Asi to taky znáte. Stresujících věcí je tolik. Na jedné straně snaha stihnout všechny pracovní povinnosti, na straně druhé potřeba zvládnou chod domácnosti i s vařením, na které jindy nedojde zdaleka tak často. Do toho případně ještě škola potomků, případně dětské rvačky nebo dětská nuda. Přitom tohle všechno se všelijak prolíná a dokáže se to pěkně zašmodrchat.

Není divu, že toho máme občas dost – projevuje se to třeba i tím, že bychom občas tak potřebovali řešit jen sami sebe a svoje věci, ale prostě to nejde, když jsou všichni členové rodiny doma, protože mají nařízený home office a ani se nemůžou jít projít, protože se sami taky snaží stihnout všechny svoje termíny.

Pokud nechcete, aby vaše vzpomínky na lockdown vypadaly jako jedno malé domácí peklíčko, zkuste tomu aktivně zabránit – uklidnit se, zažehnat konflikty hned v zárodku, případně nějak zkrotit sourozenecké hašteření. Některé rady znějí banálně nebo snad i trochu směšně, ale schválně je vyzkoušejte a uvidíte.

Zhluboka se nadechněte

Něco vás štve? V klidu vydechněte a počítejte do tří. Pak pomalu dýchejte a počítejte do šesti. Pokud si tohle zopakujete desetkrát, měli byste být mnohem klidnější.

Pokud už jste příliš naštvaní a o nějakém zklidnění dechu nemůže být řeč, položte si dlaně na hrudník a jednoduše počkejte, až se uvolníte. Zkuste si to zpestřit tím, že budete počítat do deseti nebo třeba do sta.

Skvěle funguje, když prostě odejdete. Od člověka, který vás vytáčí nebo třeba od nepořádku, který způsobil to samé. Dejte si pauzu, i když víte, že byste měli pořád co na práci. Uvařte si kafe nebo čaj, poslouchejte hudbu, prohlížejte si fotky, chvíli si čtěte. Pokud vám to pomůže, předem si stanovte, jak dlouhá tahle přestávka bude.
Vyzkoušejte sami na sobě, která strategie vám pomůže nejvíc. Možná by některá z nich pomohla i vašim dětem, i když zpočátku to pro ně bude obtížné?

Uvolněte napětí předem, nenechte to eskalovat

Je dobré dokázat se uklidnit, než dojde k nějakému exemplárnímu výbuchu. Ale ještě lepší je, když dokážete zabránit hromadění napětí, které k takové explozi vede. Pokud víte, že vaše rodina má taková slabá místa – typicky třeba čas, kdy jsou děti už zpruzelé, oba rodiče by ještě potřebovali pracovat, ale jeden toho zjevně bude muset nechat a jít se starat o potomky – promluvte si o nich v momentě, kde je doma klid.

Zkuste to nebrat jako stížnost, ale jako úkol, který by rodině měla společně vyřešit, předem se dohodněte, co budete dělat, až takový moment zase nastane. Kdo bude řešit děti, kdo dodělá svou práci, můžete se střídat po dnech? A kdo vlastně chystá jídlo?

Nové výzvy, nová rutina

Mluvte spolu i o tom, čím vás omezení štvou – ať už jsou to nižší příjmy, nebo prostě to, že nemůžete ani do kina nebo fitka. I to pomůže uvolnění napětí, můžete zároveň plánovat, kam všude vyrazíte, až to půjde.

Když se nemůžete věnovat svým starým zvykům a oblíbeným činnostem, najděte si nové, ať už jako rodina nebo vy sami. To „vy sami“ je důležité, protože každý člověk potřebuje nějaký vlastní prostor i čas, pokud si to rodina neuvědomuje, řekněte jim to.

Nemůžete sice chodit na různé kurzy, ale spousta koníčků, o kterých už roky mluvíte, se dá provozovat i doma, skoro všechny pomůcky nejspíše půjdou koupit online. Nebo se dejte do plánované renovace bytu. Nebo třeba konečně vytřiďte šatník.

Zkuste do své denní rutiny zařadit pohyb, ať už venku nebo doma. I v malém bytě snad půjde rozbalit karimatka na jógu nebo pořádné protažení.

Jak utnout sourozenecké soupeření

Hádají se, provokují, soupeří? Podle psychologů je to normální reakcí na trochu toho napětí i na nudu, které je více než jindy. Pokud to dokážete, nehartuste na děti kvůli každé malé hádce, ale snažte se, aby se vám coby rodičům sourozenecká rivalita nevymkla z rukou.

Zakročte, když to vypadá na fyzický útok nebo když začnou létat vzduchem drsné nadávky. Uznejte emoce dětí, ideálně obou znesvářených protistran, pokud tam není něco zásadního, nestavte se ani na jednu stranu. Pomozte dětem vyjádřit, co cítí, proč je ten druhý štve, ptejte se, co by jim pomohlo. Snažte se jim pomoci prosadit, co je spravedlivé, namísto vnucování vašeho názoru.
I tady platí, že lepší je sporům předcházet než je pak hasit. Pomáhejte dětem, aby trávily čas odděleně, aby mělo každé svůj klid, alespoň občas. Chvalte je, pokud se naučí přecházet provokace a nereagovat na ně.

Mluvte spolu, mluvte s dětmi

Pro děti je tahle doba stresující podobně jako pro dospělé, ať už zrovna jsou školy a školky otevřené, nebo ne. Vnímají napětí doma i omezení, která zasáhla do jejich životů. Navíc slyší vaše hovor o koronaviru.

To vše má vliv na jejich chování a náladu. Proto je potřeba mluvit s nimi o jejich obavách a o tom, co jim chybí nebo na co se těší. Můžete vyjádřit pochopení, zjistíte třeba, že dětem chybí přátelé zrovna tak jako vám, i když můžete mít pocit, že jsou spokojené, protože mohou trávit mnohem více času on line. Je dobré si tohle všechno uvědomit.