Začít s vědomým dechem můžeme v každém věku. Výhodou je, že k tomu nepotřebujeme vůbec nic.

„Dech je mimovolná záležitost. Dýchat musíte tak jako tak. Jinak byste umřeli. Tak proč to nevyužít vědomě? Existuje velké množství dechových cvičení. Já na svých kurzech Dechem proti stresu učím lidi, aby si uvědomili, že vůbec mají nějaké plíce a jakým způsobem dech ovlivňuje postavení jejich těla,“ říká lektorka dechových cvičení a jógy Veronika Kmochová.

Zdroj: Youtube

Přestože jsou dechová cvičení především součástí jógy, k tomu, abyste začali vědomě dýchat a čerpat z toho benefity, nepotřebujete být pokročilým jogínem. „Někdo prostě na jógu nepůjde, i kdybyste ho lámali v kole, protože mu to přijde divné. Ale jóga obsahuje mnoho dechových cvičení, na která není během klasické lekce jógy moc času, a navíc je možné provozovat je kdykoli a kdekoli,“ podotýká Kmochová.

Provětrejte plíce

Dechová cvičení ovlivňují vitální kapacitu plic. Je to mocnější nástroj, než si vůbec dokážeme uvědomit. V běžném dni jsme schopni využít zhruba 30 procent kapacity plic. Sportovci, zpěváci nebo třeba hráči na dechové hudební nástroje kapacitu plic využívají třeba z poloviny. Ale nikdo jejich kapacitu nevyužívá naplno. „Pokud bychom při nádechu využili veškerou plicní hmotu, všechny plicní sklípky, které máme, a spočítali jejich plochu, tak dojdeme ke zhruba 90 až 120 m2 . Což se dá představit jako takový docela hezký byt. Když už máte pocit, že se nemůžete více nadechnout, tak se zeptejte sami sebe: Už jsem v kuchyni, nadechla jsem do ložnice nebo jsem teprve v předsíni? Je to taková docela hezká představa o tom, že mám vždycky možnost se ještě někam nadechnout,“ radí Kmochová.

Pokud kapacitu plic moc nevyužíváme, může se stát, že se v nich, podobně jako v koutech špatně větrané místnosti, mohou usazovat nečistoty. Ty pak mohou působit zdravotní problémy, přispívají k alergiím a celkově oslabují naši imunitu. Je to dáno tím, že plíce jsou přední linií našeho detoxikačního systému (vedle jater, kůže a tlustého střeva)a mají aktivní roli v naší schopnosti bránit se patogenům, které k nám přicházejí zvenku. I plíce je proto třeba pravidelně smýčit.

Právě k tomu slouží vědomý výdech a nádech. Zatímco při výdechu se zbavujeme všech nečistot a toxinů, při nádechu dostáváme do těla kyslík, ale také životní energii, které jogíni říkají prána.

Nos na dýchání, ústa na mluveníPodle jógové filozofie dech zásobuje tělo nejen kyslíkem, ale hlavně pránou. Kdekoli je ve vesmíru život nebo pohyb, je přítomna prána – kosmická životní síla. Prána je ve vodě, v potravě a také ve vzduchu. Vzduch je naplněný volnou pránou a lidský organismus ji může dechem nejsnáze přijímat z čerstvého vzduchu. Proto se nám tak dobře dýchá v lese nebo v parku, kde je více prány. Pránu lze najít ve všem živém – v rostlinách, zvířatech, člověku. Jejím nejintenzivnějším projevem v lidském těle je právě to, že nás nutí dýchat. Výsledkem je pohyb bránice a v konečném důsledku to, že jsme naživu. „Jóga říká, že nos je na dýchání a ústa na mluvení. Při normálním dýchání nasáváme pránu v běžném množství, ale při plném jógovém dechu nasáváme mnohem víc prány, jejíž přebytek se ukládá v mozku a nervových centrech a v případě nouze může posloužit jako rezerva,“ vysvětluje lektorka jógy.

