Člověk plánuje a Bůh se směje

Budoucnost není jistá nikdy. Mnoho lidí má více než dost zkušeností s tím, že si něco naplánují a ve finále je vše úplně jinak. Jinými slovy, bez ohledu na vaše plány se vždy mohou věci zvrtnout tak, jak byste to nikdy nečekali, a vy se tomu musíte přizpůsobit. V souvislosti s celosvětově rozšířenou chorobou je vyšší úroveň stresu a obav z budoucnosti přirozená. U někoho se mohou objevit dokonce i úzkosti a frustrace či poruchy spánku způsobené katastrofickými představami budoucnosti. Potřebujete dostat z hlavy negativní myšlenky? Dopřejte si mentální detox.

Jak se naladit na pozitivní vlnu?

Všimli jste si někdy, že to, co si představujete, se velmi často stane? Možná proto, že si to podvědomě přitahujeme tak intenzivně, že jiným možnostem ani nedáme šanci. Proto byste se měli svoje myšlenky a představy snažit usměrnit pozitivnějším směrem a nenechat se ovládnout strachem a negativními scénáři. To se lehce řekne, ale hůře udělá. Jak tedy na to?

Žijte přítomností

Sledujte svoje myšlenky a nehodnoťte je. Pouze s nimi buďte. Tady a teď. Nechte je volně plynout, přijít i odejít. Díky tomuto cvičení se naučíte soustředit na přítomný okamžik a vytěsnit z hlavy negativní scénáře a obavy.

Všímejte si maličkostí

I drobné radosti všedního dne mohou vaši mysl příjemně rozptýlit. Radujte se i z malých úspěchů a nevynakládejte příliš energie a času na řešení zbytečných starostí o věci budoucí. Samozřejmě jistá míra přemýšlení a plánování je potřeba. Tomu se nevyhne nikdo z nás. Nač si ale malovat v hlavě katastrofy, když se můžete radovat z toho, že je krásné počasí a můžete si dopřát příjemnou procházku?

Zaměřte se na oblíbené činnosti

Aby se člověk cítil dobře a pozitivně naladěn, je důležité, aby každý den alespoň několik minut dělal něco, co ho těší. Máte rádi malování, hudbu, počítačové hry, posilování, meditaci, jógu anebo se těšíte, až budete mít chvilku na to jít si do lesa zaběhat? Rozhodně tyto aktivity ze svého denního plánu nevynechávejte. Kromě toho, že vás dobře naladí a v mnoha případech odvedou od přílišného přemýšlení o budoucnosti, se díky nim dokážete také uvolnit a uvědomit si, že život, který žijete, není zase až tak špatný, jak by se vzhledem k současné situaci mohlo zdát.

Buďte spontánnější

Přistihli jste se, že jen sedíte doma a mudrujete nad tím, co bude? Běžte ven. Je jedno, jestli prší anebo svítí slunce. Pozorujte život kolem sebe a vystupte ze své bubliny. Radujte se z každého okamžiku, kdy je vám dopřáno dýchat, a přestaňte příliš přemýšlet, jednoduše více žijte. Máte chuť se rozběhnout, poskočit? Klidně to udělejte. Co na tom, že vás lidé pozorují. Vy rozhodujete o tom, jak se budete cítit. A proto odhoďte zábrany a bojujte za svůj dobrý pocit.

Dopřejte si chvilky relaxace

Milujete dlouhé koupele? Dopřejte si všechno, co uvolní vaše tělo. S ním se totiž zrelaxuje i vaše mysl a negativní myšlenky se vám budou vyhýbat. Velice účinná je také pravidelná večerní meditace, která nejenže navodí příjemný spánek, ale také zklidní nepřetržitý tok informací zpracovávaných vaším mozkem. Díky ní se budete cítit uvolnění a vyrovnaní. A právě psychická rovnováha je stav, který obavy z budoucnosti a černé scénáře spolehlivě odežene. Uvolněte svoji mysl a zvyšte pružnost svého těla.

Zacvičte si s námi Pět Tibeťanů zde.