O zpívání manter nebo dlouhé a hluboké meditaci nechce většina západních lidí ani slyšet. Na jógu vyráží proto, aby si srovnali záda, protáhli svaly a zpevnili postavu. Chtějí si dát do těla a ráno se probudit s lehce namoženými svaly a dobrým pocitem, že pro sebe něco udělali. Jenže pravdou je, že i když se zrovna potíte na dynamické hodině power jógy, která s tím, co praktikují indičtí jogíni, nemá nic moc společného, pracujete na svém vnitřním já. I na ní se totiž lépe poznáte a naučíte se vnímat svoje vnitřní pocity. „Díky času strávenému v pozicích, zjistíte, kde máte své hranice. Možná na začátku nedáte ruce na zem, ale po čtvrt roce už ano. Začnete si víc věřit a také si víc vážit svého těla. Zažila jsem spoustu klientů, kteří nakonec změnili i práci nebo opustili partnera, protože se naučili poslouchat, co vlastně vnitřně chtějí,“ říká instruktorka jógy Zuzana Klingrová.

Pro spoustu lidí je právě power jóga nebo její pomalejší sestra vinyasa odrazovým můstkem k duchovnějším směrům jógy, které zahrnují i meditace a nejsou tolik zaměřené na tělo. A rozhodně má smysl je vyzkoušet. Při výběru toho, na jakou hodinu vyrazíte, by mělo hrát roli i to, v jakém životním období právě jste a jestli potřebujete řešit spíš tělo, nebo duši. Unaveným a vystresovaným lidem víc sednou statičtější druhy jógy, jako je hatha jóga nebo kundalini. Těm, co potřebují zbavit fyzických potíží, zase spíš ty dynamické jako je power jóga, vinyasa nebo aštanga jóga. Úplně nejlepší je ale kombinovat různé druhy cvičení. „Každý vám totiž dá něco trochu jiného. Čím víc jich cvičíte, tím lépe a pestřeji tělo stimulujete. Totéž platí i o lektorech, každý vede hodinu jinak a má jiné zkušenosti,“ vysvětluje Zuzana Klingrová. Spolu s ní jsme sestavili průvodce, co vás na které hodině čeká.

Power jóga

Power jóga je sympatická v tom, že si na nic nehraje. Nemluví o žádné duchovní cestě, zato vás bude stát spoustu potu. „Je pro lidi, kteří si při cvičení potřebují sáhnout na dno,“ popisuje Zuzana Klingrová. Základem tohoto dynamického cvičení je pozdrav slunci, do kterého se vkládají další jógové pozice. Sestavy se pak několikrát za sebou opakují. Power jóga je výborným tréninkem síly a flexibility a velmi dobře s ní vytvarujete postavu, zejména břicho a paže. Ale nemusíte se bát, že byste tělo namáhali příliš jednostranně, zapojí se všechny svalové skupiny. Power jóga je v Česku nejoblíbenějším a také nejrozšířenějším druhem jógy, pro začátečníky se ale příliš nehodí. Na hodinách totiž není příliš času ani prostoru pro vysvětlování pozic a tedy ani na správné zvládnutí techniky, o které by vám zpočátku mělo jít především.

Zkuste lekci power jógy zde.

Vinyasa

Je pomalejší a méně intenzivní verzí power jógy. Ze všeho nejdůležitější je tu dech. Cvičíte v jeho rytmu a necháváte se jím unášet z pozice do pozice. Jde o to si právě tenhle tok užít. „Slovo vinyasa v sánskrtu znamená plynutí z něčeho do něčeho. Cvičení pomáhá rozhýbat krev, lymfu i vnitřní energii pránu,“ popisuje Zuzana Klingrová. Základem je opět pozdrav slunci, do kterého se vkládají další pozice. Výborná volba pro ty, kdo s jógou začínají.

Zkuste si zacvičit vinyasa jógu, najdete ji tu.

Aštanga jóga

Ve světě jde o jeden z nejrozšířenějších druhů jógy. Tím, že je fyzicky velmi náročná, má hodně blízko k power józe. Na rozdíl od ní má ale velmi striktně danou podobu sestav a lektor bude trvat na naprosto dokonalém provedení asán. Proto se cvičení moc nehodí pro začátečníky, kteří nemusí být ještě dost ohební. Náročnost pozic přitom postupně stoupá, takže se stále zdokonalujete. Kromě ohebnosti vás tenhle typ jógy učí i pevnému vnitřnímu řádu.

Létající jóga

Hodně fyzickou záležitostí je i létající jóga neboli jóga bez tíže. Cvičíte na ní ve speciálních sítích, které jsou ukotvené ve stropu. To vám umožní dostat se i do pozic, které byste na zemi nezvládli. Je výborná na bolesti zad, ale stimuluje i trávicí a lymfatický systém a činnost mozku. Pozor, nehodí se pro lidi, kterým se snadno zatočí hlava.

Kundalini

Hlavním cílem kundalini jógy je povzbudit v těle tok energie – prány. Hodiny kundalini jógy jsou poměrně dost specifické. „Cvičí se úplně základní pozice, ke kterým se přidávají další jemné pohyby, kterými stimulujete tok prány,“ vysvětluje Zuzana Klingrová. V jedné pozici můžete setrvat i několik minut. K tomu se přidávají dechová cvičení a zpívají se mantry. Ideální volba, když potřebujete nabít energií.

Horké jógy

Bikram, hot a baptiste jóga se cvičí ve vyhřátých místnostech a samy o sobě jsou jednou velkou očistnou technikou, protože při cvičení spolu s potem vyplavíte z těla toxiny a posílíte imunitní a kardiovaskulární systém. Mezi sebou se horké jógy liší hlavně teplotou. Baptiste jóga se cvičí při teplotě do 30 stupňů, hot v rozmezí od 38 do 42 stupňů a bikram ve 42 stupních. Cvičí se přesně dané série 26 pozic. Horké jógy jsou hlavně doplněk k dalším typům jógy. Snášíte-li špatně vedro, nic pro vás.

Hatha jóga

Patří k nejstarším druhům jógy a zásadní roli v ní hraje duchovní složka. Zahrnuje cvičení, meditace a očistné techniky. Necvičí se tu klasické sestavy. Postavíte pozici, jste v ní nějaký čas a pak relaxujete. Teprve pak následuje další ásana. Výborná volba pro ty, kteří potřebují zklidnit mysl a zbavit se napětí.

Lekci hatha jógy pro lepší náladu najdete na tomto odkazu.

Hormonální jóga

Je to léčebná jóga, která stimuluje tvorbu ženských hormonů. Lekce trvá jen půl hodiny a skládá se z 21 asán řazených v přesném pořadí za sebou. Ty se prokládají dechovými technikami. Hodí se pro ženy s rozhozenými hormony a také pro ty po čtyřicítce, které mají hladinu ženských hormonů nižší.

Lekci hormonální jógy najdete zde.