Na bolavá záda

Bolesti zad a pohybového ústrojí patří mezi nejčastější zdravotní problémy. Může za ně sedavý způsob života, nedostatek pohybu, nesprávné držení těla a stres. Jóga protahuje zkrácené svaly a posiluje ty ochablé, přináší pružnou páteř i psychické uvolnění.

Páteř, to je sto kloubních spojení a kaž dé z nich může bolet. Tělo je však jedním celkem a záda nás mohou trápit jak od plochých chodidel, tak kvůli ochablému břišnímu svalstvu nebo špatně zasazené čelisti. Naše svaly se automaticky zpevní a v místě bolesti či problémů zatuhnou. Jakmile znehybní některý z obratlů, zareaguje na to celá páteř i zbytek těla. Tělo kompenzuje přetížení v jednom místě, čímž dochází k jeho nesprávnému zatížení, a to se dříve či později projeví novou bolestí v jiném bodě. Postupně vás mohou začít bolet také kolena, chodidla, hlava nebo vám otečou nohy… Než se ale vrhnete do cvičení, vezměte v potaz intenzitu bolestí. Při té akutní nebo dlouhodobě silné nejprve vyhledejte lékaře, který vyloučí závažnější zdravotní problém. Také pokud vám bolesti již komplikují každodenní život, do cvičení se bez konzultace s odborníkem nepouštějte.

Navštivte jógového terapeuta nebo fyzioterapeuta, který má zkušenosti s jógou. Ten vám sestaví cvičební plán na míru. Úleva od bolesti se ale většinou dostaví už po první lekci. Ásany svaly protáhnou a mysl se zklidní, čímž dojde k uvolnění hlubokých svalových struktur. Při domácím cvičení se rozhodně vyhněte velkým záklonům. Třeba místo psa hlavou vzhůru vyzkoušejte nízkou kobru.

Každodenní jógová praxe se odrazí mimo jiné i na snížené potřebě užívat léky proti bolesti. Nemůžete ale automaticky čekat, že vás pár hodin na podložce spasí.

Který styl je ten pravý?

jógová terapie, iyengar jóga, hatha jóga

Tip navíc

Najděte si alespoň pětkrát týdně dvacet minut pro sebe, tento čas věnujte opravdu jen sami sobě – ani přítel, ani děti, ani tablet či telefon nejsou povoleny. V tomto čase můžete praktikovat jógu, dechová cvičení, meditovat, jít na procházku.

Pro lepší fyzičku

Hravost, síla, ohebnost. Právě to nás na jogínech fascinuje. Pokud chcete i vy umět stát na rukou, dát nohy za hlavu, pořádně se na podložce zapotit a plynule přecházet z jedné pozice do druhé, zkuste dynamické styly jógy.

Spousta lidí si myslí, že je jóga jen o pomalém protahování a dýchání. A že když si chtějí dát pořádně do těla, musí do posilovny, kde se neobejdou bez zátěží, odporových gum a činek. Tak to ale není. Jóga a silový trénink mohou jít ruku v ruce, dokonce existují styly jógy, kde jde o fyzičku především.

Pokud si chcete na jógové podložce zlepšit fyzičku, zvolte dynamičtější styly jógy, jako jsou vinjása, power nebo aštanga. Zahřívají tělo a pomáhají v něm rozproudit teplo. Díky prohřátí organismu a následnému pocení dochází k lepšímu vylučování toxinů. Aerobnější styly napomáhají hubnutí a tvarování postavy, svaly jsou při pravidelném praktikování nejen pružnější, ale i silnější.

Základem je pozdrav slunci, mezi něj se vkládají další silové pozice a vinjásy. To vše v dokonalé souhře se správným nádechem a výdechem. Dynamické styly jógy také upravují peristaltiku, metabolismus, endokrinní, neurovegetativní, imunitní a kardiovaskulární systém.

Aerobnější lekce jsou vhodné pro aktivnější zdravé jedince bez vážnějších zdravotních potíží a pro všechny, kteří potřebují více pohybu, jsou neposední, zbrklí a mají problém zastavit. Na druhou stranu právě těmto jedincům prospěje, pokud vedle dynamické praxe zařadí i pomalou hatha jógu. Stejně tak pokud s jógou teprve začínáte, respektive chystáte se začít, je lepší nejprve vyzkoušet hatha jógu.

