Téma tohoto týdne: Hubneme ve spánku, aneb jak se vyspat do růžova?

Správná spánková hygiena podporuje spánek a následnou regeneraci organismu. Po probuzení bychom se měli cítit svěží a odpočatí, plní energie. Znáte přísloví „spánek je nejlepší lékař“? Kvalitní hluboký spánek totiž regeneruje všechny buňky našeho těla, zpomaluje proces stárnutí a jeho nedostatek může být jednou z příčin vážných chorob i důvodem, proč například nehubnete. Jak se tedy správně vyspat?

Spánek je důležitým pilířem zdraví, tak jako výživa a pohyb. Odpočívat a spát bychom měli denně alespoň 8 hodin, avšak spánkem kvalitním. Uléhat po desáté hodině se jeví jako zcela ideální, jelikož spánek před půlnocí dodá člověku více zdraví, vitality a psychické energie. Kdo chodí spát až pozdě po půlnoci, může druhý den pociťovat únavu, málo energie a samozřejmě se toto dlouhodobé praktikování projeví i v dalších faktorech.

Špatný spánek – špatné zdraví

Pokud trpíte dlouhodobě nekvalitním spánkem, měli byste tento problém řešit, chcete-li si udržet optimální zdraví. Nedostatek spánku totiž může způsobit problémy s krátkodobou pamětí, kreativitou, schopností koncentrace a učení se, zvýšené riziko cukrovky, snížení imunity, urychluje proces stárnutí, problémy s náladovostí končící až depresemi. Nedostatek spánku může vést až k rozvoji Alzheimerovi a Parkinsonovi choroby, roztroušené skleróze, problémům s ledvinami a dokonce zvyšuje i pravděpodobnost vzniku nádorových onemocnění.

Jak se tedy dorůžova vyspat?

Kvalitu spánku může ovlivnit spousta faktorů, na kterých můžete zapracovat především vy sami.

Jak tedy na nerušený a hluboký spánek?

  • Uléhejte a vstávejte ve stejnou dobu. Ať je víkend nebo pracovní týden
  • Denně cvičte a unavte své tělo
  • Spěte na pohodlné matraci za úplné tmy
  • Před spaním si nečtěte na mobilu nebo počítači, jelikož jejich modré světlo potlačuje tvorbu hormonu melatoninu, jehož nedostatek v těle vede k nespavosti. Vezměte si proto raději knihu.
  • Před spaním nepijte alkohol, nekuřte a ani nejezte tučná a těžká jídla
  • Alespoň hodinu před spaním provádějte jen klidné aktivity
  • Vyhýbejte se spánku přes den
  • Nepoužívejte příliš hlučné budíky. Jsou pro tělo stresující, zvolte raději příjemný tón, který vás nebude dráždit, ale zároveň vás probudí.
  • Udržujte v ložnici nízkou teplotu
  • Upravte svoji tělesnou hmotnost. Lidé s nadváhou a obezitou totiž trpí špatným spánkem
  • V okruhu pěti metrů od hlavy nemějte žádný mobil, televizi ani notebook. Jejich elektromagnetická pole také narušují tvorbu spánkového hormonu melatoninu

Na toaletu jen po tmě

Když musíte v noci na toaletu, určitě si nerozsvěcujte. Jakékoliv světlo narušuje spánek a i malinký světelný paprsek dokáže narušit tvorbu melatoninu. Melatonin je spánkový hormon, k jehož produkci dochází v epifýze. Přes den je jeho produkce nejnižší a přirozeně se zvyšuje se západem slunce. Tento hormon je velice citlivý na světlo a vylučuje se tedy především v noci, ve tmě. Jakmile se jeho množství v našem těle zvýší, automaticky začneme být ospalý. Při rozednívání, kdy začne naše tělo vnímat světlo, se jeho produkce snižuje a my se probouzíme.

Do postele jen unavený

Víte, že nejlepší spánek mají lidé, kteří manuálně pracují a aktivní sportovci? Nejhorší pak ti, kdo celý den sedí. Pokud se chcete skvěle vyspat, začněte sportovat, pracovat na zahradě nebo se prostě alespoň každý den pořádně projděte na čerstvém vzduchu! Unavíte tělo i mysl, do postele padnete unavení a nebudete ani muset počítat ovečky.

PS: Nezapomeňte mrknout i na náš jídelníček pro tento týden!