Nevíte-li nebo jen mlhavě tušíte, nemusíte se cítit zahanbeně. Podle nového průzkumu společnosti Nielsen Admosphere mezi Čechy a Češkami staršími 15 let si bylo jistých jen 19 % oslovených. A nehrálo roli, zda šlo o muže či ženy. Andropauza je zastavení činnosti mužských pohlavních hormonů ve vysokém věku. Možná vás to překvapí, ale projevy jsou velmi podobné jako u žen: ztráta sexuálního apetitu, únava, suchá pleť… K poklesu testosteronu u mužů začíná docházet už po 30. narozeninách, nicméně na rozdíl od ženské menopauzy je to proces rozložený do mnoha a mnoha let. Příznaky nedostatku tohoto mužského hormonu jsou patrné až po padesátce a je pro ně souhrnný název syndrom mužského stárnutí. Hormony mají vliv na fyzickou výkonnost: muži se tedy cítí a jsou slabší, můžou trpět svalovou slabostí. I u nich dochází k návalům a nadměrnému pocení, časté jsou také poruchy spánku – a to jak problémy s nespavostí, tak nadměrná spavost.

Zpět do puberty?

Muže ztráta fyzických sil (ale také zhoršující se paměť) často překvapí a vyvede z míry. Zatímco ženské klimakterium je probíráno ze všech stran a často je terčem přihlouplých vtipů, u mužů se vtipkuje leda tak o druhé míze. Přitom právě ta bývá v mnoha případech důsledkem špatně zvládnutých hormonálních změn. Muž se jejich vlivem začne chovat téměř jako blázen nebo pubertální chlapec – na sobě stárnutí odmítá vidět a přijmout, tak z něj obviní svou dlouholetou partnerku. V tomto věku se z mužů stávají bručouni, jiní odcházejí od rodiny.

Manželka za to nemůže!

I proto je důležité, aby se zvedalo povědomí o andropauze a změnách v mužském těle a mozku. Stejně jako se ženy učí přijímat stárnutí, měli by se to učit i muži. Minimálně by měli vědět, že úbytek sil, svalové hmoty, bolesti kloubů či špatné nálady nesouvisejí s jejich manželkou, ale s věkem.