Existují různé studie, které došly k tomu, že když se nadechujeme nosem, tak zároveň stimulujeme naši mozkovou činnost – lépe se soustředíme, provádíme logické úlohy, máme lepší pozornost, výkon i výdrž. Zkrátka děláme něco pro to, aby se nám lépe žilo.

Narovnejte páteř

Věděli jste, že postavení těla ovlivňuje to, jak dýcháme? A že naopak dech ovlivňuje postavení našeho těla? Jestliže jste shrbení, ramena choulíte do klubíčka, utlačujete tím hrudník a plíce, a tak ani nemáte šanci se pořádně nadechnout. Pokud už máte bolesti páteře nebo jsou zádové svaly ochablé, takže nedokážete dlouho pohodlně sedět se vzpřímenými zády, neostýchejte se lehnout si na zem.

„Ze začátku je pro hodně lidí problém sedět s narovnanou páteří. Doporučuji sednout si na zem, opřít se, srovnat se u zdi. Pokud máte problém vnímat svoje tělo nebo postavení páteře, tak je lepší si rovnou lehnout na záda, pokrčit nohy a opřít si chodidla. Tím se lépe nastaví pánev a celá páteř,“ radí Kmochová.

Právě vleže na zádech se začíná s nácvikem plného jógového dechu neboli bráničního dechu. Ten je nejen základem jógy, ale i výchozí dovedností nutnou k osvojení si plného bráničního dechu, který efektivně větrá plíce a pomáhá držet páteř vzpřímenou. Pravidelným nácvikem plného jógového dechu se tento zvyk přenese z podložky do sedu, pak do vzpřímení a nakonec i do běžného života.

Tělo a mysl na vlně dechu

Dech vždy působí i na naši mysl. Říká se, že dech je most mezi tělem a duchem. Dechová cvičení vždy ovlivňují naše tělo a nastavení naší mysli. Dokážou nás zklidnit po náročném dni, zbavit stresu, ale i nabudit a dodat nám novou energii.

„Na svých kurzech učím lidi různá dechová cvičení, aby si pak v určité životní situaci dokázali vždy vybrat to, které jim v tu chvíli přijde nejlepší,“ uzavírá Kmochová. Skvělé na tom je, že k tomu nepotřebujete vůbec nic. Jen odhodlání začít.

Vyzkoušejte…

… PO NÁROČNÉM DNI NA ÚLEVU OD STRESU – STŘÍDAVÝ DECH:

Zvedněte pravou ruku, prsteníček a ukazováček položte mezi obočí. Pravý palec položte na pravou nosní dírku, nádech levou, prsteníček a malíček položte na levou dírku a vydechněte pravou. Nádech pravou nosní dírkou a výdech levou. S nádechem vnímejte chlad spojený s ženskou měsíční energií, která nás omlazuje, s výdechem teplo, spojené s mužskou sluneční energií, která nás očišťuje. Nikam nespěchejte, opakujte 10–15×.

… KDYŽ VÁS POPADÁ ODPOLEDNÍ ÚNAVA – BHASTRIKA:

Zkuste si představit, že chcete prudce sfouknout plamen svíčky, jen výdech proveďte nosem. Současně přidejte prudký pohyb bránice – zatáhněte ji dovnitř. Nádech proveďte jen uvolněním břicha – pasivní nádech. Rytmicky střídejte nádech a výdech. Začněte na 40 opakováních a postupně přidávejte až ke 100. Poslední výdech je maximální, pak se vraťte k normálnímu plnému dechu.

… PŘI AKUTNÍM STRESU – ČTVERCOVÝ DECH:

Nádech na čtyři doby, zádrž čtyři, výdech čtyři a zádrž čtyři. Opakujte, dokud nepocítíte úlevu od stresu.

Pokud tyto dechové techniky neznáte, je lepší je poprvé zkoušet pod odborným vedením. Instruktážní videa k dechovým technikám včetně plného jógového (bráničního) dechu najdete na videoportálu Kondice.cz.

Zdroje:

  • Kondice - speciál 4/2021
  • https://www.veronikakmochova.cz/
  • https://www.healthline.com/
  • https://www.himalayanyogainstitute.com/
  • https://www.healthline.com/