„Volat záchranku je potřeba vždy, když potíže přímo ohrožují zdravotní stav dítěte,“ říká dětská lékařka Hana Cabrnochová a uvádí tři takové příklady, kdy je na místě vytočit bez váhání 155. Jsou to febrilní a jiné křeče, kvůli kterým by v případě, že dítě povezete sami na pohotovost, mohlo dojít i k poškození centrální nervové soustavy. Dále potíže s dýcháním a pak krvavé skvrnky na kůži, objevující se při meningokokovém onemocnění, které je ale naštěstí hodně vzácné. Na pohotovost se má jet s dítětem, jehož potíže sice nepočkají do rána či na pondělí, ale na životě je přímo neohrožují.

Telefonátu se nebojte

„Dispečerky na lince 155 pacientovi poradí a nutnost výjezdu samy vyhodnotí na základě získaných informací. Obavy ze zneužití nejsou na místě,“ říká mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová. Vytočit linku 155 je podle ní vhodné vždy, když dojde k náhlému zhoršení stavu. „U dětí může být tím důvodem klidně vysoká horečka a nevolnost,“ dodala mluvčí. Za podobnými potížemi může být obyčejná viróza, ale také rychle se zhoršující bakteriální onemocnění nebo zánět slepého střeva, zvláště pokud si dítě navíc stěžuje na bolest břicha. Volat záchranku byste měli i při bezvědomí, a to i kdyby šlo jen o krátké mdloby, nebo pokud se dítě dusilo.

Na co se vás zeptají

Stačí, když se představíte a uvedete hlavní potíž vašeho dítěte, dál už rozhovor povedou dispečerky. Kromě důvodů, proč voláte, budou samozřejmě potřebovat i jméno nemocného a vaši adresu. Další údaje, jako třeba, u jaké je dítě pojišťovny, se pak řeší po příjezdu. I kdyby lékaři ze záchranky dítě jen vyšetřili a uklidnili vás, nemusíte se bát, že by vám pak přišel účet za to, že jste sto padesát pětku vytočili zbytečně. A co soukromá záchranka? Dispečerka ji může poslat, pokud je poblíž, volat ji rovnou však není řešením. „Téměř žádná soukromá záchranná služba není schopna dodržet dvacetiminutový časový limit, nemá takové pokrytí,“ vysvětluje Jakub Hubálek ze soukromé záchranné služby Sosan. Využití placené soukromé záchranky připadá v úvahu třeba při převozu těžce zraněných lidí z jedné nemocnice do druhé na přání rodiny.