Způsob, jakým jsme napojené na pánevní dno, se projevuje v tom, jak se cítíme zabydlené ve své ženské roli. Z pohledu východních učení, tedy i jógy, je pánev obecně rezervoárem naší energie. „Pro nás ženy je to takový čarodějný kotel, ze kterého můžeme energii čerpat a vyživovat jí celé tělo,“ říká lektorka hormonální jógy pro ženy Šárka Simonidesová. Právě v této oblasti je uložena múladhára čakra, první kořenová čakra. Její energie se aktivuje správným zapojením svalů pánevního dna, které se nazývá múla bandha – kořenový zámek.

Bolestivá menstruace, cysty, myomy, problémy s otěhotněním, rakovina děložního čípku, to vše jsou příznaky, že jsme odpojené od pánevního dna, od svého ženství. Tělo nám dává najevo, že někde v oblasti ženství to stagnuje. Aniž bychom si to v ten daný okamžik uvědomily. Ale když pak začneme pátrat u sebe v těle i mysli, odpovědi vyvstávají.

Svaly dna pánevního – seznamte se

Kromě toho, že jsou svaly pánevního dna součástí hlubokého stabilizačního systému, je důležité si uvědomit, že jsou jako cibule uloženy ve třech vrstvách. Jde o svaly příčně pruhované, tedy naší vůlí ovladatelné, stejně jako třeba biceps na ruce nebo sval hýžďový. Mnoho žen o jejich existenci ale ani netuší, natož aby je uměly ovládat. Proto je dobré se s nimi nejprve seznámit.

Asi nejlépe představitelná je pro nás 1. vrstva – svěrače okolo konečníku, pochvy a močové trubice, které drží pánevní dno ale jen z 10 %. Svěrače vědomě či nevědomě denně používáme. Pokuste se uvědomit si a zapojit jeden po druhém.

To 2. vrstva, kterou tvoří svaly mezi hrboly sedacích kostí, drží pánevní dno ze 30 %. O jejich existenci se přesvědčíte, když se zhoupnete na židli na hrbolech sedacích kostí ze strany na stranu a potom zase překlopíte pánev zepředu dozadu.

Nejhloubější je 3. vrstva, které se někdy říká také PC sval, sval lásky, který ovlivňuje prožitek orgasmu. Vede od spony stydké ke kostrči a drží pánevní dno z 60 %. „Prvním impulsem, když se řekne ‚stáhněte svaly pánevního dna‘, by měla být snaha zapojit právě onu nejhlubší vrstvu. Většinou to však lidé dělají naopak – začínají od svěračů, při dobré vůli zapojí hýždě a ještě zatáhnou spodní břicho,“ popisuje Šárka.

Tři kroky k napojení se na pánevní dno


1. Uvědomění a přiměřená aktivace: Svaly pánevního dna by neměly být ani ochablé, ani přeposilované, k čemuž dochází u sportovkyň, často i u lektorek jógy.


2. Podbříškový dech: Vleže na zádech nadechujte a vydechujte do oblasti podbřišku, kam položíte obě dlaně (jejich středy spočívají nad vaječníky). S nádechem se celé břicho nejprve vyklene vzhůru, následně do stran, konečky prstů se oddálí. S výdechem se zase přiblíží zpět. Nadechujte až do kalhotek. Pozornost se automaticky obrací do této oblasti.


3. Relaxace – protože svaly pánevního dna je třeba nejen aktivovat, ale i uvolňovat. Praktikujte pravidelně cvičení Zatelefonování do pánevního dna, jehož součástí je i podbříškový dech.

Cvičení: Zatelefonování do pánevního dna

Jako dobrou prevenci i doplněk léčby ženských obtíží všeho druhu navrhuje Šárka Simonidesová každý večer před usnutím udělat si krátké ztišení, kdy docestujete do pánevního dna. „Já tomu říkám, že telefonuji pánevnímu dnu. Zavřu si oči, naladím se na své tělo a nejprve ho celé proskenuju. Když objevím ztuhnutí nebo bolest, prodýchnu ji. Následně zaměřím pozornost do podbřišku, do oblasti pánve. Několikrát ji prodýchnu pomocí podbříškového dechu. Představím si pomyslný telefon, vytočím datum svého narození a volám. Pokládám otázky a pánevní dno odpovídá,“ říká Šárka. Otázky můžete pokládat jakékoli – ptejte se na cokoli, co vás tíží nebo zaměstnává vaši mysl. Hovor začíná. Na co se ptát:


Jak se dnes cítíš?

Jsi radostná, v pohodě, nic tě netrápí?

Cítíš se bezpečně sama se sebou, s plnou pozorností ve svém těle?

Dokážeš naslouchat sobě i druhým, znáš hranice svých možností?

Dokážeš ocenit všechny kolem, ale v první řadě samu sebe? Nebo máš pocit oběti, která se vydá z celé své energie a její okolí to bere jako samozřejmost? Cítíš se utrápená, nepochopená a hlavně opuštěná? Nebo máš snad pocit viny, že to, co děláš, není podle představ tvých ani okolí? A proč vlastně?

Jsi dnes plná energie a máš jí dostatek pro všechny?

Máš energii, či nikoliv? A proč?

Jak se cítíš zabydlená ve svém těle, ve své ženské roli, jako žena, milenka, matka, kamarádka?

Kdo je či byl tvým vzorem – matka, babička, teta?

Odpovědi si můžete zapisovat do deníku. Nenechte se odradit tím, když bude vaše pánevní dno zpočátku pár dní nebo týdnů mlčet, a ve cvičení pokračujte. „Pánevní dno má právo být chvíli uražené, když jste s ním takovou dobu nemluvila,“ míní Šárka.

Poslechněte si podcast o pánevním dnu a józe s lektorkou Šárkou Simonidesovou.

Zdroj: Jóga pro holky ze Západu (Cpress, 2021)