TÉMA TOHOTO TÝDNE: Hubni bez jo-jo efektu

Zhubnete, pak hned opět přiberete. Tak by se dal označit jo-jo efekt. Pracně shozená kila, na kterých jste dřeli dlouhou dobu, se jako mávnutím kouzelného proutku vrátí zpátky? Je vám to povědomé? Pojďme se společně podívat, jak si udržet hmotnost i po skončení diety a jak jo-jo efektu předcházet.

Co je jo-jo efekt

Za jo-jo efekt můžeme označit nesprávný způsob hubnutí, kdy při snaze shození několika kil snížíme svůj příjem kalorií tak, že hubneme moc rychle. Předchází mu většinou drastické hladovění a omezení živin. Při tomto způsobu hubnutí ale většinou ztrácíme vodu a svalovou hmotu, tuky se nás naopak drží jako klíště. A co chceme především dietou shodit? Tělesný tuk!

Tuto formu „diety“ nelze držet dlouhodobě, po určité době se začneme cítit „vyhladovělý“, protože tělo bude potřebovat doplnit chybějící živiny. Konečně se tedy najíte, začnete pravidelně jíst a je možné, že i v případě zdravé stravy, si tělo začne ukládat ztracená kila rychlostí blesku zpět. Ve většině případů dochází ale k jo-jo efektu návratem do starých stravovacích návyků.

Jak to funguje prakticky?

Představte si, že držíte hladovku nebo takovou dietu, kdy tělo nezásobujete dostatečným množstvím potravin složenou z kvalitních živin. Nějaká kila zhubnete, začnete se radovat, stravovat se již normálním způsobem, ale vaše tělo se začne bát, že si opět nějakou hladovku nebo drsnou dietu vymyslíte, přepne na úsporný režim, kdy se zpomalí metabolismus, sníží se tak hodnota bazálního metabolismu, a vaše milé tělo si začne tuky ukládat na horší časy. Organismus si s přísunem větší energie (jídla) nebude umět poradit a tím pádem začne tvořit tukové zásoby. A co se stane? Přiberete!

Jak se ho zbavit?

Jo-jo efekt je to v mnoha případech začarovaný kruh, ze kterého se ale dá dostat ven. Stačí se zamyslet nad reálnými cíly, nastavit tomu vhodný jídelníček, u kterého se nebudete cítit hladový a zahrnout do svého životního stylu i pohyb. Předpokladem je, po dosažení optimální hmotnosti, racionální a zdravý způsob stravování.

Jak zhubnout a znovu nepřibrat?

  • Nastavte si jasný a reálný cíl, tzn. kolik kilo a do kdy zhubnete, za jakých podmínek a jaký čas jste tomu ochotni věnovat. Vytvořte si svůj hubnoucí plán, kterého se držte. Sepište si ho na papír a mějte ho stále na očích!
  • Poučte se ze svých chyb. V hlavě si udělejte resume všech svých neúspěšných hubnoucích pokusů, zaměřte se především na to, proč jste neuspěli. Jistě nějaký důvod najdete, a tomu se snažte tentokrát vyhnout
  • Netrapte své tělo drastickými dietami. Na místo toho si vypočítejte svůj kalorický denní příjem, při kterém budete hubnout, jídlo si zapisujte do tabulek a snažte se za den vždy svůj kalorický limit dodržet
  • Hubněte s rozumem, neochuzujte tělo o důležité makroživiny. Ve stravě by měly být zahrnuty jak bílkoviny (25-30%), tuky (25-30%), tak i sacharidy (50-55%)
  • Naučte se jíst zdravě, pravidelně a kvalitně
  • U zdravého hubnutí byste měli shazovat cca 0,5 – 1,5 kg za týden
  • V hlavě si nastavte fakt, že styl zdravého stravování byste si měli udržet i po dosažení optimální váhy a rozhodně se nevracejte do starého způsobu stravování
  • Zařaďte pravidelný pohyb, díky kterému spálíte tuky a získáte svalovou tkáň
  • Pokud víte, že sami hubnutí nezvládnete, zkuste oslovit výživového poradce, který Vám nastaví nejen jídelníček, ale bude pravidelně provádět i kontrolu dosažených výsledků. Výživový konzultant by měl být s Vámi i v případě, že do hubnutí budete ztrácet motivaci, měl by vás koučovat a vést k lepšímu a zdravějšímu tělu.