Poslední dobou se hodně mluví o tom, že jóga dokáže odbourat škodlivé účinky dlouhodobého chronického stresu.

Platí to o všech stylech jógy?

V kompenzaci stresu pomáhají všechny styly jógy, kde se používají dechové techniky a kde dochází ke stimulaci činnosti vnitřních orgánů, protože tím se uvolňuje parasympatický nervový systém. Všechny styly, které dovolí člověku se zklidnit, dávají čas prodýchat ásany a praktikovat tělesné zámky. Naopak styly jógy zaměřené na výkon, které nutí člověka k neustálému hecování se, spíše podporují beznaděj. Zvlášť když je člověk perfekcionista.

Jak se zbavit akutního stresu – když jsem před zkouškou, veřejným vystoupením? Co rychle zabere?

Dechové techniky. Když je situace, se kterou si nevím rady, tak se omluvím, odběhnu na toa letu. Tam si sednu a dám si třeba ruce na uši a jenom se soustředím na samavriti (nádech stejně dlouhý jako výdech) anebo čtvercový dech, v angličtině ‚box breathing‘. Nádech je na čtyři doby, zádrž čtyři, výdech čtyři a zádrž čtyři. U zádrží dechu se mohou dostavovat jakékoli emoce. A zejména u zádrže dechu po výdechu člověk může mít pocit, že už třeba nepřijde žádný jiný nádech. Může propadat panice. Ale v jakémsi bezpečném prostředí. Jóga nám vytváří prostor, ve kterém se učíme zvládat emoce. Nemám ráda, když někdo říká: on je lektor jógy, on je v zenu. Není to tak. Každý máme dobré i špatné emoce. Rozdíl je v tom, že lidé, kteří pracují s těmito technikami a věnují se sebepoznání, umí tyto nástroje používat. Dají si čas pro sebe a nenechají se vláčet okolím.

Jóga dokáže zharmonizovat mysl i posílit tělo. Lze praktikováním ásan i zhubnout?

Určitě ano. Když cvičím jógu, pracuji na prokrvování vnitřních orgánů, na harmonizaci endokrinního systému, kdy ásany podporují štítnou žlázu a příštítná tělíska, což souvisí s metabolismem. To vše napomáhá hubnutí. Potom samozřejmě díky tomu, že začnu pravidelně cvičit, si osvojím pevný režim, což je úplný základ všeho. To, co vás jóga primárně učí, není stoj na rukou, ale trpělivost. A s trpělivostí se tělo skutečně začne měnit, stejně jako váš pří stup k sobě samým. Budete víc rozumět svému tělu, budete se mít raději a začnete i přemýšlet, co do těla dáváte a kdy. A ruku v ruce s tím jde úprava činnosti vnitřních orgánů. Spousta lidí říká: Do cvičení se pustím až… si koupím nové legíny, budu mít dobrou podložku… Odkládáme všichni. Nedělejte to. Neodkládejte a zkuste to. Deset minut denně s jógou. Vytvoříte si rituál a budete o svém životě přemýšlet jinak. Tady začíná cesta vnitřní transformace.

A co když je člověk hodně vytížený, pracuje třeba ve třísměnném provozu, jak cvičit? Kdy najít vhodný čas?

To je samozřejmě velmi obtížné. Pokud je někdo matka samoživitelka, musí se starat o dvě děti, chodit do práce nebo do dvou, tak najít čas na praxi je velmi obtížné. Ale nikde není napsáno, že musíte cvičit hodinu nebo hodinu a půl. Jóga je skutečně to, co vám pomáhá navrátit se k sobě samým, umožňuje naslouchat vnitřním pocitům. A i kdybyste si jen na deset minut sedli a začali dýchat, tak to má smysl.

Je také dobré zmínit, že když si uděláte nějaký režim, například se rozhodnete, že budete cvičit ráno, je dobré na tom trvat. Ráno vstanete, obléknete si legíny, rozděláte podložku a začnete cvičit. Deset minut, patnáct, třicet, hodinu, jak vám to vyjde. A vaše tělo si na to zvykne. Kdo má malé dítě, tak ví, že režim je pro něj velmi důležitý. A jakmile z něj vypadne, tak je úplně rozhozené. Stejné je to i u dospělých. Pokud cvičíte ráno a pak se třeba po půl roce rozhodnete, že si zacvičíte večer, vaše tělo si bude myslet, že je ráno, a bude se vám hůř spát.

Pokud je člověk takto vytížený, je pravda, že by měl praktikovat pomalejší styly jógy?

