Vědci se sice dodneška neshodli na tom, co přesně za těmito stavy, nazývanými též tříměsíční kolika, stojí – podle některých za pláč spíše než stav kojeneckého trávení může vývoj dětské psychiky a dozrávání mozku. Přesto se ale ukazuje, že mnohdy zaberou nebo situaci alespoň zlepší některé z přípravků určených například proti nadýmání a sloužící ke zlepšení zažívání nejmenších dětí.

Probiotika užívejte dlouhodobě

V poslední době mezi nimi září právě probiotika. „Obsahují bakterie prospívající zdraví, zabírají na novorozenecké koliky, zmírňují případnou alergii na mléčný cukr, posilují imunitu a snižují cholesterol v krvi,“ uvedla dětská lékařka Ludmila Jeřábková. Počítejte však s tím, že nemá smysl dát dítěti probiotika tu a tam, jejich efekt nastupuje především při dlouhodobém užívání.

Nepříjemné koliky

Děti po narození ještě nemají střeva dostatečně osídlená vhodnými kulturami. Týká se to zejména dětí, které se narodily pomocí císařského řezu, při přirozeném porodu se totiž střeva dítěte rovněž přirozeně osídlí sama. Někdo však ani to nemusí stačit a dítě a jeho rodiče si mohou s tříměsíčními kolikami rovněž užít své.

Nedostatečné osídlení střev probiotickými bakteriemi může způsobit i to, že dítě nebude dobře snášet příkrmy, až někdy kolem půl roku nadejde jejich čas. Je to totiž právě povrch střev, který se dá považovat ze největší imunitní orgán lidského těla.

Jak užívat probiotika pro kojence


Probiotika pro kojence a nejmenší děti existují buď ve formě kapslí, jejichž obsah můžete vysypat do lžičky mléka či pár loků čaje, případně mají podobu kapek, které můžete dětem podávat rovnou. Nevýhodou kapek je jejich většinou vysoká cena ve srovnání s kapslemi. Pokud se vám nedaří probiotika do dítěte vpravit nebo mu zatím nic takového dávat nechcete, můžete je brát i vy a dítě z nich bude mít rovněž užitek, samozřejmě za předpokladu, že ho kojíte. Starším dětem pak můžete kapsle vysypat do běžného jídla.