Vyzkoušejte přerušovaný půst

Půsty jsou běžnou součástí jogínské očisty. Dokážou totiž účinně regenerovat náš trávicí trakt a tím následně zvýšit účinnost vstřebávání živin, které potřebujeme. Pokud máte strach z hladovění, vyzkoušejte přerušovaný půst.

Existuje mnoho intervalů, my doporučujeme 14/10 nebo 16/8. Co to znamená v praxi? Že 14 hodin nejíte a desetihodinové okno je pro jídlo. V druhém případě pak 16 hodin nejíte a zbývá osm hodin pro jídlo. Dobrou zprávou je, že do období bez plného talíře se počítá i spánek. Varianta 16/8 vypadá prakticky následovně: Nejíte nic po večeři a vynecháte snídani. První jídlo dne je tedy v 11 hodin – může to být větší „snídaně“ anebo snídani jako takovou úplně přeskočíte a začnete rovnou obědem. Kolem 14. hodiny přidáte svačinku a v 19 hodin večeři. V době půstu – v tomto případě tedy mezi sedmou večer a jedenáctou dopoledne – nic nejíte a jen pijete. A to pouze vodu a neslazené bylinkové čaje. Můžete si dát i kávu, pokud jste na ni zvyklí. Samozřejmě bez cukru a mléka.

Důlezité!

V den půstu odpočívejte. Nepracujte, neučte se na zkoušky ani neřešte žádné stresové situace. Rovněž pokud procházíte těžkým životním obdobím nebo krizí, s půsty neexperimentujte. V době zvýšeného stresu je totiž narušená funkce první kořenové čakry a půst by byl pro tělo jen zátěží navíc.

Benefity

Přerušovaný půst snižuje hladinu cukru v krvi, zmenšuje se riziko onemocnění srdce a cév. Zlepšuje náladu a paměť. Funguje jako prevence Alzheimerovy i Parkinsonovy choroby.

Vedlejší efekty detoxikace

Během půstu se můžou objevit příznaky očisty, detoxikace organismu. Trochu mohou připomínat lehkou chřipku nebo abstinenční příznaky. Můžete mít pocit, že nejste ve své kůži, že je něco špatně. Můžete být mrzutí, podráždění, může vás bolet hlava, klouby, svaly, svědit kůže. Můžete mít průjem nebo chodit na velkou vícekrát za den. Střídání pocitů únavy s nárůstem energie, pocit sytosti či hlad… to vše je běžné, když se tělo vyrovnává s očistnými účinky půstu.

Autorkou tipu je Veronika Veselá.

Předchozí díl výzvy