Pokud sedíme dlouho u počítače, choulíme se do klubíčka, uzavíráme hrudník, hrbíme ramena a přetěžujeme svaly krční páteře. To samé se děje, když jsme dlouhodobě ve stresu – naše tělo schoulením do klubíčka a zvedáním ramen k uším automaticky reaguje na stresový podnět. Přetížené šíjové svaly pak způsobují bolesti hlavy, bolesti za očima, migrény, hučení v uších a další bolesti zad.

Když nás bolí šíje…

Bolesti krční páteře signalizují, že se přespříliš nervujeme, stresujeme, bereme si na sebe až moc starostí, trávíme mnoho hodin shrbení před počítačem řešením pracovních úkolů, kdy stahujeme hrudní koš a tím se hrbíme, namáháme a zkracujeme šíjové svaly. Žijete i vy v kolotoči potíží, problémů, chaosu, zařizování, neustálého nonstop řešení okolní situace? Na vás samotné nezbývá čas? Nemůžete a mnohdy už ani neumíte se zastavit? Pak se vám vyvíjí specifický obranný postoj, kdy se člověk ukryje do svého hrudního koše jako do ochranného krunýře. Šíje musí unést naši těžkou hlavu, kterou z toho neustálého kolotoče povinností máme. Není divu, že nás pak bolí.

Co s tím?

Namístě je zastavit se každý den alespoň na chvíli. Uvolnit se, pomalu a vědomě dýchat a jemně otevírat hrudník. Když budete pracovat s fyzickým tělem, otevře se cesta k léčení emocionální příčiny vašeho problému. Bolesti šíje signalizují psychické i fyzické přetížení – máte toho všeho „až nad hlavu“ – je potřeba zvolnit a začít myslet také na sebe.

Čas na (sebe)lásku

Důvodem, proč se v životě tolik honíme a obětujeme pro druhé, může být niterné přesvědčení, které jsme přijali do našeho podvědomí v raném dětství: „Nejsem dost dobrá.“ Tento vnitřní kritik nás pak neustále pohání kupředu do nových závazků a akcí, dokud nepadneme vyčerpáním, nestihne nás syndrom vyhoření nebo nehoda. Důvodem je nedostatek sebelásky. Pokud hledáte lásku a nenacházíte, začněte u sebe. Tady jsou tři kroky, jak začít:

1. Identifikujte energetické vysavače – vztahy, věci nebo místa, která vás vyčerpávají. Zmenšete jejich vliv na váš život. Získáte tím drahocennou energii a čas pro sebe. Dva nezbytné faktory pro proces životních změn.

2. Dejte pozornost tomu, co chcete – ať už je to smysluplnější práce, vnitřní klid, romantičtější vztah s partnerem. Čemu dáte pozornost, to poroste.

3. Postavte se strachu a udělejte něco nového – změňte účes, zapište se do nového kurzu, choďte do práce jinou cestou… I malá změna rutiny oživí váš vnitřní oheň a otevře prostor pro nové.