Zpočátku mohla být práce z domova vítaným zpestřením a uvolněním jinak hektického životního stylu. Získali jste čas navíc, který každý den spolklo dojíždění, a mohli strávit delší dobu se svými dětmi. Po několika týdnech se ale i z příjemné změny může stát vysilující rutina. Zvláště když nedokážete oddělit čas pracovní od soukromého a oba se vám začnou prolínat. Výsledkem je permanentní stres a výčitky, že se nestíháte věnovat práci ani rodině a obojí trpí. Jak se s touto situací se ctí popasovat a udržet vysokou efektivitu práce i doma, aniž by tím trpěla vaše rodina?

Striktně si rozdělte čas

Nechtějte stihnout vše najednou a rozplánujte si den. Jasně si nastavte, kdy budete pracovat a kdy s prací skončíte a budete se věnovat výhradně rodině, případně svým koníčkům. Pracuje-li se vám dobře po ránu, nastavte si pracovní dobu například od 6 do 14 hodin. Jakmile padne druhá, zaklapněte notebook, vypněte zvonění u pracovního telefonu a nastartujte soukromý život. Čas na práci bude zase další den. To samozřejmě neznamená, že byste neměli vyřešit urgentní pracovní telefonát i odpoledne. Nedělejte z toho ale pravidlo, a chcete-li si nechat pracovní život prolínat do soukromého, dělejte to spíše výjimečně.

Zapomeňte na multitasking

Rádi zvládáte více věcí naráz? A myslíte si, že je všechny děláte dobře? Současné řešení úkolů do školy s dětmi a psaní pracovního e-mailu nic dobrého nepřinese. V lepším případě se bude příjemce zprávy divit, proč mu píšete o vyjmenovaných slovech, v tom horším přijde vaše firma o důležitou zakázku. Cestou, jak být i doma efektivní, je soustředit se vždy na jednu věc a tu plně dokončit. Teprve poté je možné začít pracovat na dalším úkolu nebo se věnovat dítěti. Nezapomeňte také na čas, kdy nebudete dělat vůbec nic. I ten je pro vaši psychickou pohodu důležitý. Jste při pobytu doma vyčerpaní? Nechte se inspirovat tipy na dobití baterek.

Vezměte si na pomoc chytrý kalendář

I při práci z domova je důležité nezapomenout na všechny úkoly. Zaznamenávejte si je do kalendáře, který je v ideálním případě schopen vám nutnost jejich splnění připomenout vyskakující upomínkou. Některé online kalendáře může používat i více osob. Svůj denní plán tak můžete mít společný například s partnerem a vzájemně si ladit časy toho, kdo se kdy postará o společné potomky, případně vyhradit čas, který jako rodina strávíte pohromadě.

Vyhraďte si osobní pracovní koutek

I v malém bytě se dá najít prostor, který budete mít vyhrazený pouze na práci. Ať už si dáte do ložnice malý psací stůl, anebo si zařídíte samostatnou pracovnu, jakmile přijdete do své „domácí kanceláře“, mělo by vám v hlavě sepnout, že tady se pracuje. Používáte-li ke své práci mobilní telefon a notebook, měly by oba tyto nástroje po dobu, kdy nepracujete, zůstat v pracovním prostoru.

Rozhodně se nenechte strhnout k tomu, abyste si večer brali pracovní počítač do křesla v obýváku a jen tak kontrolovali došlé e-maily.

Soukromý čas věnujte sobě a rodině

Nechcete-li si jej nechat zkazit například nepříjemnou zprávou od nadřízeného, odstraňte ze svých soukromých telefonů a počítačů všechny pracovní nástroje. Ve volném čase se soustřeďte na sebe a svoji rodinu. Vyžaduje-li od vás šéf práci i mimo nastavenou pracovní dobu, jasně mu vysvětlete, kdy budete k dispozici a kdy se jí budete věnovat. Stanovte si svoje hranice.