Meridiány jsou energetické dráhy, po kterých proudí životní energie naším tělem. Díky následujícímu cvičení budete stimulovat činnost jater a jejich párového orgánu – žlučníku.

Oceňte svoje játra

Lékaři játra považují za nejdůležitější orgán látkové výměny. Veškeré živiny se po rozkladu trávicími šťávami žaludku, slinivky, žlučníku a střev přivádějí do jater k dalšímu zpracování. Z přijatých živin vytvářejí játra to, co tělo potřebuje. Játra vyrábějí a rozesílají po těle vitaminy, bílkoviny, cholesterol, cukr, minerální látky a mnoho dalšího. Zároveň játra slouží jako čistička těla. Léky, konečné produkty látkové výměny a látky z okolního prostředí, které tělo zatěžují nebo které už nepotřebuje, se v játrech zpracují a prostřednictvím žlučníku vyloučí. Játra tedy představují orgán proměny, přeměny a obnovy, a to nejen na úrovni těla, ale i duše.

Umíte říkat NE?

Díky své schopnosti zneškodňovat jedy chrání játra naše vnitřní orgány a krevní oběh. Toto zajišťují na fyzické i duševní rovině. Játra trpí pokaždé, když má člověk pocit, že je emočně nebo psychicky přetížen. Nejmocnější ochranou před emočním a psychickým zneužíváním, před útoky a manipulací je slovíčko „ne“. Jak jste na tom vy? Umíte říkat ne? Lidé, kteří nejsou schopni říkat ne, mívají přetížená játra. Játra se pokoušejí zpracovat všechny přijímané podněty, ale velmi je to přetěžuje. Chybějící hranice pak přinášejí návaly zlosti, hněvu, vzteku a hořkosti. Odtud je už jen krůček k boji. Protože hněv je velmi úzce spjat se svalovou hmotou, přetížená játra se projeví bojem a zatínáním pěstí. S narušenou jaterní energií souvisí nemoci svalů, šlach a kloubů, svalové křeče, ochrnutí, bolesti kloubů a revmatická onemocnění nebo hypermobilita. Do rovnováhy se tyto emoční i fyzické stavy opět mohou dostat zharmonizováním jaterní energie.

Chuť na sex a cyklus napoví

Z hormonálního pohledu spolupracují játra s hypofýzou, naší řídicí žlázou, což vysvětluje, proč může při potížích s játry slábnout potence a chybět chuť na sex. Narušená jaterní energie může ústit i do potíží s ženským cyklem, jako jsou otoky prsou, nepravidelná a bolestivá menstruace, endometrióza (nejčastější příčina ženské neplodnosti), cysty nebo myomy v děloze.

Tip: ostropestřec mariánský

Schopnost vymezit si hranice a chránit se na tělesné a duševní úrovni podporuje ostropestřec. Urychluje regeneraci jaterní tkáně, ovlivňuje tvorbu žluči a tím i celou látkovou výměnu. Je to silný antioxidant, který chrání jaterní buňky před chemickými procesy zodpovědnými za poškození. Povzbuzuje obnovu poškozených buněk jater. Může pomoci i u endometriózy. Připravte si nálev z rozdrcených semen: 1 čajovou lžičku rozdrcených semen (můžete umlít v mlýnku na kávu) přelijte 250 ml vroucí vody a louhujte 15 minut. Sceďte a pijte třikrát denně horký po douškách ráno na lačno, cca půl hodiny před obědem a před spaním.

Autorkou tipu je Veronika Veselá.

Předchozí díl výzvy Další díl výzvy