Pokud dlouho sedíte u počítače nebo zažíváte příliš stresu, přetěžujete svaly po stranách šíje a horní části trapézu. Zkuste si zacvičit tuto půlhodinovou sestavu a budete se cítit opět uvolněně.

Tip: Když vás bolí šíje…

Znamená to, že se přespříliš nervujete, stresujete, berete si na sebe až moc starostí, trávíte mnoho hodin shrbení před počítačem řešením pracovních úkolů, kdy se choulíte do klubíčka, stahujete hrudní koš a tím se hrbíte, namáháte a zkracuje šíjové svaly. Žijete v kolotoči potíží, problémů, chaosu, zařizování, neustálého nonstop řešení okolní situace. Na vás nezbývá čas. Nemůžete a mnohdy se už ani neumíte zastavit. Šíje musí unést vaši těžkou hlavu, kterou ze všeho máte. Je to takzvaný obranný postoj, kdy se člověk ukryje do svého hrudního koše jako do ochranného krunýře.

Co s tím? Namístě je zastavit se každý den alespoň na chvíli. Uvolnit se, pomalu a vědomě dýchat a jemně otevírat hrudník. Když budete pracovat s fyzickým tělem, otevře se cesta k léčení emocionální příčiny vašeho problému. Bolesti šíje signalizují psychické i fyzické přetížení – máte toho všeho „až nad hlavu“ – je třeba zvolnit a začít myslet také na sebe.

Čas na (sebe)lásku

Kdo nedokáže milovat sebe, nedokáže mít rád ani druhého. Tak proč to neděláme? Pokud hledáte lásku a nenacházíte, začněte u sebe. Tady jsou tři kroky, jak začít:

1. Identifikujte energetické vysavače – vztahy, věci nebo místa, která vás vyčerpávají. Zmenšete jejich vliv na váš život. Získáte tím drahocennou energii a čas pro sebe. Dva nezbytné faktory pro proces životních změn.

2. Dejte pozornost tomu, co chcete – ať už je to smysluplnější práce, vnitřní klid, romantičtější vztah s partnerem. Čemu dáte pozornost, to poroste.

3. Postavte se strachu a udělejte něco nového – změňte účes, zapište se do nového kurzu, choďte do práce jinou cestou… I malá změna rutiny oživí váš vnitřní oheň a otevře prostor pro nové.

Autorkou tipu je Veronika Veselá.

Předchozí díl výzvy Následující díl výzvy