Díky pomalejšímu tempu se totiž lépe seznámíte s ásanami a jejich nastavením. Máte možnost pozici nejprve důkladně poznat, prodýchat a procítit. Dynamičtější styly si opravdu užijete tehdy, jakmile znáte názvy ásan a dovedete plynule přecházet z jedné do druhé, aniž byste se museli při každé změně otáčet na cvičitele a kontrolovat, jak právě prováděná ásana vlastně vypadá.

Který styl je ten pravý?

vinjása (flow) jóga, power jóga, aštanga jóga

Tip navíc

Odcvičili jste náročnou lekci a už máte tendence sbalit podložku a běžet dál? Každý, kdo vynechává závěrečnou relaxaci, dělá velkou chybu. Slouží totiž k integraci všech fyzických i energetických procesů a chrání nervový i imunitní systém.

Proti stresu

Často ani nevíme, že jsme ve stresu. Celý den jsme na nohou, pozorností ve vnějším světě. Náš nervový systém je v pohotovosti, a tak nás ani nenapadne, že bychom se měli zastavit. Zkuste to při klidné pomalé józe.

Co to je být ve stresu? To jsme přeci všichni – od matek na mateřské až po top manažery. Kapacita čelit stresu je individuální. Jestliže jste zavaleni starostmi, mrzutí, úzkostní, nadskočíte, když zazvoní telefon, často se vám rozbuší srdce nebo vás polije studený pot či míváte nepříjemný pocit tlaku v žaludeční krajině, mějte se na pozoru. Už nějakou dobu vás sužuje trvalý každodenní stres a řítíte se k fyzickému kolapsu nebo vyhoření.

Stres v těle vyvolává řadu fyziologických změn, jež uvedou organismus do stavu, v němž dokáže čelit nebezpečí. Tato reakce ‚bojuj nebo uteč‘ je užitečná, pokud jsme v bezprostředním ohrožení. Když jsou zmobilizované síly opravdu použity k útěku nebo k boji, organismus neutrpí žádnou újmu, a jakmile nebezpečí pomine, brzy se obnoví původní pořádek. Jenže to se v moderní době neděje – zkuste si seřvat šéfa nebo se poprat s protivným klientem.

Organismus dlouhodobě vystavený stresu plýtvá svými zásobami energie a je jednou z příčin patologických změn nervového systému a orgánů. Přispívá například ke zrychlené srdeční činnosti, hypertenzi, artritidě, poruchám jater a ledvin, nadváze (především ukládání nebezpečného útrobního tuku) a obezitě.

Klidné a pomalé styly jógy udělají dobře nejen všem chronicky vystresovaným a traumatizovaným jedincům, ale i těm, kdo jsou celý den na nohou a v častém kontaktu s lidmi. Pokud většinu dne pobíháte, postáváte nebo se někam ženete, potřebujete várku každodenního stresu pravidelně kompenzovat dlouhým hlubokým uvolněním.

Který styl je ten pravý?

restorativní jóga, jin jóga, pomalá hatha jóga

Tip navíc

Umět se zastavit, uvolnit a naslouchat sami sobě, to chce trochu cviku. Dost možná vám to hned nepůjde. Buďte na sebe laskaví a zklidnění si dávkujte po částech. Pokud vás to k pomalým stylům jógy zatím nepouští, klidně si dejte jakoukoli jinou lekci jógy, jen protáhněte závěrečnou šavásanu. Jste-li zvyklí na 5 minut, prodlužte na 10. Až vydržíte 10, dopřejte si 20 minut a třeba si i zdřímněte, máte-li tu možnost.

Pro běžce

Ásany fungují jako regenerační prostředek k uvolnění, zklidnění a protažení celého těla. Jsou tedy ideálním doplňkem běhu. Jen je třeba dát na chvíli stranou ego a být jen tady a teď.

Ať už trénujete na maraton, nebo vyběhnete párkrát do týdne jen tak bez tréninkového plánu, abyste upustili ventil, při běhu zatěžujete nohy, hýždě a záda. Cvičení jógy vám může pomoci lépe pochopit fungování vašeho těla, rozšířit vnímání toho, co všechno dokáže. Při cvičení jógových ásan se navíc odbourávají svalové a vazivové rezistence, napravují se svalové dysbalance způsobené intenzivním tréninkem a buduje se síla a flexibilita těla.

