Lymfatický oběh – strážce naší imunity

Síť lymfatického systému představuje naši jakousi čínskou zeď – opevněnou hradbu zodpovídající za naši imunitu. Sestává za nespočtu uzlíčků o velikosti špendlíkové hlavičky až hrášku, které jsou skutečnými kasárnami, v nichž se rodí naše armáda lymfocytů. Tyto pohyblivé buňky útočí na mikrobiální agresory a jiné vetřelce a jejich kondice rozhoduje o našem zdraví či nemoci. Je proto žádoucí v těchto dnech udržovat lymfatický oběh v pohybu.

Mládí v lymfě

Zatímco krevní oběh uvádí do pohybu srdce, lymfatický žádnou takovou pumpu nemá – do chodu jej uvádí přirozený pohyb. Chůze, práce v kuchyni, na zahrádce, jízda na kole, běh, plavání, skákání na trampolíně... zkrátka každý svalový stah uvádí naši lymfu do pohybu. Rozprouděný lymfatický systém se vyznačuje příjemným vyzařováním a jiskrou v oku. Lidé s dobře proudící lymfou jsou atraktivní a plní energie, jen málokdy je skolí nemoc. Zato lidem, kteří převážně sedí, a to jsme právě teď my všichni, lymfa obíhá nedostatečně.

Jenže co dělat, když jsme zavření doma? Vsaďte na jógu.

I na jógamatce se lze zapotit nebo zadýchat. Zacvičte si sestavu na rozproudění lymfy. Každý svalový stah funguje jako aktivátor lymfatického oběhu. Podobně funguje úplné jógové dýchání, které je pomalé a hluboké.

Tip pro dnešní den

Drhnutí kartáčem

Kartáčování kůže účinně účinně stimuluje vylučování hlenu a uvolnění toxických látek, které zanášejí lymfatické uzliny. Navíc zlepšíte i elasticitu kůže. Kupte si přírodní štětinový kartáč na kůži (k dostání v drogeriích) nebo lufu. Před koupelí či sprchou se okartáčujte dlouhými tahy celé tělo – postupujte směrem k srdci, vynechte prsa, podpaží a citlivá místa. Kartáčujte tak dlouho, dokud neucítíte teplo, ale nepřehánějte to. Ideální doba je kolem 5 minut. Kartáč nebo lufu po použití vždy umyjte v teplé mýdlové vodě.

Jak na to?

Nejprve kartáčujte chodidlo jedné nohy. Potom na ní pokračujte po přední a zdaní straně k hýždím.

Totéž opakujte na druhé noze.

Okartáčujte ruce a paže, začněte od konečků prstů. Pokračujte přes dlaň a paži k podpaží.

Okartáčujte ramena a záda kam až dosáhnete. Pokračujte ne hrudi dolů směrem k srdci, ženy vynechají prsa. Okartáčujte krk.

Nyní přejděte na břicho, dělejte krouživé pohyby vždy ve směru hodinových ručiček. Přispívá to ke stimulaci tlustého střeva.

Autorka tipu: Veronika Veselá

Předchozí díl výzvy