Recepty pro vátu

Váty potřebují obecně rychle doplňovat energii, proto se pro ně nejvíce hodí syté a výživné pokrmy. Někdy jim nepřijde na škodu ani tučnější jídlo. Ideální potraviny pro váty jsou mléčné výrobky a maso. Lidé tohoto typu by měli jíst teplé husté polévky, rýži nebo těstoviny. Vyvarovat by se naopak měli syrové zeleniny. Co tedy uvařit právě vátě? Vsaďte na různé druhy polévek – skvěle jim bude svědčit klasický silný hovězí vývar nebo krémová bramborová polévka. Připravit můžete různé druhy těstovin se zeleninou, jako je cuketa a rajčata. Zkuste ale třeba i exotičtější smaženou rýži nasi goreng s chilli a koriandrem.

Recepty pro pittu

Pitty většinou bývají v dobré fyzické kondici. Jejich metabolismus je rychlý, brzy vzplanou a rozčílí se. Na rozdíl od váty by základem jejich jídelníčku měla být čerstvá zelenina a ovoce. Doporučuje se jim vegetariánská strava a luštěniny. Tyto potraviny totiž ochlazují jejich horkokrevnost. Vyhýbat by se měli také kořeněným jídlům. Připravit jim můžete například cizrnový hummus s česnekem a sezamovým olejem, který budete podávat se zeleninovými hranolky. Skvěle se hodí také čočkové karbanátky z červené čočky, které ochutíte kari kořením a kurkumou, spolu s pečenými bramborami a dipem ze zakysané smetany budou chutnat znamenitě. Nesmíte vynechat ani různé zeleninové a zelné saláty. Například zeleninový salát s vařeným vejcem a tuňákem nebo známý zelný salát coleslaw, do kterého přidáte nastrouhaný parmazán. Nejenže si moc pochutnáte, ale ještě k tomu vás tyto pokrmy zcela zasytí.

Recepty pro kaphu

Kaphy si většinou jedou ve svém pomalejším tempu, zároveň ale mají výdrž a výbornou paměť. Jedná se o silné osobnosti, které ale mají kvůli své pohodlnosti sklony k tloustnutí. Proto by se tito jedinci měli vyhýbat smaženým a tučným pokrmům. Do svého jídelníčku by naopak měli zařadit co nejvíce zeleniny a luštěnin. Měli by si připravovat pokrmy jako čočkovou polévku s kořenovou zeleninou. Skvěle se hodí také pohankové karbanátky nebo pohankové rizoto s osmahnutou kořenovou zeleninou a žampiony. Jako snídani by si mohli připravit například zeleninové nebo ovocné smoothie. Zkusit můžete rozmixovat banán s avokádem nebo v lednu se skvěle hodí špenátové detoxikační smoothie s řapíkatým celerem, jablkem, banánem a citronovou šťávou.

Receptů dle ájurvédy je nespočet. Základním pravidlem je následovat svůj osobnostní typ, který bychom měli udržovat stále v rovnováze. Nebojte se sáhnout po koření, jako je kurkuma, garam masala, koriandr, zázvor nebo kardamom. Do svého jídelníčku také více zařazujte luštěniny, které se v našich pokrmech objevují méně a méně. Nebojte se neznámého, uvidíte, že osvojit si některé luštěninové pokrmy je jednodušší, než si myslíte.