Jistě jste slyšeli obrat, že mezi dobrými milenci „to jiskří“. Víte, o čem je řeč, když mezi dvěma lidmi „přeskočí jiskra“… Možná jste zaznamenali, že někteří vás přitahují svojí energií, zatímco jiní lidé odpuzují. Všimli jste si, že mladí a zdraví lidé září atraktivitou, zatímco s tím, jak stárneme, je toto vyzařování těžší si udržet? Za tím vším je energie, která proudí naším tělem. Jogíni této energii říkají prána.

Druhá čakra – centrum sexuality

Naše zdraví a energie závisejí na silném proudění prány do čakrálního systému. Odtud energie proudí akupunkturními drahami (meridiány) do všech orgánů a tkání a přebytky putují mimo tělo, kde formují kolem těla éterickou auru. To je fakt, se kterým pracuje ájurvéda. Systém tradičního indického lékařství díky usměrnění této energie dokáže úspěšně léčit nemoci.

Pokud se už nějaký čas zabýváte jógou, to všechno už znáte. Věděli jste ale, že naším nejsilnějším generátorem životní energie (prány) je druhá čakra spojená se sexualitou? Kromě toho, že zajišťuje přiměřené proudění energie do kořenové čakry a pak po páteři vzhůru k mozku, se také stará o průběžnou produkci pohlavních hormonů. Když tento generátor zeslábne, začne nám chybět vitalita a my se blížíme k nemoci a ke stáří.

Schopnost zdravě prožívat svoji sexualitu a radovat se ze spojení s druhým člověkem jsou klíčové nejen pro samotnou radost z milostné rozkoše, ale i pro naše celkové fyzické a duševní zdraví.

Jaká je vaše schopnost radovat se a cítit?

Už jste si někdy položili tuto otázku? Co uděláte na konci náročného pracovního dne? Většina lidí se pokusí odpočívat a obrátí se k nějaké formě potěšení. Jakmile má organismus postaráno o přežití, následující věcí na programu je nějaká forma potěšení. Je biologicky přirozené vyhledávat potěšení a vyhýbat se bolesti. Bolest nás stáhne, odtáhne, uzavře, zatímco potěšení nás zve k otevření, uvolnění a napojení na naše smysly. K dětem přichází potěšení skrze dotyk, blízkost, hru a nové podněty. Děti se radují z toho, že jsou naživu a s živostí se vtahují k setkání se světem. A jaké dětství jste měli vy?

Ať už si namlouváme ledasco, realita je taková, že většina z nás tento luxus ve svém dětství nedostala. Výsledkem je naše kultura, která bere jako součást dospělosti schopnost popřít potěšení. Často jsme vyzýváni k odložení radosti na později – tiše seďte, tvrdě pracujte, popírejte nebo kontrolujte své pocity… Radost, kterou jsme kdysi jako děti znali, je zadržována rigiditou těla a myšlenek. Výsledkem je, že jsme přecitlivělí, křehcí a uzavření. Právě to souvisí s naší odpojenou sexualitou.

Vpusťte do života více potěšení

Jedním z hlavních úkolů druhé čakry je nechat energii volně proudit tělem. Jedním z primárních prostředků, které podněcují tok energie, je právě radost. Pokud jsou nám odpírána potěšení, něco nám v životě chybí, jenže zpravidla nevíme, co to je. A tak máme ztuhlá těla odpojená od vnějšího světa a sužují nás různé bolesti pohybového aparátu. Energie druhé čakry neproudí a ani náš sexuální život není uspokojivý.

„Pro spoustu žen je styk bolestivý. Mají oslabené břišní svaly, ztuhlé kyčle, špatně postavenou pánev. Protože většinu času tráví v sedavém zaměstnání, hůře se prokrvují vnitřní orgány, energie v oblasti pánve neproudí…,“ vysvětluje jogínka Zuzka Klingrová a na řešení problémů doporučuje pravidelnou praxi jógy. „Díky ní se tělo zpevňuje, stává se flexibilnější, dochází ke stimulaci orgánů. Pokud má žena problém třeba se vzrušivostí, díky cvičení a lepšímu prokrvení orgánů se to změní,“ slibuje Zuzka.

Zacvičte si lekci podle videa Jóga na lepší sex.

Pro plné prožívání potěšení je nezbytné naučit se relaxovat. Pomoci může pomalá jóga, dechová cvičení a meditace. Najděte si na sebe každý den alespoň 10 minut pro relaxaci.