Koleno nad kotníkem, zápěstí, loket, rameno v jedné rovině… Kdo už nějaký čas cvičí jógu, ví, že dobrý lektor vždy upozorňuje na správné postavení kloubů v pozicích. Správné zapojení svalů v pozicích zase ovládá klouby. „Pokud tohoto ve své praxi docílíte, pak ásana přestává být ‚bojem‘ a vy se cítíte, jako by se ztratila gravitace. V pozici pak vydržíte dlouhé minuty. Cítíte dokonalou harmonii,“ popisuje pocity při správném technickém provedení pozic lektorka Zuzka Klingrová.

Obzvlášť zpočátku je výhodné najít si lektora, který vám vysvětlí správné technické provedení, je s vámi na místě a přesně vás navede, co máte dělat. „Začátečníci na sebe mnohdy kladou vysoké nároky. Po vzoru hvězd z Instagramu tlačí své tělo do obtížných pozic nebo se sami doma snaží odcvičit dlouhé lekce bez správné technické průpravy,“ vysvětluje lektorka. Tím si člověk může ublížit– riskuje nejen nepříjemné natažení svalů, ale i blokády páteře, únavové zlomeniny či zánět karpálních tunelů.

Pozor na správnou techniku pozice si dejte hlavně tehdy, pokud jste od přírody hypermobilní – tělo vás do obtížných pozic bude ochotně pouštět samo. „Vrozená hypermobilita v józe není výhrou, naopak! Pokud víte, že je to váš případ, správné technické provedení pozice hlídejte o to víc,“ doporučuje Zuzana. Jedinci s vrozenou hypermobilitou riskují mnohem víc než ti, kteří dlouho necvičili a teď mají zkrácené svaly.

„Při zapojení špatných svalových partií v pozici jim hrozí vyhození esíčka, vykloubení ramena nebo zápěstí,“ varuje Zuzana. To stejné platí i pro ženy po porodu, kterým se díky hormonu relaxinu lépe dostává do pozic.Jakmile se postavíte na podložku, vnímejte pocit spojení se zemí. Je jedno, zda máte na podložce chodidla, dlaně nebo obojí. Stabilita a jistota jsou vaším základním spojencem v každé pozici. Jednoduchý úkol pro vás: zkuste se postavit do pozice hory (tadásana) a jen vnímejte spojení chodidel se zemí, postupně stoupejte svým vědomím sval po svalu vzhůru až k hlavě.

„Když svým studentům dávám tento úkol, nechám jim zavřené oči. Chodím mezi nimi a občas zkusím jemně strčit do jejich zad. Pokud nevykročí, ale zůstanou pevně stát, pak mají pevné základy, na kterých se dá stavět,“ popisuje Zuzana.

Vnímejte dech

V lekcích jógy se učíme vnímat náš dech. Kdo umí ovládat dech, ovlivňuje tak sílu a životní energii. Právě skrze dech vede cesta k mysli, ke zklidnění, k uvolnění i ke kontrole nervového systému. Moderní doba nás neustále nutí dělat více činností najednou, a to v nás vyvolává napětí. Stres, ve kterém žijeme, má destruktivní vliv na náš nervový systém.
V průběhu dne často zadržujeme dech nebo dýcháme mělce. V každé pozici proto věnujte svoji pozornost dechu. Dech, který se používá v praxi jógových pozic, se nazývá udžají. Uvolňuje vnitřní napětí a svalovou tenzi, harmonizuje naši vnitřní teplotu, stimuluje činnost štítné žlázy a příštítných tělísek – náš metabolismus. Také jemně rozvibrovává pátou čakru komunikace.

Ego stranou

Při cvičení jógy je naše ctižádostivé já často překážkou skutečného úspěchu, poněvadž chce být ohebnější, dokonalejší, dosáhnout výš a dál. Pak se ovšem může stát, že se objeví frustrace nebo zranění. Držte se proto v mezích svých fyzických možností a předpokladů. Respektujte svoje tělo a nečiňte na něm násilí.
Vždyť ahimsa, nenásilí, je jedním ze základních pravidel jógy. Pamatujte, že cílem jógy není soutěžit a být stejně dobrý nebo lepší než váš kolega nebo jógový guru. Najděte si svoji individuální cestu a pozorně a vytrvale na ní setrvejte.
Výsledky se dostaví ve správný čas. A pokud se chcete věnovat tréninku extrémních pozic, nikdy to nezkoušejte online.

Nevynechávejte žádnou část lekce

Relaxace na závěr lekce je stejně důležitá jako její dynamická část. V naší společnosti orientované na výkon jsme zvyklí neustále chodit za své limity a přepínat se, proto k tomu samému nejspíše budeme inklinovat i na jógové podložce. Cvičíme-li ale jógu pouze na výkon a nad dechovými cvičeními a meditací ohrnujeme nos, trvale překračujeme hranice svého těla, přepínáme se a jen tím zhoršujeme svoje napětí a přetěžujeme nervovou soustavu.
„Vynechávání závěrečné relaxace narušuje rovnováhu mezi parasympatickým a sympatickým nervovým systémem, nenechá dojít energetické procesy v těle a ohrožuje imunitní systém,“ vysvětluje Zuzana. Pamatujte, že trvalé překračování našich hranic vede k syndromu vyhoření, k vyčerpání organismu a také se tím zvyšuje pravděpodobnost úrazů.

Bezpečnost především

Jógová podložka, která se nesmeká, je pro domácí praxi naprostý základ. Cvičit bez ní na koberci nebo kluzké podlaze není bezpečné. Zainvestujte proto do domácích pomůcek, dnes už se ty základní dají pořídit levně.
„Nejde o projev slabosti, ale uvědomění si, že chci naslouchat svému tělu. Jógová podložka, bloček a pásek jsou naprosto základní pomůcky,“ míní Zuzana. Pokud chcete praktikovat relaxační jógu, investujte do bolsteru (jógový polštář).

Další tipy na to, jak prohloubit vaši jógovou praxi, najdete ve speciálu Kondice Jóga Rychle do formy.

Základní jógové pozice

Prkno

Pozice předklonu

Bojovník I

Bojovník II

Pes hlavou dolů

Pes hlavou vzhůru