Aby ale jóga skutečně fungovala jako kompenzace běžecké zátěže, je třeba zapomenout na soutěžení. Nejde o to, abyste se v pozici dostali dál než kolega vedle nebo lektor. Jógamatku rozkládejte pokaždé se záměrem uvolnit se, být tady a teď, cítit svoje tělo, dýchat. Dech je pro běžce naprosto zásadní dovednost. Jógová dechová cvičení a důraz na práci s dechem v ásanách vám ve zvládání dechu při běhu dokážou významně pomoci. Plný jógový dech absolutně využívá kapacitu plic a časem by se měl stát vaším dechem pro běžný den.

Jóga klade velký důraz na práci chodidel a spojení se zemí. Nic trvalého nemůže být postaveno na vratkých základech. Tedy ani naše běžecká výkonnost. Schopnost cítit spojení se zemí, pocit uzemnění, který jóga přináší, využijete nejen v běhu, ale i při kaž dodenních běžných činnostech. Díky práci s energetickými dráhami v těle a čakrami poskytuje jóga navíc i jakousi automasáž vlastního těla. A ta se jako kompenzace běžeckého tréninku rozhodně hodí.

Který styl je ten pravý?

hatha jóga, jin jóga, fasciální jóga

Tip navíc

„Většinu pozornosti při běhu strhává nádech, ale vyplatí se soustředit i na výdech. Když mě začne píchat v boku, stočím pozornost právě k výdechu a snažím se ho víc procítit a trochu prodloužit. Nádech nás energetizuje, výdech nás naopak uvolňuje a zbavuje všeho nepotřebného, co nás může zatěžovat,“ vysvětluje lektorka jógy a běžkyně.

Proti bolestivé menstruaci

Bolest při menstruaci trápí zhruba třetinu žen. Pokud je to i váš případ, zkuste se obrátit na jógu. Pravidelná praxe může bolest časem zcela odstranit a třeba i pomoci otěhotnět.

Trápí-li vás bolestivá menstruace, je vhodné nejprve navštívit gynekologa, aby vyloučil závažné potíže, které by mohly bolest způsobovat. Příčinou problémů s ženským cyklem může být hormonální nerovnováha nebo i dolní zkřížený syndrom (vyznačuje se nadměrným prohnutím bederní páteře, kdy dochází k vyvalení břicha a vystrčení zadku, špičky nohou se pak rozebíhají od sebe).

Hormony jsou velmi citlivé na naše myšlenky, nastavení naší psychiky je proto rozhodující. Pokud se cyklíme ve špatných pocitech a emocích a ve všem, co k nám přichází, vidíme hrozbu, pak zpravidla ani průběh menstrua ce nebývá příjemný. Totéž se děje, když nás ovládají strachy a obavy nebo když jsme příliš soutěživé. Cítit se fajn přitom můžeme i v průběhu periody. Vystoupit ze začarovaného kruhu, srovnat hormony i naše myšlenky pomůže klidný jógový dech a každodenní pomalé všímavé lekce jógy.

Bolest zad, břicha a hlavy během vašich dnů může také úzce souviset s problémem skrytým v pohybovém aparátu – konkrétně v oblasti pánve, beder či páteře. Zpravidla je na vině takzvaný dolní zkřížený syndrom. V tomto případě může postavení pánve a bederní páteře i funkci jejich svalů srovnat kromě jógy cvičení podle metody Ludmily Mojžíšové. To pomohlo již řadě žen zbavit se nejen bolestivé menstruace, ale především otěhotnět.

Který styl je ten pravý?

Nejlepší výsledky má kombinace hatha jógy, jin jógy a dechových technik.

Tip navíc

Zkuste v jídelníčku výrazně omezit nebo z něj na nějaký čas zcela vyřadit cukr, pšenici a výrobky z ní, průmyslově zpracované mléko a mléčné produkty a kofein. Naopak ve stravě zvyšte podíl vlákniny a přidejte probiotika. Zvednete-li podíl přátelských bakterií ve střevě, pomůžete nejen zažívání, ale i své psychice.

Zdroj:
časopis Kondice 10/2020