Podobně jako je dětská kůže citlivější než ta „dospělácká“, také oči dětí je třeba před sluncem mnohem pečlivěji chránit. Zapomeňte na dosud hojně rozšířený mýtus, že dětské oči jsou přizpůsobivé, tudíž není třeba potomkům vnucovat ochranné brýle. „Děti mají širší zornici a čiřejší čočku, která propouští více záření k sítnici,“ vysvětluje oční lékařka Svatava Háčiková.

I levnější brýle dobře chrání

Miminka by na prudké slunce vůbec neměla, ty větší chraňte čepicí s velkým kšiltem, doporučuje se bílá barva. Až si dítě nechá nasadit sluneční brýle, což bývá většinou kolem třetího roku života, vybírejte hlavně takové, které mu budou oči chránit ze všech stran. Ale klobouk či kšiltovku neodkládejte – zachytí až polovinu paprsků, které by se jinak dostaly k očím. Při pořizování brýlí byste v zásadě neměli sáhnout vedle: spotřebitelské testy ukázaly, že i levnější kousky mají filtr chránící před škodlivým UV zářením. Nezáleží vůbec na barvě skel, ta nemá s ochrannou funkcí brýlí nic společného. Menší neposedné dítě může mít vysokou spotřebu brýlí, optiky k nim proto mnohdy nabízejí servis.

Retro brýle i pro malé děti

Vhodné jsou zejména sportovní brýle s neoprenovým pásem přes celou hlavu, který nedovolí, aby je dítě ztratilo. Vypadají trochu jako vypůjčené od potápěčů. Délka pásku bývá nastavitelná, díky němu jej mohou nosit i děti kolem jednoho roku, pokud je snesou. Pro větší děti se vyrábějí o něco elegantnější varianty s dlouhými gumovými ručkami – ty taktéž mírní pohyb brýlí. S takovými modely samozřejmě neuspějete u dětí starších deseti let, které už vyžadují větší míru elegance nebo naopak sportovní look. Výrobci brýlí nezahálí, bez problémů narazíte i na „zmenšené“ modely brýlí pro dospělé, ať už moderní designové kousky nebo ty z kategorie retro.