Když se dostanete do stresového období, je lepší nepraktikovat žádné těžší pozice. Klidně zůstat jenom v předklonu v pozici kleští, lehnout si na záda, třeba přes blok, otevřít hrudník, kompenzovat to, že jste celý den seděli, nebo si jen opřít nohy o stěnu (viparita káraní). Když jste ve stresu, vaše svaly se překrví, protože chtějí podat maximální výkon. Primárně stresová reakce ‚boj nebo útěk‘ je tu proto, abyste podali maximální výkon, abyste utekli nebo bojovali.

V okamžiku, kdy je sval takto překrvený, tak se z něj hůř uvolňuje odpad. A když jdete cvičit, vytváříte další odpad a zahlcujete tím organismus. Tady skutečně platí, že méně je více. Můžete se věnovat jen meditaci, dechovým cvičením nebo zcela jednoduchým variantám pozic, které třeba zklidňují mysl. Anebo otevírají hrudník a kompenzují stres a to, že se při něm instinktivně choulíme do klubíčka.

Může jóga pomoci i od bolestivé menstruace?

Je důležité se podívat na postavení pánve. Pokud máte sedavé zaměstnání, trápí vás dolní zkřížený syndrom a vaše pánev je postavená tak, že máte takový ten vystrčený ‚kačeří‘ zadek, tak uložení dělohy je maličko jiné a i prokrvení ženských pohlavních orgánů není dokona lé.

A když se k tomu přidá ještě stres, kdy se stimuluje sympatický nervový systém a je potlačený ten parasympatický, který pomáhá krevnímu zásobení vnitřních orgánů, tak je hotovo.

Pak dochází k horšímu prokrvení pohlavních orgánů a děloha, která se při menstruaci stahuje a u níž dochází k její přirozené očistě, má tento očistný proces ztížený. První, co paradoxně pomůže při bolestivé menstruaci, jsou cviky, které zmírňují bolesti zad. Jakmile se totiž zbavíte dolního zkříženého syndromu a zlepšíte postavení pánve, zmírní se často i potíže spojené s menstruací.

Na vině tedy nejsou jen hormony, ale i fyziognomie. To je pro mě novinka.

Pokud je orgán hůře prokrvený, tak s tím souvisí i produkce hormonů. Takže má-li někdo problém s otěhotněním, tak samozřejmě i toto může být jedna z příčin. Neříkám, že je to vždy ta pravá, ale první, na co se já dívám, je postavení pánve a dolní zkřížený syndrom. Pak samozřejmě hraje roli i stres. Pokud jste ve stresu, zhorší se kvalita dýchání, okysličení mozku, činnost nervové soustavy, ovlivní to podvěsek mozkový, který řídí produkci hormonů… V takovou chvíli pomohou dechové techniky.

Pomůže na bolestivou menstruaci zklidňující jóga?

Třeba jin jóga určitě pomoci může nebo kundalini jóga má přímo meditaci, která stimuluje produkci hormonů v těle. A ještě mě napadá jedna věc, která do bolestivé menstruace vstupuje. Hypermobilita. Ta se totiž netýká jen kloubů, ale postihuje také hladké svalstvo. Tito lidé pak často mají nízký krevní tlak, problémy s trávicím traktem, například reflux, anebo s tím souvisí syndrom dráždivého tračníku či dysfunkce štítné žlázy.

Je například prokázáno, že 99 procent pacientů s Hashimotovou nemocí je hypermobilních. Jde o chybu tvorby kolagenu ve vašem těle a hladké svalstvo má v sobě také kolagen, to se pak projevuje na různých úrovních. Kvůli této chybě produkuje tělo víc adrenalinu. To má samozřejmě vliv na svaly a tkáně, vyčerpává to nadledvinky. V okamžiku jejich vyčerpání člověk trpí extrémní únavou a může jednoduše sklouzávat do stavu úzkosti. Když se k tomu ještě navíc přidá lordóza, kdy dochází k horšímu prokrvení, a stres, na bolestivou menstruaci je zaděláno.

A co se tedy děje, když cvičím jógu a jsem hypermobilní?

Jógou se všechny syndromy a projevy hypermobility mohou zhoršovat. Když pozici nedělám dobře, kloub jde za hranici, tak dochází k dráždění, možná i jemným rupturám, narušením svalových vláken. Tělo to stresuje.

Takže nemusím vědět, že jsem hypermobilní, mám radost, jak dokonale zvládám pozice, ale přitom si ubližuji.

Ano. To je velký problém lektorů jógy. Je to taková past ega. S tím, jak mi pozice jdou dobře, nutím se do nich jít ještě víc a líp. Nemám problém si dát obě nohy za krk, ale jdu do toho špatnou cestou.

Jako by tělo neumělo svaly vůbec ovládat. Když pracuji se ženami, které hypermobilitu, stejně jako já, mají, tak se jim snažím vysvětlit, jaký sval přesně musí pracovat.

