Klinickou depresí onemocní rok co rok pět procent Čechů, třetina z nich jsou muži, říkají poslední statistická data. Je to překvapující, protože počet sebevražd je u mužů až patnáctkrát vyšší. Podle některých odborníků a jejich výzkumů je tedy pravda taková, že depresemi, ale také třeba úzkostnou poruchou trpí muži mnohem více, než se doposud myslelo. Pravděpodobnost, že budou mít nebo už kvůli tomu mají problémy v posteli, je pak asi tak velká, jako že mají rádi pivo nebo fotbal. Pouze viagra ale sníženou chuť na sex nebo problémy s erekcí nevyléčí.

Jak poznáte, v čem ‚jedete‘

Mezi klíčové příznaky deprese patří porucha spánku, tedy že většinu nocí v týdnu vstáváte brzo, bloumáte po bytě, pak usínáte před šestou a těžko se vám vstává. Dalším typickým příznakem je smutná nálada a strnulejší obličej – celkově se člověk tak nějak zpomalí včetně mimiky a gestikulace. Standardně se přidá i nechutenství – člověk ví, že jíst musí, ale nezáleží mu na tom, co jí, jídlo si nevychutná. Stejně málo potěšení pak vidí právě v sexu. „Chybí nejen chuť na intimnosti, ale vázne i vzrušivost a schopnost dosáhnout a udržet erekci,“ vyjmenovává nejčastěji příznaky postelových problémů při depresi psychiatr Martin Hulman.

Při úzkostech se paradoxně stav zhoršuje, když jste více v klidu, máte třeba dovolenou nebo jste šéfovi odevzdali důležitý projekt. Zatímco u deprese je energie nedostatek, u úzkosti je to naopak – energie vás drtí, ale povětšinou to jediné, co cítíte, je nervozita, neklid, napětí a podrážděnost.

Někdy se úzkostná porucha může v posteli projevovat i tak, že má muž naopak enormní potřebu sexu. „To platí u mužů, kteří mají problémy se sebevědomím a vždycky si potřebovali dokazovat, že jsou výkonní. Úzkost však tím zahnat nejde a v zásadě to ani moc nefunguje. Často to skončí naopak tím, že partnerka sex odmítá, protože se mylně domnívá, že jde muži jen o jedno,“ upozorňuje psychiatr a specialista na úzkostné poruchy Ján Praško.

Na pilulkách vydržíte víc

Muži mají jednu velkou výhodu: antidepresiva jejich sexualitu zdaleka tolik netlumí, jako je tomu u žen, které kromě poklesu zájmu o sex začnou mít problémy i s dosažením orgasmu. „U mužů naopak zájem o sex poklesne jen mírně a zároveň se u nich zpravidla prodlouží čas k dosažení orgasmu, protože užívání antidepresiv odkládá ejakulaci,“ vyjmenovává vedlejší příznaky antidepresiv na mužský sex Ján Praško.

Zajímavé je, že nejvíce pomáhají antidepresiva mužům, kteří jsou na tom nejhůř. „U mužů výrazně depresivních nebo úzkostných, kde jejich zájem o sex vymizel úplně, pomohou antidepresiva nejen se zlepšením nálady, ale do značné míry zlepší i prožívání sexu,“ upozorňuje psychiatr.

V méně závažných případech deprese či úzkostné poruchy sice polovina léčených snížení sexuálního zájmu skutečně zaznamená, ale u padesáti procent z nich se v průběhu šesti měsíců sexualita upraví. „Dlouhodobě snížený zájem tak zůstává problémem asi u čtvrtiny léčených. Je však vždy potřeba zvážit, co je pro daného člověka větší zlo – zdali deprese a úzkost nebo snížená sexualita,“ upozorňuje psychiatr Praško.

Typický pacient není

Podle Martina Hulmana se problém se sexem při psychických potížích týká všech věkových kategorií. „Je ale pravda, že dřív zaklepou na dveře ordinace spíše starší muži ze strachu, že by se mohlo jednat o projev nějakého závažnějšího onemocnění,“ říká psychiatr. Mladí muži, kteří si na své sexuální úspěšnosti hodně zakládají, s návštěvou otálejí nejdéle. Obvykle se odhodlají, až když selžou všechny jejich vlastní praktiky a už si opravdu nevědí rady. „Při řešení svých problémů jsou pak ale otevřenější a k případné léčbě přístupnější,“ popisuje praxi Martin Hulman. Nezřídka stojí za návštěvou i velmi nespokojená partnerka. Ať je důvod jakýkoli, pohovor se specialistou má podle psychiatra svůj smysl – přinejmenším vám pomůže zorientovat se v potížích a hlavně v možnostech jejich řešení.