Jasně, meditovat se dá i vsedě pod dekou v rohu gauče, nebo dokonce vleže, ale pokud se to má dělat pořád a má to k něčemu být, nedají si tyhle polohy – v nich člověk mimo jiné snadno usne nebo alespoň občas klimbá – doporučit. Nehodí se také proto, že v nich těžko můžete dýchat tak, jak je při dobré meditaci záhodno.

Daleko vhodnější je sedět na zemi v poloze lotosu, kterou možná znáte z jógy nebo si snadno najdete na internetu, jak vypadá. Na to stačí dobrá meditační podložka, která je rozhodně lepší než často používaná karimatka nebo jógamatka.

Ale přiznejme si, že ne každý v takové poloze vydrží potřebnou dobu a měnit během meditace polohu není zrovna ideální.

Ono vydržet sedět déle než pět nebo deset minut, jakkoli to pro začátek stačí, chce trénink a je potřeba dopředu počítat s třemi komplikacemi, s nimiž se čas od času setkává každý meditující – bolest, svalové napětí a brnění, ospalost.

Cílem zkrátka je, aby váš trup byl při meditaci vzpřímený a aby vaše hlava, šíje a záda byly v jedné přímce. Ramena a břišní svaly byste měli mít uvolněné, ruce položené na kolenou nebo stehnech. K tomu patří zavřené oči a také fakt, že byste se po dobu meditace neměli hýbat.

Naštěstí i na tohle nicméně existují pomůcky, které vám mimo jiné pomohou zaujmout a udržet tu správnou polohu, a proto má jejich pořízení určitě smysl.

Meditační sedák či židle

Když se řekne meditační sedák, hlavně si nepředstavujte nějaký obří kus nábytku, který zabere půl místnosti. Vůbec ne.

Meditační židle je vlastně speciální sedátko, které díky své konstrukci poskytne oporu vašim zádům, i když v zásadě sedíte na zemi. Liší se mírou polstrování, ale bývá vždycky čalouněné. Někdy mívá kovový rám, zádové opěrátko by mělo jít nastavit tak, aby vaše záda trpěla co nejméně.

Sedátko obvykle pořídíte v různých barevných variantách od tisíce korun výše.

Meditační polštářek zafu

Jeho výhoda je jasná – je mimořádně skladný a snadno si ho vezmete s sebou, pokud například někam cestujete. Zároveň za něj neutratíte moc, jen vám může chvíli trvat, než se vám podaří pořídit takový, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Na tohle je dobré zajít na nějaký kurz meditace v centru, kde se tomuto věnují, mívají tam obvykle k vyzkoušení různé možnosti posezení a vy si tak můžete vyzkoušet nejen polštářky, ale i další varianty, které připadají v úvahu.

Polštářek pořídíte už za několik set korun.

Meditační sedátko/klekátko

Klekátko nebo sedátko – někdy se také můžete setkat s označením meditační stolička – je malý kus nábytku se zešikmeným sedem. Výhodou je, že vás automaticky přiměje sedět s rovnými zády, přičemž se zároveň opíráte o kolena – na stoličce se vlastně klečí, váhu těla nesou hýždě, takže kyčle nijak netrpí.

K mání bývá i skládací, cena se pohybuje od několika set korun výše.

Meditační křeslo

Na meditaci si můžete pořídit i velké křeslo, pokud je vám nepříjemné sedět na zemi, protože je vám tak například zima. Vyberte si ale takové, které vám umožní pohodlně zaujmout třeba výše zmíněnou pozici lotosového květu.

Anebo lze pořídit speciální křeslo označované rovnou jako meditační, které se dá objednat v zahraničí, v Česku zatím moc známé není – je to kus nábytku speciálně ergonomicky tvarovaný právě na zaujímání jógových pozic. Často jde o vyloženě designové kousky, kterým odpovídá i cena, která začíná na několika stovkách dolarů či eur.