Jedna dóša může dominovat, ve stejném zastoupení mohou být i dvě, výjimečně všechny tři. Nejčastěji jsme kombinací dvou z nich a třetí je zanedbatelná. Dominantní dóša souvisí s typem naší postavy, temperamentem i zdravotními potížemi, ke kterým máme sklony. Nejsnazším způsobem, jak zjistit, která dóša u vás převažuje, je obrátit se na ájurvédského lékaře či terapeuta. Ten s vámi nejdříve krátce probere vaši současnou situaci a zdravotní stav, pak vezme do ruky vaše zápěstí a zaměří se na tep. „Používám diagnostický systém sedmi jemných vrstev pulzu, měřím první, třetí a sedmou vrstvu,“ popisuje ájurvédská terapeutka Tereza Lindauerová ze studia Zdraví v harmonii.

První vrstva pulzu pomáhá určit aktuální stav, říká se jí vikrtí, třetí ukazuje subdóši, podle kterých se odvozují konkrétní nemoci a indispozice. Ze sedmé vrstvy se odborník dozví, jaký byl stav dóš v okamžiku vašeho narození. Ten se oznacuje slovem prakrtí a vychází se z něj při určování stravy a životního stylu. K doplnění diagnostiky se terapeut dívá na nehty a jazyk. „Ten je jako mapa, vidím na něm orgány, třeba střeva. Hutný povlak znamená, že jsou v trávicím traktu toxiny a je potřeba tělo vyčistit,“ říká Tereza Lindauerová.

Váta – energie v pohybu

Váty jsou stejně těkavé a nestálé jako element vzduchu, který jim vládne. Váty bývají štíhlé a jsou buď nápadně malé, nebo naopak vysoké. Mají problém se soustředit na jednu věc, snadno se pro něco nadchnou a stejně lehce to vzápětí pustí z hlavy. Počítáte-li se mezi ně, potřebujete se ze všeho nejvíc zklidnit a ukotvit.

Váta je spojena s nervovým systémem a s veškerým pohybem v těle. Řídí mrkání, tep, nervové impulzy, dýchání, zažívání, krevní i lymfatický oběh. Lidé s dominantní vátou jsou aktivní, rychlí, mají sklony plýtvat energií, přetěžovat se a vyhořet. Rádi rozjíždějí nové projekty, které těžko dotahují do konce, obvykle mají rozečtených několik knížek zároveň. Po dynamickém cvičení se cítí krátkodobě dobře, ale paradoxně je vyčerpává. Těžko se uvolňují, mají těkavou mysl a problém se soustředit, protože vnímají všechny ruchy. Typická je pro ně nepravidelnost – nedokážou si nastavit režim a pravidelně spát nebo jíst, nesouměrné mívají i tělo nebo rysy. Ve stresu podléhají úzkosti, vyhýbají se konfrontaci. Slunce je nabíjí, mají rádi teplo, kvůli slabšímu prokrvení jsou citliví na zimu. Mluví rychle a přerušovaně, mívají vyšší hlas.

Váta kraluje na podzim a v zimě, ale více než na datu v kalendáři záleží na počasí. Dominovat začíná v sychravém počasí zkraje podzimu, končí časnou zimou, poté nastupuje kapha. „V tomhle období mají lidé s dominantní vátou tendenci k únavě, vysušuje se jim kůže, trpí nadýmáním. To všechno znamená, že dóša není v harmonii a je potřeba zaměřit se na pravidelnost a nutritivní stravu,“ vysvětluje terapeutka.

Pitta – udržení rovnováhy

Perfekcionistická pitta ráda a hodně pracuje – je stabilní, výkonná, přesná a umí si zorganizovat čas. Na druhou stranu bývá vznětlivá a přehnaně kritická k sobě i okolí. Patříte-li k pittám, snažte se svou ohnivou náturu vyvažovat chladem – zevnitř i zvenku. Typická pitta má souměrnou, atraktivní postavu.

Pitta je principem transformace a horka, pomáhá metabolismu, vytváří energii a teplo. Sídlí v žaludku, krvi, srdci, očích a kůži. Ovlivňuje trávení a látkovou výměnu, teplotu, žlázy a hormonální hladinu. Souvisí s mentální analýzou a porozuměním. Jedinci s převahou pitty jsou přirozeně mentálně i fyzicky výkonní, organizovaní, přesní, perfekcionističtí, mají sklony kritizovat ostatní. Pracují dlouho do noci, někdy se z nich stávají workoholici. Jsou soutěživí, umí mluvit na veřejnosti, mají sklony věci řídit, někdy se podceňují a mají strach ze selhání. K dosažení cíle podniknou, co je v jejich silách. Často jsou podráždění, kritičtí, vznětliví. Potřebují jíst v konkrétní hodinu, jinak jsou nervózní. Nemají rádi horko a nebývá jim zima.

Pittě patří léto, jedna z jejích subdóš souvisí s kůží. V případě kožních problémů se pro ni hodí slunečnicový a v létě kokosový olej – jeden z mála zchlazujících. Problematická pleť se může před pittovským obdobím zhoršit, preventivně se v tu dobu hodí začít ji více čistit, ideálně kosmetikou z růží, ta pittě vyhovuje. Když je dóša v rovnováze, zodpovídá v těle za trávicí oheň agní, s trávením tak nemívá problémy. „Pokud by se zvyšovala, tak je dobré ubrat věci, které dráždí. Pálivé, kyselé, míň solit. Jsou to jemná opatření,“ říká terapeutka.

Kapha – uložení energie

Klidné a vyrovnané kaphy mohou působit zpomaleným až líným dojmem, ale nenechte se zmást. Skrývají v sobě obrovský energetický potenciál. Vnitřní silou a výdrží se s ní nemůže měřit žádná z ostatních dóš. Stačí, aby se naučily se svou vnitřní rezervou pracovat. Kaphy mívají silnější postavu a je třeba, aby své křivky přijaly.

Kapha je principem potenciální energie, růstu a ochrany. Zodpovídá za výživu organismu, poskytuje hmotu – souvisí tedy s kostmi, svaly, výživou kloubů, strukturou buněk a tělesnými tekutinami. Lidé s převládající kaphou jsou stabilní, klidní a vyrovnaní, pohodoví, nikam nespěchají, někdy jsou až líní. Upřednostňují pomalý a klidný život. Bývají citliví, nemají rádi změny. Dokážou hospodařit s energií, málokdy se vyčerpají. Často jsou pozorní, milí a věrní, vyhýbají se hádkám a konfliktům. Nemají rádi změny, neradi projevují emoce. Někdy si připadají pomalí, těžcí, neaktivní. Jídlo mají rádi a dělají si jím radost, do snídaně se jim ale moc nechce. Nedělá jim dobře chladno a vlhko, zhoršuje to jejich problémy související s vyšším zahleněním. Mají silnou imunitu.