Dnešní lekce představuje techniku udždžají dechu. Ta uvolňuje vnitřní napětí a tenzi. Stimuluje tok okysličené krve do mozku a harmonizuje vnitřní teplotu. Zuzka Klingrová vám také představí další dechové techniky pro zklidnění mysli a harmonizaci emocí.

Tip pro dnešní den

Naučte se vypínat stres

Učte se vnímat svůj dech. Právě skrze něj vede cesta k uvolnění, ke zklidnění celého nervového systému. Vyzkoušejte začlenit do své domácí praxe jednu z těchto tří dechových technik. Dokáží nejenom ulevit od stresu, ale i zharmonizovat emoce, učí vás jít do nitra a naslouchat sami sobě.

Brániční dech

Bránice je hlavní dechový sval, který pomáhá naplňovat a vyprazdňovat naše plíce. Je uložena v hrudníku nad játry, žaludkem a dalšími vnitřními orgány. Její tvar si můžete představit jako deštník. S nádechem se dostává dolů a masíruje vnitřní orgány, s výdechem tlačí na plíce a tím vytlačuje vydechovaný vzduch. Správný brániční dech vám pomůže odstranit z těla napětí, nervozitu a únavu, působí pozitivně proti stresu, staženému žaludku, vadnému držení těla a podobně. Lehněte si na podložku na záda, ruce si položte na břicho, abyste cítili nádech a výdech, nohy si můžete pokrčit, abyste ulevili bedrům. Proveďte 15–20 nádechů a výdechů. Poté si všimněte, jak se změnily vaše pocity. Můžete si své pozorování i zapsat.

Udždžají dech

Dech, který se používá v praxi jógových pozic, uvolňuje vnitřní napětí a svalovou tenzi, harmonizuje naši vnitřní teplotu, stimuluje činnost štítné žlázy a příštítných tělísek – metabolismus. Jemně rozvibrovává 5. čakru komunikace, kdy se učíme naslouchat nejen lidem okolo nás, ale i sobě samým.

Střídavý dech – nádí šódhana

Dechová technika, kdy střídavě zacpáváte pravou a levou nosní dírku, velmi intenzivně harmonizuje sympatický a parasympatický nervový systém. Návod na její provedení na kondice.cz ve videu s názvem 6. Jak se doma nezbláznit najdete zde.

Další díl výzvy