst.

3. Dárky

Drobné dárky jsou skvělou příležitostí, jak dát tomu druhému najevo, že vám na něm záleží. Ideálně takové, které jsou nějak osobní a odrážejí například něco, co jste zažili jako pár. Vůbec přitom nemusí jít o nic materiálního, stačí, když svému partnerovi připravíte po náročném dni jako pozornost jeho oblíbené jídlo. Bohužel, když třeba zapomenete na nějaké výročí, má to přesně opačný účinek.

4. Kvalitní čas

Pravda, spojení „kvalitní čas“ zní trochu hrozně, v zásadě jde o nedělenou pozornost, kterou partner věnuje jen vám, aniž byste se i přitom překřikovali s dětmi nebo někdo z vás koukal do mobilu. Člověk se přirozeně cítí důležitý, když je jeho partner skutečně duchem přítomen a naslouchá mu, přičemž vůbec nejde o to, aby to byly hodiny a hodiny. Pokud ve vztahu podobné aktivní naslouchání chybí, je to problém, protože člověk se může cítit nemilovaný.

5. Fyzický dotek

Spousta lidí považuje držení za ruce, polibky, objímání a další dotyky za ten nejlepší způsob vyjádření lásky a náklonnosti. Dává jim to pocit tepla a bezpečí a necítí se bez toho ve vztahu jistě. Je přitom chybou, když si někdo vykládá veškeré doteky za předehru k sexuálnímu styku a jinak o ně nestojí.