Tip pro dnešní den

Podpořte játra

Úkolem jater je skladování a filtrování krve. Jsou takovou odpadní čističkou našeho těla. Krev jimi proudí neustále 24 hodin denně 365 dní v roce.

Játra likvidují veškeré toxiny, které tělo vyrábí samo i ty, které připutují zvenčí například ve stravě, cigaretovém kouři nebo lécích. Jaterní buňky odumírají tehdy, když jejich majitel spokojeně usrkává alkohol. Úplně stejně na ně ale působí žal, starosti, hněv, závist, nenávist... zkrátka všechny zdroje psychického napětí. Játra jsou totiž velícím důstojníkem emocí. Prací s energetickou dráhou jater pomocí jógových ásan zaměřených na játra dokážeme efektivně regulovat přetlak zadržovaných emocí. Pozitivní mysl, dechová cvičení, meditace, relaxace – to vše játrům prospívá.

Právě teď na jaře se játra samy od sebe přirozeně čistí. My jim v tom můžeme pomoci odlehčeným jídelníčkem, kdy budeme jíst méně masa (přednost mají ryby, drůbež, králičí), méně mléčných výrobků a naopak zařadíme zeleninové a luštěninové polévky, vejce, celozrnné obiloviny a ke každému hlavnímu jídlu různě tepelně zpracovanou zeleninu. Měla by zabírat polovinu talíře, to je správná dávka. Talíř teď obohaťte o vše zelené, co právě raší – kopřivy, medvědí česnek, rukola... vysaďte na vatě řeřichu, naučte se doma sami klíčit. Zelená dělá játrům dobře.

Autorka tipu: Veronika Veselá

Předchozí díl výzvy Další díl výzvy