Jak zjistíte, která dóša u vás převládá?

Pokud se chceme začít řídit pravidly ájurvédy, je důležité, abychom znali aktuální dominanci jednotlivých dóš. Tato dominance se mění vzhledem k věku, prostředí i ročnímu období. I životní styl a strava ovlivňují jejich nerovnováhu. K tomu, abychom se cítili silní, je potřeba dodržovat rovnováhu vlastností, které dóši představují. Například pokud jste v poslední době podráždění, temperamentní a kritičtí, je zvýšena vaše pitta – je tedy potřeba harmonizovat následující vlastnosti – chladné, pomalé, těžké, husté, stabilní. Tak můžete najít opět vnitřní rovnováhu, která vede k uzdravení. To, která dóša u vás právě převládá, zjistíte rychlým, jednoduchým testem, který se týká vaší postavy, vlasů, jazyka, struktury kůže, paměti, potu, spánku, nehtů, chuti k jídlu apod.

Popis jednotlivých dóš vám také hodně prozradí a pomůže k rozeznání toho, který typ jste právě vy.

Váta

Váty jsou většinou vysoké, štíhlé, šlachovité postavy. Mají úzký obličej, malé oči, úzké rty. Pohybují se rychle, plynule. Užívají si pohyb, jsou aktivní a vyhledávají různé činnosti. Malé se potí i přes značnou aktivitu. Mohou být slabší, vyskytuje se u nich nízké množství tělesného tuku, někdy až vychrtlost. Mají křehké kosti a výrazné, dobře viditelné klouby. Jejich kůže je suchá, citlivá na dotek. Mívají problémy se ztuhlostí svalů. Váty jsou obecně kreativní se schopností rychlých reakcí. Jsou dobrými a pohotovými řečníky a často mluví až příliš. Jsou spontánní, až roztěkaní, příliš přemýšliví, bázliví, úzkostní, přecitlivělí, nerozhodní a nejsou důslední při plnění úkolů.

Pitta

Pitty jsou symetrické sportovní postavy střední výšky. Mají pevné, štíhlé, flexibilní svaly. Jsou dobrými sportovci, mají skvělou výdrž a bojovnost. Snadno a rychle se zpotí. Mají schopnost se rychle adaptovat na nové podmínky a jsou praktičtí. Pitty se rychle přehřívají, mají sklony k rudnutí kůže a vyrážkám. Mají sklony k přejídání a problémům s trávením. Často je trápí bolesti hlavy a těžkosti se spánkem. Dokážou se plně soustředit a velmi precizně plní své úkoly. Milují diskuse a mají skvělou paměť. Jsou charismatičtí, inteligentní a odvážní. Jsou soutěživí, agresivní a výbušní.

Kapha

Kaphy mají mohutnou a dobře vyvinutou kostru. Kosti mají pevné a klouby málo viditelné. Jsou silní, vytrvalí, nemají problém se rychle přizpůsobit změnám klimatu. Často mívají problém s nadměrným množstvím tuku. Mají jasné velké oči, kulatou hlavu a velké rty. Kaphy mají většinou pomalý metabolismus a problémy se snižováním váhy. Trpí na potíže se žilami a cévami. Jejich nervová soustava je vyrovnaná, jsou klidní, stabilní, přemýšliví, ohleduplní. Umějí být vytrvalí, avšak k cíli dojdou pomaleji. Jsou příliš váhaví, upjatí a neumějí se odloučit. Většinou jednají s přehnanou oddaností a chamtivostí.

Možná vám tyto stručné popisy jednotlivých dóš pomohly k tomu, abyste si řekli, která dóša u vás bude nejspíš převládat. Daleko přesnější informace se ale můžete dozvědět během konzultace s ájurvédským specialistou, který bude zkoumat i váš celkový životní styl a může vás diagnostikovat také dle rychlosti a síly pulsu. Posléze vám doporučí, čeho se máte vyvarovat a co naopak podporovat.