Lucie se poznala se svým přítelem loni na jaře. Za normálních okolností by se možná několik týdnů, nebo dokonce měsíců pozvolna poznávali. Ale oni spolu začali po dvou týdnech bydlet. „Oba pracujeme ve firmách, které nás okamžitě převedly na home office, zároveň platilo omezení vycházení. Viděno zpětně nebylo loni riziko nákazy nijak vysoké, ale to nikdo nevěděl a my jsme se snažili být opatrní. Vážně jsme nejdřív zůstali každý ve svém bytě, psali jsme si, fotili jsme si, co jíme. Po dvou týdnech jsme si uvědomili, že toužíme po vzájemné blízkosti. Strach z nemoci a pocit, že se děje něco hrozného, náš vztah hrozně urychlil,“ popisuje Plzeňanka Lucie, která je s přítelem dodnes.

Přestože spolu od začátku trávili hodně času, nelezou si na nervy a zároveň se spolu dodneška nenudí. Lucie je ráda, že se stačili seznámit ještě před pandemií, jakmile se rozjela a přidala se k ní všelijaká omezení, musí to být podle ní těžší.

Čas soustředit se sama na sebe

Na druhou stranu, pro páry, které se potýkaly s nějakými vztahovými problémy, mohlo být podobně intenzivní vynucené soužití poslední kapkou. Po deseti letech ukončila svůj vztah třeba Zuzana, brněnská výtvarnice. Už před tím, než přišel koronavirus, neprožívali s přítelem žádnou velkou romantiku, vztah byl podle ní přechozený, už ani jednomu z nich nic nedával. Když měla kvůli úbytku zakázek a celkovému zpomalení života víc času zabývat se sama sebou, rozhodla se a s přítelem se rozešla, aby se mohla víc soustředit sama na sebe a své plány. Ani po více než půl roce toho nelituje.

Psychologové se vesměs shodují na tom, že pandemie skutečně spoustu lidí přiměla k tomu, aby přehodnotili své dosavadní vztahy. Britský deník The Guardian citoval Kerry Lusignanovou, poradkyni v oblasti duševního zdraví a zakladatelku společnosti zaměřené na párovou terapii, která potvrdila, že pandemie vesměs existující párové problémy ještě zhoršila.

„Pokud má jeden z páru tendenci být ležérnější a lehkovážnější, zatímco jeho protějšek je opatrnější a uzavřenější, může to vést k napětí a konfliktům, protože tahle vztahová dynamika se v podobných situacích zesiluje,“ upozornila.

Na vztazích se nepochybně projevila pandemie nejen v tom, že spolu mnozí lidé neplánovaně tráví víc času než dříve, roli hrají také obavy z nemoci, únava z dlouhotrvajících omezení a stres spojený třeba s výpadkem příjmu. Podle nedávného tuzemského výzkumu více než třetina lidí uvedla, že jsou na tom finančně hůře než dříve.

Ačkoli si to spousta lidí nemyslí, právě tyhle problémy mohou přispět k tomu, že se vztah rozpadne, i když by bylo romantické představovat si, že v krizi budou lidé naopak více držet spolu. Ani společně strávený čas, respektive fakt, že je ho více, nemusí být nakonec výhodou, i když si to partneři nejdříve mohou pochvalovat. Na druhou stranu, psychologové zaznamenávají ještě jeden jev – někteří partneři se nerozejdou, ačkoli by to za normálních okolností už udělali, protože se bojí samoty.

Bohužel, v době pandemie přibylo také domácího násilí a týká se to i Česka. Výzkum Fakulty humanitních studií a Sociologického ústavu Akademie věd doložil, že na neziskové organizace, které pomáhají obětem domácího násilí, se obrací až o polovinu víc lidí než v době před pandemií. Odborníci zároveň poukázali na větší intenzitu násilí. Nejde jen o násilí mezi partnery, přibývá také rodičů, kteří přestávají zvládat své děti. Dobrou zprávou je, že i nyní je možné obrátit se na terapeuty, mnozí fungují i online.