Tip pro dnešní den

Zlepšete zažívání

Považujeme za samozřejmé, že to, co sníme, taky strávíme. Potrava se rozloží a vstřebá, tedy zabuduje do našich buněk, jak potřebujeme. Veškeré strávené i nestrávené zbytky vyloučíme. Pokud máte problémy s plynatostí, říháním, průjmy nebo zácpou, vaše trávení bude potřebovat pomoct.

V ájurvédě jsou klíčem k dobrému trávení dobré zdraví a síla agni, neboli trávicí oheň. Agni je totéž co v západním pojetí schopnost všech trávicích orgánů být svěží, výkonné a koordinované. O náš trávicí oheň je třeba pečovat a přikládat do něj tak akorát, aby dobře hořel. Příliš mnoho jídla může působit jako písek nasypaný na oheň a agni uhasit a vyžadovat od něj víc práce, než je zdrávo. I příliš málo potravy, například když držíme dietu, může agni vyhladovět. Pokud je tělo v rovnováze, dokáže vám spolehlivě říct, kolik potřebujete, prostřednictvím prostých poselství hladu a nasycení.

Když není trávicí systém v pořádku, vaše tělo z jídla nedokáže vytáhnout živiny. Podobně jako zaneseným potrubím neproudí voda, nečistoty (v našem případě nestrávené zbytky potravy) se zasekávají a odpadní látky (toxiny) neproudí ven a zanášejí organismus – střevo, lymfu. Ukládají se do kůže, kde způsobují pihy a bradavice, a kloubů, kde způsobují záněty. My tloustneme nebo nás jídlo nedokáže vyživit (extrémní hubenost). Zhorší se i imunita. Na místě je vzít smeták a trávicí trakt pořádně vysmýčit. Právě v jarních dnech je k tomu ideální příležitost.

Jako smeták na očistu trávení funguje, když:

...dáte sbohem rafinovanému bílému cukru, bílé mouce a výrobků z ní (pečivo, knedlíky, těstoviny), levným rafinovaným tukům (to jsou ty ztužované nebo částečně ztužované a všechny levné rafinované eleje běžně prodávané v plastu v supermarketu).

...do jídelníčku přidáte vlákninu v podobě celozrnných obilovin a čerstvé a tepelně upravené zeleniny

...omezíte v jídle pesticidy, antibiotika a přídatné látky (éčka), které obsahuje hlavně průmyslově zpracované potraviny. Naopak zařadíte skutečné co nejméně průmyslově zpracované potraviny, bio potraviny a celozrnné obiloviny.

...dopřávejte si jídlo max. 3x denně v pravidelnou dobu. Tak aby žaludek stihl mezi jednotlivými jídly vytrávit.

Uvařte si ájurvédský čaj na podporu trávení:

Připravte si doma K2F čaj k posílení agni. Tento čaj zároveň pročišťuje zažívací trakt a tkáně a vyplavuje toxiny z těla. Pijte ho před jídlem, během něj ale i v průběhu celého dne.

Smíchejte římský kmín, koriandr a fenykl v poměru 1 : 1 : 1. Na šálek vody (250 ml) použijte 1 lžičku této směsi, vařte 3–5 minut, sceďte a pijte teplé. Čaj si můžete připravit ve větším množství do termosky a popíjet v průběhu dne.

Autorka tipu: Veronika Veselá

Předchozí díl výzvy Další díl výzvy