Čtvrtá, anáhata čakra se nachází v těsné blízkosti hrudníku. Je centrem soucítění, empatie a odpuštění. Nejprve musíme nalézt lásku sami k sobě, teprve pak můžeme tuto zkušenost promítnout do vztahu k dalším lidem. Řekněte si občas nahlas: „Mám se ráda,“ a zacvičte si lekci jógy zaměřenou na aktivaci srdeční čakry.

Tip: Zaměřte se na srdce

Srdce je naším slunečním orgánem, centrem veškerého pohybu. Jakožto hlavní orgán cirkulace je srdce stále aktivní. Průměrně tluče stotisíckrát za den. Při předpokládané životní délce 75 let to dělá skoro tři miliardy srdečních stahů za život. Srdce musí podávat výkon neúnavně, bez přestávek, den co den.

Centrum citu

Srdce můžeme snadno „ztratit“ nebo jej „mít z kamene“. Občas si něco „bereme až příliš k srdci“ a někteří z nás mají „co na srdci, to na jazyku“. Kdo z nás v životě neměl „zlomené srdce“? Srdce, oblast čtvrté anáhata čakry, je centrem lásky. Základní právo čtvrté čakry je – milovat a být milován. To platí bez rozdílu pro všechny lidské bytosti. Můžeme být posedlí mocí, ale pohání nás potřeba lásky. Rovnováha, láska (sebeláska a sebepřijetí) a vztahy, to jsou základní témata srdeční čakry. Charakteristickými příznaky narušené srdeční energie jsou rychlé mluvení a hektické jednání. Jestliže někdo hovoří příliš rychle a příliš mnoho, plýtvá energií svého srdce.

Co srdci prospívá?

Srdci svědčí hořká, trpká chuť – saláty, rukola, polníček, pampeliška, to jsou byliny, které podporují srdce. Nejlepší medicínou pro srdce a krevní oběh je pohyb. Rovnováhu do srdce vnáší procházka nebo klidný styl jógy – ani běh, ani výkonnostní sport. Ty naopak srdce přetěžují. Bije-li srdce příliš rychle, může dojít k přehřátí a infarktu.

Tip: bylinka hloh

Podpora, soucit a jemnost – to jsou dary, které květy hlohu přináší každému. Z nich se vyvíjí ochrana, stabilita a zdvořilost. Poselství tohoto keře je: „Nehledej nic ve vnějším světě, co bys nemohl probudit ve svém nitru.“ Udělejte si výluh z květů hlohu. Reguluje krevní oběh, snižuje krevní tlak, upravuje poruchy ochablého srdečního svalu, pomáhá v rekonvalescenci po srdečním infarktu. Jeho podání při srdečních chorobách konzultujte s lékařem.

Autorkou tipu je Veronika Veselá.

Předchozí díl výzvy Následující díl výzvy