Dnes cvičte v tomto pořadí:

Věnujte se desetiminutové meditaci, při které následujte tok svého dechu a mantru só-ham.

Věnujte se střídavému dechu nádí šódhana a očistné dechové technice kapalabháti. Návod najdete v našem videu Jóga a správné dechové techniky.

Pusťte si lekci na tento den, věnovanou pozicím vestoje a záklonovým pozicím.

Téma dne: Oceňte svoje játra

Lékaři játra považují za nejdůležitější orgán látkové výměny. Veškeré živiny se po rozkladu trávicími šťávami žaludku, slinivky, žlučníku a střev přivádějí do jater k dalšímu zpracování. Z přijatých živin vytvářejí játra to, co tělo potřebuje. Játra vyrábějí a rozesílají po těle vitaminy, bílkoviny, cholesterol, cukr, minerální látky a mnoho dalšího.

Zároveň játra slouží jako čistička těla. Léky, konečné produkty látkové výměny a látky z okolního prostředí, které tělo zatěžují nebo které už nepotřebuje, se v játrech zpracují a prostřednictvím žlučníku vyloučí. Játra představují orgán proměny, přeměny a obnovy, a to nejen na úrovni těla, ale i duše. Pracují bez přestávky a neúnavně 24 hodin denně, a právě za to je můžete na jaře ocenit režimovými opatřeními, úpravou jídelníčku nebo jen jednoduchým poděkováním, které jim v duchu vyšlete.

Bolestí jater je únava

Poruchy jater nezpůsobují bolesti – jedinou „bolestí“ jater je únava. Právě proto, že na jaře mohou být játra přetížená, trápí nás stavy letargie a únavy. Jasnou známkou namáhaných jater je ospalost a noční buzení. Narušená jaterní energie dává o sobě znát i poruchami spánku. Pokud se v noci mezi jednou a třetí hodinou budíte nebo trpíte migrénou, zaměřte se na jaterní očistu. Rozhodně v tuto dobu nejezte ani nepijte alkohol. Střevo v tuto dobu odpočívá, nevstřebává živiny, a játra provádí svou každodenní údržbu. To nejmenší, co pro svoje játra můžete udělat: Poslední jídlo jezte jen lehké, nejpozději dvě hodiny před spánkem a vyhněte se na noc alkoholu. Stihne vám tak vytrávit a noční detox jater proběhne bez vyrušení.

Chuť na sex a cyklus napoví, jak jste na tom

Kromě výše zmíněných jarních symptomů nerovnováhy jater, jako jsou únava, alergie a jiné, ženám o stavu jejich jater spolehlivě napoví menstruační cyklus a chuť na sex. Z hormonálního pohledu spolupracují játra s hypofýzou, naší řídicí žlázou, což vysvětluje, proč může při potížích s játry slábnout potence a chybět chuť na sex. Narušená jaterní energie může ústit i do potíží s ženským cyklem, jako jsou otoky prsou, nepravidelná a bolestivá menstruace a premenstruační syndrom. Stagnace jaterní energie se v PMS projevuje pnutí v prsou a v podbřišku, zadržováním a ukládáním vody i nadýmáním. Je-li jaterní energie silně blokována, osvobozuje se třeba i formou záchvatů zuřivosti. Zůstává-li energie jater ve stagnaci delší dobu, tak houstne a vytváří cysty, polypy, endometriózu (nejčastější příčina ženské neplodnosti), ale i nádory. Nenechte první příznaky stagnace jater zajít až do vážného stavu a pečujte o svoje játra už při prvních příznacích. Oslabená játra vám o sobě mohou dát vědět v jarních dnech výpadkem pravidelného menstruačního cyklu.

Játra na duševní úrovni

Cílem jaterní energie je seberealizace, naplnění vnitřního potenciálu, rozkvět, tvořivý produkt, naplnění nějaké ambice. Není náhodou, že právě na jaře máme nejsilnější odvahu vydat se do světa a realizovat své sny.

Zdravá játra se projevují schopností jasně myslet a vyjádřit se. Naopak lidé s narušenou energií jater neudrží myšlenku, když mluví. Párový orgán jater je žlučník. V těle je uložený pod játry a plní funkci rezervoáru žluči – tekutiny, která napomáhá trávit tuky. Na duševní rovině řídí žlučník rozhodování. Jste-li nerozhodní, vypovídá to o narušené funkci žlučníku. Je-li energie jater v pořádku, máme dostatek odvahy stát si za svým a rozhodnout se, co je pro nás dobré. Pokud se příliš snadno vzdáváte plánů, necháte se ovlivnit a oslabit názory ostatních, pak oslabujete i energii svých jater. Přílišná tvrdohlavost je také projevem dysfunkce jaterní energie. Další věcí, která játrům škodí, je tlak společnosti na výkon a udržování masky, kterou ukazujeme svému okolí.

Umíte říkat NE?

Díky schopnosti zneškodňovat jedy chrání játra naše vnitřní orgány a krevní oběh, a to na fyzické i duševní rovině. Játra trpí pokaždé, když má člověk pocit, že je emočně nebo psychicky přetížen. Nejmocnější ochranou před emočním a psychickým zneužíváním, před útoky a manipulací je slovíčko „ne“. Lidé, kterým v dětství nebylo dovoleno říkat ne, mívají přetížená játra. Játra se pokoušejí zpracovat všechny přijímané podněty, ale velmi je to přetěžuje. Chybějící hranice pak přinášejí návaly zlosti, hněvu, vzteku a hořkosti. Odtud je už jen krůček k boji. Protože hněv je velmi úzce spjat se svalovou hmotou, přetížená játra se projeví nemocemi svalů, šlach a kloubů, svalovými křečemi, ochrnutím, bolestmi kloubů a revmatickými onemocněními nebo hypermobilitou. Do rovnováhy se tyto emoční i fyzické stavy opět dostanou zharmonizováním jaterní energie.

Vyzkoušejte: Jablečný ocet

Je hotovým pokladem ve vaší domácí lékárně, zvláště na jaře. Jeho kyselá chuť dělá dobře játrům. Je výborným pomocníkem při hubnutí, přispívá k redukci váhy, upravuje narušené trávení a střevní mikroflóru a snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Rozmíchejte lžičku jablečného octa ve sklence vody a vypijte. Přidávejte jej do salátových zálivek a používejte jej všude místo obyčejného octa. Pro nejlepší účinky si kupte kvalitní nepasterovaný jablečný ocet v biokvalitě.