Jóga se s hypermobilitou praktikovat dá, ale musíte vědět, jak na to technicky správně. A samozřejmě nezůstávat jenom u ásanové praxe, ale jít dál. Tedy věnovat se dechovým technikám, pránájámě anebo meditaci.

Jak byste doporučila praktikovat jógu těm, kdo začínají cvičit sami doma? Mohou pomoci třeba videa?

U jógy je 60 procent praxe o samostudiu. Ale i přesto je dobré mít svého učitele. To je požehnání. Pokud máte někoho, komu můžete naslouchat, kdo vám může poradit a vést vás, je to dar.

Určitě za ním občas jděte, i kdybyste šli třeba jednou za tři měsíce na otevřenou lekci, kde vás uvidí. Klidně se s ním domluvte a řekněte mu, že chcete praktikovat doma, ale potřebujete jeho pozornost, kontrolu a radu. Většina lektorů dělá i nějaké workshopy. Já také jezdím jednou dvakrát do roka na různé workshopy nebo konference, také jsem student a nechávám se kontrolovat. Je skvělé být studentem. Ráda si nechám poradit.

Najděte si takový kurz, abyste si byli jistí, že pozicím rozumíte. Měli byste vědět, která ásana se má jak praktikovat. Pokud bych vytáhla definici pozic z jóga súter, pozice by měla být stabilní a pohodlná. Když jste ale hypermobilní, jsou pohodlné všechny. Věřte mi. U hypermobilních jedinců platí, že by měla být stabilní a pevná.

Jak dýchat během cvičení v ásanách? Mám používat udžají dech nebo přirozený dech?

Určitě udžají dech (při výdechu si představte, že se zavřenými ústy dýcháte na sklo), protože pomáhá zklidnit mysl. Ásany slouží k tomu, aby generovaly teplo, tělo se dostalo na provozní teplotu, ale ne moc. Protože udžají dech harmonizuje vnitřní teplotu, nestane se, že byste se v pozicích přehřívali a živili tím případné záněty v těle. Udžají dech uvolňuje napětí a tenzi. Když je sval překrvený ze stresu, pomáhá odplavit napětí a přejít do ásany.

Pozor, někteří lektoři učí používat dechovou vlnu, to znamená břicho, hrudník, podkličky, nádech a výdech, podkličky, hrudník, břicho. To se používá při fyzioterapii, má to svůj důvod a je to správně. Při józe se toto nepoužívá, protože v ásanách máte používat tělesné zámky – bandhy. Například uddinája (zámek břišní) a múla bandha (zámek pánevního dna) stabilizují pánev a zabraňují tomu, abychom měli ten nezdravý ‚kačeří‘ zadek. V mnoha ásanách totiž potřebujete extenzi trupu, aby se protáhly svaly v tříslech a stimulovaly lymfatické uzliny, protože spoustu odpadu se do lymfy uvolňuje už v průběhu lekce. A samozřejmě když svaly správně zapojíte, použijete múla bandhu, tak výdech musí jít zespodu. Uddinája bandha je zase naopak vstupem například do rotací.

Co radí jógová terapie cvičit teď na podzim?

Podzimní praxe by měla být velmi stabilní, vytvářet teplo. To nám pomáhá uklidit v sobě a stabilizovat mysl. Protože podzimu vládne váta, tedy kombinace vzduchu a éteru, a pokud není pod kontrolou, destabilizuje člověka na úrovni mysli. S tím, jak vstupujeme do temnější části roku, se začínají objevovat i temné myšlenky.

Stejně jako příroda uklízí listí ze stromů, i my uklízíme v sobě – na místě je otevřít se přijetí toho, že každý máme i své stinné stránky. Podzim je čas na hledání sebelásky. To, že si přiznám, že mám záporné stránky, je cesta, kterou akceptuji sebe sama. Učím se odpouštět si, netrestat se za pády a prohřešky a mám možnost se podívat zpátky a příště třeba reagovat jinak a lépe. Platí totiž, že teprve když poznáme lásku k sobě, jsme schopní milovat ty druhé.

Jak mi v sebelásce pomůže praxe na podložce?

Představte si, že se třeba učíte stoj na rukou. To, že v té pozici neuspějete, vás učí podívat se zpětně, proč jste pozici nezvládli – možná proto, že jste netrpěliví, chybí vám koncentrace. To, že neuspějete, je ale lekce sama o sobě. Učíte se přijímat svůj neúspěch.

V běžném životě pak, když vás třeba šéf nepochválí, tak se z toho nezhroutíte. To je základ jógové praxe. Změnit přístup k tomu, co se děje v okolí a co se děje kolem mě, protože život je bouře a jógová praxe vám ukazuje, jak tu bouři ustát.

Zdroj:

časopis Kondice 10/2020