Dnes cvičte v tomto pořadí:

Téma: Podpořte trávení

Považujeme za samozřejmé, že to, co sníme, taky strávíme. Potrava se rozloží a vstřebá, tedy zabuduje do našich buněk, jak potřebujeme. Veškeré strávené i nestrávené zbytky vyloučíme. Pokud máte problémy s plynatostí, říháním, průjmy nebo zácpou, vaše trávení bude potřebovat pomoct.

V ájurvédě jsou klíčem k dobrému trávení dobré zdraví a síla agní neboli trávicího ohně. Agní je totéž co v západním pojetí schopnost všech trávicích orgánů být svěží, výkonné a koordinované. O náš trávicí oheň je třeba pečovat a přikládat do něj tak akorát, aby dobře hořel. Příliš mnoho jídla může působit jako písek nasypaný na oheň a agní uhasit a vyžadovat od něj víc práce, než je zdrávo. I příliš málo potravy, například když držíme dietu, může agní vyhladovět. Pokud je tělo v rovnováze, dokáže vám spolehlivě říct, kolik potřebujete, prostřednictvím prostých poselství hladu a nasycení.

Když není trávicí systém v pořádku, tělo z jídla nedokáže vytáhnout živiny. Podobně jako zaneseným potrubím neproudí voda, nečistoty (v našem případě nestrávené zbytky potravy) se zasekávají a odpadní látky (toxiny) neproudí ven a zanášejí organismus – střevo, lymfu. Ukládají se do kůže, kde způsobují pihy a bradavice, a kloubů, kde způsobují záněty. My tloustneme nebo nás jídlo nedokáže vyživit (extrémní hubenost). Namístě je vzít smeták a trávicí trakt pořádně vysmýčit.

Jako smeták na očistu trávení funguje, když…

… dáte sbohem rafinovanému bílému cukru, bílé mouce a výrobků z ní (pečivo, knedlíky, těstoviny), levným rafinovaným tukům (to jsou ty ztužované nebo částečně ztužované a všechny běžně prodávané v plastu v supermarketu).

… do jídelníčku přidáte vlákninu v podobě čerstvé a tepelně upravené zeleniny.

… omezíte v jídle pesticidy, antibiotika a přídatné látky (éčka), které obsahují hlavně průmyslově zpracované potraviny. Naopak zařaďte skutečné, co nejméně průmyslově zpracované potraviny, biopotraviny a celozrnné obiloviny.

… si budete dopřávat jídlo maximálně třikrát denně v pravidelnou dobu, aby žaludek stihl mezi jednotlivými jídly vytrávit.

Potraviny vhodně kombinujte a vyhněte se antacidům

Kyselina chlorovodíková, jeden z projevů agní, tráví bílkoviny, zabíjí bakterie a další mikroby. Je zajímavé, že lidé, kteří se snaží blokovat přirozené fungování agní užíváním antacid (prostředků na snížení kyselosti žaludku), mívají z dlouhodobého hlediska víc trávicích a gastrointestinálních problémů. Hořká nebo kyselá chuť je v tomto případě jako prevence účinnější než antacida. Vynikající je citron, lžíce pickles nebo švestka umeboshi. Ájurvéda dále doporučuje vyvarovat se neslučitelných kombinací potravin a předejít tak obtížím při jejich trávení. Kombinovat v jednom jídle nedoporučuje koncentrované bílkoviny – míchání masa nebo ryb s mléčnými produkty či luštěniny s ořechy. Jedinou výjimkou je jogurt, který bývá přidáván v malém množství do jídla nebo je ředěn s vodou do nápoje lassi.

Recept: Ájurvédský čaj na podporu trávení

Připravte si doma K2F čaj k posílení agní. Tento čaj zároveň pročišťuje zažívací trakt a tkáně a vyplavuje toxiny z těla. Tím vším zlepšuje imunitu a napomáhá i hubnutí. Pijte ho před jídlem, během něj, ale i v průběhu celého dne. Obzvlášť vhodné je pít ho ráno.

Smíchejte římský kmín, koriandr a fenykl v poměru 1 : 1 : 1. Na šálek vody (250 ml) použijte 1 lžičku této směsi, vařte 3–5 minut, sceďte a pijte teplé. Čaj si můžete připravit ve větším množství do termosky a popíjet v průběhu dne.

Vyzkoušejte: Jednodenní jablečná dieta

Jablka jsou hotový poklad nejen pro játra, čistí celý zažívací systém. Na jaře můžete vyzkoušet zařadit několik jablečných dní, kdy celý den budete jíst pouze jablka v biokvalitě a pít čistou vodu. Vždy stačí jen jeden den, pak zase jezte normální odlehčený jídelníček pro jaro – třeba podle našeho návodu – a po týdnu můžete zase zopakovat. Pokud hůře snášíte větší množství čerstvých jablek, můžete střídat čerstvá jablka s podušenými. Tato jednodenní jablečná dieta skvěle čistí žlučník.