Co si představit pod pojmem neverbální komunikace

Neverbální komunikace je komunikace beze slov. Je to řeč našeho těla. Jakmile se neshoduje to, co říkáme s tím, co si myslíme, tělo to na nás prozradí. Jsou lidé, kteří mají vyjadřování svého těla „v malíku“. Jedná se o veřejně známe osobnosti, politiky, herce a vysoké podnikatele. Jsou chvíle, kdy je dobré mít kontrolu nad svým tělem a výše uvedení lidé si to velmi dobře uvědomují.

Dá se mimoslovní komunikace trénovat?

Trénovat se samozřejmě dá. Pokud ji chcete mít na opravdu dobré úrovni, můžete navštívit různé kurzy. Například ty herecké, které se neverbální komunikací zabývají hodně. Spoustu informací a příkladů najdete také na internetu. Nastudujte si, co konkrétně chcete umět ovládat a pak už jen trénujte použití v různých situacích. Pár příkladů najdete i níže v článku.

Kdy se používá?

Používat ji můžete kdykoliv. Nejvíce se využívá při vystupování na veřejnosti. Pro řečníka je špatné, když se u své řeči ošívá a dělá nekontrolované pohyby. Posluchačům to odvádí pozornost a pořádně nevnímají, o čem řečník mluví. Dále neverbální komunikaci využijete při profesionální setkání. Ať už jdete na schůzku se svým zákazníkem nebo vás čeká pracovní pohovor.

Vlivní lidé využívají neverbální komunikaci i k dokazování své síly. Například, když si podávají ruce. Ten, který podá tu svoji hřbetem nahoru, ukazuje svoji nadřazenost. Druhý může reagovat, že mu tento hřbet překryje svoji druhou rukou, tím tento souboj moci vyhrál.

Příklady neverbálních projevů

  • Když mluvíte s druhou osobou a celé vaše tělo je natočeno jejím směrem, znamená to váš zájem.
  • Otevřené dlaně znamenají otevřenost a upřímnost. Nemáte co schovávat.
  • Hraní se šperky odhaluje, že se nudíte.
  • Oční kontakt vyjadřuje spolehlivost a upřímnost. Chvílemi ho přerušujte, abyste nepůsobili agresivně. Ideální je koukat do očí, než dokončíte, co jste měli na mysli a poté se na chvíli podívat jinam. Máte-li problém koukat druhému do očí,
  • koukejte se do bodu mezi očima.
  • Postoj ukazuje vaše sebevědomí. Když stojíte, hmotnost vašeho těla rozložte na obě nohy. Ramena dejte od uší a stáhněte lopatky mírně k sobě. Zatáhněte břicho a nevystrkujte zadek. Bradu přitáhněte mírně ke krku. Takto stojí sebevědomý člověk.
  • Pohyb o vás také mnohé prozradí. Snažte se pohybovat přirozeně, raději pomaleji, než příliš rychle a nad svými pohyby přeberte plnou kontrolu. Tak zamezíte různým rozlitým, shozeným věcem a nečekaným pohybům.
  • Oblečení a vizáž. I to, co nosíte a jak vypadáte, o vás mnohé vypovídá. Základ je čisté a nepomačkané oblečení. Upravené a čisté nehty. Nemastné vlasy.

To, že neumíte neverbální projevy ovládat, neznamená, že v nich neumíte číst. Z tohoto typu komunikace získáváte až 75 % informací o druhém člověku. Proto někdy máte z někoho odlišný pocit, než jak se slovně on sám prezentuje. Je proto dobré alespoň trochu se v těchto projevech orientovat. Poznáte například, že se s vámi člověk nudí, i když říká něco jiného a můžete změnit téma. Odhadnete, že to s vámi někdo nemyslí upřímně. Zároveň je příjemné, umět ovládat své tělo, když jste třeba nervózní apod.

Napadá vás ještě něco k tomuto tématu? Napište nám dolu do komentáře, udělá nám to radost. Děkujeme.