TÉMA TOHOTO TÝDNE: NEAT

NEAT znamená celkový součet energie, který vydáte díky každodennímu pohybu - nejezdit do práce autem, vystoupit o pár zastávek dříve, vyběhnout si schody, pravidelně se projít po dlouhém sezení v práci, uklízení, mytí oken a tak dále. Zkrátka aktivně vyhledávat pohyb je klíčem ke zdravému tělu.

U hubnutí rozlišujeme dva faktory:

  • EAT (Exercise Activity Thermogenesis) – fyzická aktivita (např. trénink), díky které vydáme energii záměrně
  • NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis) – běžná denní aktivita – představuje energii vydanou na běžné aktivity (chůze, úklid, vaření a jiné domácí práce,…).

Pro život potřebujeme pohyb, bez něhož naše tělo chřadne a stárne. Aktivní životní styl zaručuje aktivní svalovou hmotu a tím pádem funkční pohybový aparát. Běžná denní aktivita ovlivňuje celkové zdraví, délku života a i možnost onemocnění závažnými chorobami.

Jak vám NEAT může pomoci zhubnout?

Proto, abychom hubli, musíme vydat větší množství energie, než vydáme. A do toho spadá právě i NEAT, na který občas trochu zapomínáme. A přitom je to tak jednoduché. Prostě se hýbat. Do NEATu počítáme veškerý pohyb mimo cvičení. Umývání nádobí, vysávání, procházka se psem, úklid domácnosti se tak může stát pomocníkem pro pálení vašich kalorií.

Hledejme aktivitu všude

U osob se sedavou prací je velmi těžké navýšit denní pohybovou aktivitu, zvláště, když do práce ještě jezdí autem a nemají žádného domácího mazlíčka, který by je alespoň nutil ke každodenním procházkám. Takový lidé velkou část své pracovní doby, nebo i celého dne prosedí, tím pádem nespalují tolik energie a tloustnou. Pokud patříte k této skupině osob, zkuste vyhledávat aktivně veškerý pohyb. Chodit do schodů pěšky, několikrát za den si dojít pro sklenici vody, aktivně se v práci protáhnout nebo si udělat i pár cviků a po práci nesednout doma na gauč, ale vyzkoušet nějaký sport, či obyčejnou svižnou chůzi.

Chytré hodinky či aplikace jako kontrola naší aktivity

Pokud si do mobilu stáhnete krokoměr nebo si koupíte chytré hodinky, které sami detekují aktivitu, můžete tak mít pod kontrolou vaši celodenní aktivitu, spálené kalorie i napočítané kroky. Kolik NEATu bychom za den měli splnit? Tolik, abychom udrželi naši energetickou bilanci v deficitu (pokud se tedy stále bavíme o hubnutí).

Zkrátka a jednoduše: veškerý pohyb je pro naše tělo naprosto přirozený, a proto se snažme být aktivní. K tomu, abychom měli dobrou kondičku, nebo nějaké svaly na těle, nepotřebujeme nutně fitko, ale stačí nám k tomu i „obyčejný“ a jakýkoliv pohyb.