První video ze série Jak se doma nezbláznit je věnováno zklidnění napětí. Stres našemu tělu vůbec neprospívá. Dlouhodobý chronický stres dokáže oslabit naši imunitu jako málo který vetřelec. Stres je ve skutečnosti signál, který tělo vysílá, když se cítí v ohrožení. Zrychlí se nám srdeční tep, do svalů se uvolní energie, mozek vysílá signál do nadledvinek a ty vyplavují stresové hormony. Tělo je připraveno k akci: „bojuj nebo uteč“.

Negativní zprávy, strach, hádky, zlobivé děti, záplava úkolů a povinností.... V dnešním světě je skoro nemožné na všechny stresové situace reagovat bojem nebo útěkem. Proto stresové hormony zaplaví celý organizmus a není přirozená cesta, jak se jich zbavit.

Do těla se vyplaví kortizol, který má mnoho neblahých důsledků pro naše zdraví – dochází k odbourávání svalů, zhoršení inzulinové rezistence a ukládání břišního tuku.

Tělu trvá až pět dní, než si po bouřlivé stresové reakci zase uklidí, pokud tomu nepomůžeme my sami. Naše svaly po tu dobu zůstávají v napětí a my se cítíme unavení a utahaní. Současná situace u nás i ve světe je stresová tsunami. Proto víc než kdykoliv jindy potřebujeme relaxovat fyzicky i psychicky.

POKRAČOVAT NA DALŠÍ DÍL VÝZVY

NÁŠ TIP

Udělejte se ráno na snídani chutné smoothie. Přirozeně tak podpoříte imunitu a jarní detoxikaci.

Autorka textu: Veronika Veselá