Obezitoložka Dita Pichlerová z pražské OB kliniky se lidí s nadváhou na sex ptá. Cíleně, ale opatrně. Jen málokterý její pacient je se svým sexuálním životem spokojený. A málokdo to přizná hned. Lékařka už ale nasbírala dost reprezentativních dat, aby mohla svým pacientům a pacientkám slíbit, že po zhubnutí se erotický život zlepší. Vědci přitom netvrdí, že všichni oplácaní lidé jsou ze svého sexuálního života nešťastní – ale většina opravdu je, a jsou to zejména ti, co se snaží se svou váhou marně hnout. Podle některých studií je jejich sexuální život ještě neuspokojivější než u pacientů po léčbě rakoviny, kteří mají kvůli chemoterapii i strachu o život snížené libido. Platí to hlavně u žen.

Bez lichotek a objímání to nejde

„Hodně kilo navíc stlačí sebevědomí na bod mrazu, a tak znemožní uvolnění se a prožití blízkosti, což je pro spokojenost v sexu a dosažení orgasmu velmi důležité,“ vysvětluje Dita Pichlerová. Nejde totiž zdaleka jen o samotný akt, ale také o lichotky, svádění a objímání. To jsou však věci, které silnější ženy ze svého života vyškrtávají. Pro sex samotný to pak má fatální následky. „Takové ženy jsou totiž méně vzrušivé a s tím souvisí i nedostatečná lubrikace pochvy. Méně často pak ve srovnání se ženami s normální váhou dosahují orgasmu. Platí úměra, že čím vyšší hodnota BMI, tím větší potíže má žena s jeho dosažením,“ říká Dita Pichlerová na základě dat ze své studie. Problém je, že zmíněná touha po blízkosti a erotice zůstává i u žen s velkou nadváhou stejná. A když nedojde naplnění, nastupuje frustrace.

Ode zdi ke zdi aneb nikdo nebo leckdo

Obézní ženy se podle odborných studií i praktických zkušeností obezitologů pohybují ve dvou extrémech: buď mají za život velmi málo sexuálních partnerů, nebo naopak jde o vysoce nadprůměrné číslo. „Podle mého je to hlavně proto, že takové ženy jsou velmi atraktivní pro krátkodobý nebo jednorázový kontakt. Proč? Většinou z jediného důvodu – jsou snadno dosažitelné,“ myslí si Dita Pichlerová. Co následuje? Kolotoč zdravotních komplikací. Takové ženy berou méně antikoncepci, než je typické pro ženy podobného věku a životního stylu, a mnohem častěji se pak potkávají s nechtěným těhotenstvím.

Stud je životu nebezpečný

To je pro leckterou z nich také po letech důvod zajít na gynekologii. Většina obézních žen totiž k ženskému lékaři zpravidla vůbec nechodí. A to je o to nebezpečnější, že obezita rovná se vyšší riziko nádorů prsu a dělohy. Tloušťka je vůbec nejvíc o skrývání. Skrývání těla pod vrstvy oblečení, ale i duše před světem. Sex je tak vlastně snad jediná příležitost, kdy tuto ulitu musí obézní žena sundat.

„Místo potěšení ze sexuální intimity pak ale myslí na své velké břicho. Panebože, teď se dotkne toho mého břicha, co budu dělat?“ popisuje nejčastější obavy svých klientek psycholožka Ronette Kolotkinová z Duke University Medical center, která se tím, jak hmotnost ovlivňuje kvalitu života, léta zabývala. Podle toho se žena začne chovat, což má za následek vzrůstající partnerovu nedůvěru: „Co ještě přede mnou skrývá?“ A bez důvěry v dlouhodobém vztahu sex možný není.

Pomalu, nebo rychle?

Ačkoli samozřejmě platí, že ideální je hubnutí pozvolné, provázené trvalou změnou stravovacích a pohybových návyků, existuje skupina lidí, kterým ze všeho nejlíp a nejvíc pomůže operace, tedy například bandáž žaludku či plikace. „Když léta nezvládají hubnout a ohrožuje to jejich zdraví a kvalitu života, bylo by naivní myslet si, že se to bez pomoci zlepší třeba během jednoho roku. Bandáž žaludku to umí. Omezí množství přijímané potravy, pacient je sytý už po malé porci jídla, takže jeho pocity jsou komfortnější a hubnutí jde mnohem snáz,“ vysvětluje Dita Pichlerová. To také lidi po operaci motivuje. V ideálním případě by měli být během shazování kil i v péči psychologa. Téměř vždy totiž váha souvisí s hlavou a je dobré si to v ní uspořádat dřív, než nastanou případné turbulentní změny na váze.

Zhubla jsem. Co bude dál?

Po zhubnutí se zvyšuje sebevědomí a sebeláska, zejména ženy se uvolní a konečně dají průchod svým emocím. Výsledky jsou skoro až k neuvěření: Už šest měsíců po operaci si většina z nich pochvaluje snadnost dosažení orgasmu, míru vzrušení a celkově jsou se svým sexuálním životem spokojenější. Překvapivě se nijak významně nezlepší lubrikace, ale to není vzhledem k velkému výběru lubrikantů na trhu žádný problém.

Nicméně část nově štíhlých žen si ten lepší sex nevychutnává se svým letitým partnerem. „Mnohé mi přiznaly, že si po operaci našly milence. Nebo že se s partnerem rozešly, protože žárlil na jejich nové štíhlejší tělo,“ říká obezitoložka. Změna váhy a potažmo sebevědomí zkrátka nabourá letitý status quo. A vlastně až tehdy se ukáže, zda ten hlavní blok měly na svědomí právě tukové polštáře.